Manş Denizi’de hayatını kaybeden 27 göçmenden ölenlerin çoğu Iraklı Kürtler

Manş Denizi’de hayatını kaybeden 27 göçmenden ölenlerin çoğu Iraklı Kürtler
Manş Denizi’nden lastik botla İngiltere’ye geçmeye çalışan 27 göçmen boğularak hayatını kaybetmişti. Fransız yetkililerin belirlemelerine göre hayatını kaybedelerin birçoğu Iraklı Kürtler.

Paris Savcılığı’ndan paylaşılan açıklamada, ölenler arasında 19-26 yaşları arasında 17 erkek, 22-46 yaşları arasında yedi kadın, 16 yaşında bir genç ve yedi yaşında bir çocuğun bulunduğu belirtildi. Hayatını kaybedenlerin 16’sının Iraklı Kürt, dördünün ise Afgan olduğu anlaşıldı.

Ölenler arasında bir Etiyopyalı ve bir Mısırlı erkek, bir Somalili ve bir İranlı kadın bulunuyor.

Medyascope'un aktardığı haber göre yetkililer, göçmenlerin resmi belgeleri yanlarında bulundurmadıkları ve aile üyelerinin, denizaşırı ülkelerde olmasından ötürü ölenlerin kimliklerini belirlemede güçlük çekiyor.

Ölenlerden biri, 18 yaşındaki kuzeni Amanullah Omakhil’in Fransa’nın Dunkirk bölgesinde bulunan evine sadece birkaç gün önce gelen 24 yaşındaki Afgan Hüseyin idi. Hüseyin’in, Manş Denizi’nden geçişine engel olmaya çalışan Amanullah, Hüseyin’i ikna edemediğini "Bu onun seçimiydi. Benden büyüktü, ona ‘Bunu yap, bunu yapma’ diyemezdim" dedi.

Fransız yetkililer, 31 göçmenin hayatını kaybettiği kazanın nasıl yaşandığını tespit etmeye çalışıyor. Kazadan kurtulanlardan birinin verdiği bilgiye göre yetkililer, yolcuların gemi batmaya başladığında yardım için hem Fransız hem de İngiliz acil servislerini telefonla aradıkları yönündeki haberleri araştırıyor.

NE OLMUŞTU?

Fransa’dan İngiltere’ye geçmeye çalışan 31 göçmen 25 Kasım’da, bulundukları şişme botun Manş Denizi’nde batması sonucu hayatını kaybetmişti. Olayın ardından Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Britanya Başbakanı Boris Johnson açıklamalarda olaydan duydukları endişeyi dile getirmişti. Macron ayrıca, Manş Denizi’nin bir mezarlık haline gelmesine izin vermeyeceklerini belirtmişti. Göçmen geçişlerini durdurmak için ortak çabayı artırmaya karar veren iki lider, bir yandan da birbirlerini elinden geleni yapmamakla suçladı.

Britanya ve Fransa arasındaki dar su yolu, dünyanın en yoğun deniz trafiğine sahip bölgelerinden biri. Her yıl binlerce göçmen, daha iyi şartlarda yaşamak için güçlü bir ekonomiye sahip olan Britanya’ya geçmeye çalışıyor. PA Media haber ajansına göre bu yıl 25 bin 700’den fazla kişi küçük botlarla Britanya’ya ulaştı. Bu sayı geçen yıla kıyasla üç kat arttı.

   

Öne Çıkanlar