Mehmet Y. Yılmaz: TMT ne zamandır TC'nin bir kurumu?

Mehmet Y. Yılmaz: TMT ne zamandır TC'nin bir kurumu?
Mehmet Y. Yılmaz, Ayşenur Arslan'ın TMT'yle ilgili sözleri nedeniyle yargılanılmasını yazdı.

T24 yazarı Mehmet Yakup Yılmaz, gazeteci Ayşenur Arslan'ın Kıbrıs'ta EOKA'ya karşı kurulmuş olan Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) hakkında söylediği sözler üzerine başlatılan davayla ilgili yazdı. "TMT, ne zamandır TC'nin bir kurumu?" diye soran Yılmaz, TMT'nin emir komuta kademesinin bilinmediği ve Türkiye'nin de bu örgütün eylemleriyle ilgili hiçbir sorumluluk kabul etmediğini hatırlattı. Yılmaz, kararı merakla beklediğini belirterek "Mahkeme, TSK'daki eski adı Seferberlik Tetkik Kurulu olan Özel Harp Dairesi'nden bunu soracak mı?" diiye sordu.

Davanın gerekçesi olarak Ayşenur Arslan'ın "Halil Falyalı kendini, TMT Türk Mukavemet Teşkilatı'nın üyesi olarak tanıtırdı. Türk Mukavemete Teşkilatı adada, yakın hinterlandında suikastlarla bilinen, illegal diyelim, yarı resmi bir oluşumdu."sözleri gösterildi.

Yılmaz'ın T24'teki yazısının bir kısmı şöyle:

 

TMT, ne zamandır TC'nin bir kurumu?

Halk TV'de yayımlanan programında Kıbrıs'ta EOKA'ya karşı düzensiz savaş vermesi için kurulan Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) ile ilgili bazı sözleri nedeniyle Ayşenur Arslan hakkında suç duyurusu yapılmış.

AKP, MHP ve BBP, ayrı ayrı başvurular yaparak Ayşenur Arslan'ın "Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama suçundan" TCK 301. Maddeye göre cezalandırılmasını istiyorlar.

Bu teşkilat evet Türkiye Cumhuriyeti hükümeti tarafından kuruldu.

Amacı, yukarıda da belirttiğim gibi Kıbrıs'ı Yunanistan'a bağlamayı hedefleyen EOKA'ya karşı Kıbrıs Türklerinin yanında mücadele etmekti.

Doğası gereği gizli bir örgüttü. Emir komuta kademesini hiçbir zaman öğrenemedik.

Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri de bu kuruluşun eylemleri ile ilgili sorumluluk hiç kabul etmedi.

TMT'nin eylem talimatlarının nasıl verildiğini, nasıl yerine getirildiğini, nasıl finanse edildiğini de resmen bilmiyoruz.

Çünkü bu kuruluş, TC'nin devlet organizasyonu içinden çıkmakla birlikte bir TC kurumu hiç olmadı.

Onun için şimdi mahkemenin kararını merakla bekliyorum.

Mahkeme, TSK'daki eski adı Seferberlik Tetkik Kurulu olan Özel Harp Dairesi'nden bunu soracak mı?

Yoksa "eksik soruşturma yaparak" ileride kararının üst mahkemelerde bozulmasını da göze alarak, bunları bilmezden mi gelecek?

Mahkeme, bu kuruluşun bir TC kuruluşu olduğunu teyit edecek mahiyette bir karar verirse, "devletin gizli kalması gereken bilgilerini" de açık etmiş olacak mı?

Gerçekten ilginç bir mahkeme süreci yaşayacağız. Dur bakalım ne olacak?

Öne Çıkanlar