Merkez Bankası faizi Saray'a değil, ABD'ye bakarak indirmiş

Merkez Bankası faizi Saray'a değil, ABD'ye bakarak indirmiş
Saray talimatıyla faizlerin indirdiği gündemdeki yerini korurken, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın bu konuda ABD'yi örnek göstermesi dikkat çekti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 200 baz puanlık sürpriz faiz indirimine ilk kez hükümetten bir açıklama geldi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, enflasyonun artıyor olmasının merkez bankalarının illa ki enflasyonun üzerinde bir politika faizi uygulayacakları anlamına gelmediğini, ABD’de de faizlerin enflasyonun altında olduğunu söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2022 yılı bütçe yasa teklifine ilişkin eleştirileri ve soruları yanıtlayan Fuat Oktay, Merkez Bankası’nın sarayın talimatlarıyla faizleri indirdiği yönündeki eleştirilere ABD'yi örnek vererek karşılık verdi.

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, politika faizi ve enflasyon denklemine sadece dar ve tek bir çerçeveden bakamayacaklarını ifade eden Oktay, "Salgının etkileriyle enflasyon tüm dünyada bir yükseliş trendinde. Ancak enflasyonun artıyor olması Merkez bankalarının illa ki enflasyon üzerinde bir politika faizi uygulaması anlamına gelmiyor. Gelişmiş ülkelerin hemen hepsinde politika faizleri enflasyonun oldukça altındadır. ABD'de yüzde 5.4 enflasyon varken politika faizinin yüzde 0.25 olduğunu görüyoruz. Şartların farklı olduğunu da biliyoruz. Bu örneğe Kanada, Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere, Hindistan ve Japonya gibi birçok ülkeyi dâhil edebiliriz. Gelişmekte olan ülkelerden de Brezilya'da yüzde 10.25 enflasyona karşılık faiz yüzde 6.25, Meksika'da ise enflasyon yüzde 6 iken faiz yüzde 4.75'tir" dedi.

Fuat Oktay, faiz kararlarının Para Politikası Kurulu (PPK) üyeleri tarafından alındığını, tartışmaların Merkez Bankası’nın bağımsızlığını zedeleyecek bir zemine çekilmemesi gerektiğini ifade ederken ‘bağımsız' karar alan Merkez Bankası'nın kararlarına karışmak ya da etkilemek gibi bir imkânlarının olmadığını savundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar