Merkez Bankası'nda çekirdek enflasyon sarsıntısı: Reuters ve FT haberleri Kavcıoğlu'na yaradı

Merkez Bankası'nda çekirdek enflasyon sarsıntısı: Reuters ve FT haberleri Kavcıoğlu'na yaradı
Dün geceki operasyonun etkileri piyasalarda sürerken, TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun geçen hafta hakkında çıkan haberleri kendisi açısından tersine çevirdiği iddiaları konuşuluyor...

ARTI GERÇEK - Hafta başından bu yana rekor üstüne rekor tazeleyen dolar/TL kurunda dün yeni rekor kırılmasını takip eden saatlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı (TCMB) Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu ile görüşmesinin ardından TCMB yönetiminde gece yarısı operasyonu yapıldı. 

Merkez Bankası Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Semih Tümen ve Dr. Uğur Namık Küçük ile Para Politikası Kurulu Üyesi Prof. Dr. Abdullah Yavaş görevden alındı. Başkan Yardımcılığından alınan iki isim de, Merkez Bankası'nın yatırımcılarla yaptığı ekim ayı toplantısına katılmamıştı. Tümen, dün gece alındığı Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı görevine ise mayıs ayında atanmıştı.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre başkan yardımcılıklarından birine Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkan Yardımcısı Taha Çakmak, PPK üyeliğine de Prof. Dr. Yusuf Tuna atandı.

KAVCIOĞLU İLE İLGİLİ ÇIKAN OLUMSUZ HABERLER YİNE KENDİSİNE YARADI

Geçtiğimiz günlerde Kavcıoğlu ile ilgili uluslararası medyada çıkan iki olumsuz haberin dün akşam itibariyle yine Kavcıoğlu'na yaradığı, TCMB'de hem faiz indirimine hem de yeni dolaşıma sokulan çekirdek enflasyon söylemine karşı olan isimlerin gönderilmesiyle Kavcıoğlu'nun koltuğunda kaldığı belirtiliyor.

8 Ekim 2012 tarihli haberinde Reuters, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'na güvenini kaybetme aşamasına geldiğini, ikili arasında son haftalarda iletişimin de azaldığını yazmıştı. Reuters'a bilgi veren üç kaynaktan ikisi daha erken sürede daha düşük enflasyon ve daha düşük faiz politikası uygulanabileceğinin Erdoğan'a geçmişte söylendiğini, ancak gerçekleşmenin eylül itibarıyla buna yakın bile olmadığına dikkat çekmişti.

9 Ekim tarihinde de Financial Times gazetesinin haberinde, "Merkez Bankası Başkanı'nın işten çıkarılacağı söylentisi Türk Lirası'nı salladı" başlığıyla yayınlanan bir yazıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üç yıl içinde 4'üncü kez Merkez Bankası Başkanı'nı görevden alacağı iddialarının ardından Türk Lirası'nın rekor düşük seviyelere gerilediği belirtilmişti.

Financial Times, bazı analistlerin son haftalarda Kavcıoğlu'nun yerine eski bir Merkez Bankası yetkillisi olan ve geçen mayıs ayında başkan yardımcısı olarak göreve başlayan Semih Tümen'in atanabileceği iddialarını ortaya attığını da haberleştirmişti.

Adı TCMB Başkanlığı için geçen Semih Tümen'in görevden alınması dikkat çekti. Merkez Bankası'nın geçen hafta yatırımcılarla düzenlediğin toplantıya katılmayan TCMB eski Başkan Yardımcısı Semih Tümen'in göreve geldiği mayıs ayından sonra sadece tek bir yatırımcı toplantısına katıldığı, son üç toplantıya ise katılmadığı medyaya yansımıştı.

Ekim ayı toplantısında birçok katılımcının gözünden kaçmayan bir detay, yine eski Başkan Yardımcısı Uğur Namık Küçük’ün de yokluğu olmuştu.

FAHRETTİN ALTUN, ERDOĞAN'IN KAVCIOĞLU'NDAN SOĞUDUĞU HABERİNİ YALANLAMIŞTI

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, piyasalarda fiyatlamalara yansıyan TCMB haberiyle ilgili Twitter hesabından bir açıklama yapmış, haberleri alıntılayarak, söz konusu haberin sahte olduğuna işaret etmişti.

Altun, "Yalan haber"i sosyal medyanın sorunu zannediyorduk. Fakat görüyoruz ki artık ana akım medya da aynı meseleden muzdarip. Büyük medya kuruluşları bile bu tür yalanları kolayca dolaşıma sokabiliyor. Bu endişe verici bir durum. Her ikisi de yalan" ifadelerini kullanmıştı.

KAVCIOĞLU'NUN 'ÇEKİRDEK ENFLASYON ESAS ALINACAK' AÇIKLAMALARI...

TCMB Başkanı Kavcıoğlu, eylül ayı başında, "Küresel merkez bankacılığında para politikası duruşu belirlenirken, çekirdek enflasyon göstergeleri esas alınır" diyerek faiz indirimi mesajı verince döviz kuru yukarı doğru hareketlenmişti. Çekirdek enflasyonun, manşet enflasyonun aksine, Merkez Bankası faizinin altında olması nedeniyle döviz kurunun tetiklenmesinin ardından gelişen süreçte yabancı yatırımcılarla bir araya gelen Kavcıoğlu'nun, bu kez "manşet enflasyonun dikkate alınacağı" mesajı verdiği kamuoyuna yansıdı.

Bu mesajın ardından nispeten soğuyan piyasada döviz kuru, Kavcıoğlu'nun salı günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda "sıkı para politikası" vurgusu yaparken "faiz indirimi" mesajı vermesinin ardından dolar kuru çarşamba gün içinde 9,10 seviyesini gördü.

Reuters'ın "Kavcıoğlu'nun Erdoğan'ın güvenini kaybettiği" iddiasını da yayınladığı bu süreçte TL, dolar karşısında eylül ayından itibaren yaklaşık yüzde 10 değer kaybetti. Merkez Bankası yönetiminde operasyonun ardından 9,19 seviyesine kadar yükseldi.

Piyasalarda güvensizliğin yayılmasının ardından ardından Erdoğan, dün akşam Merkez Bankası Kavcıoğlu'nu kabul ederek, 21 Ekim'de yapılacak Para Politikası Kurulu (PPK) öncesinde banka yönetiminde gece yarısı değişiklik yaptı. 

GÖREVDEN ALINAN İSİMLERİN İMZALARI 15 GÜN ÖNCE BANKNOTLARA KONMUŞTU

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Kavcıoğlu'nun görüşmesinin ardından bankada yapılan operasyon başka bir gerçeği de tekrar gündeme taşıdı. Görevden alınan Merkez Bankası Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Semih Tümen ve Dr. Uğur Namık Küçük'ün imzaları, 29 Eylül'de tedavüle giren E9 Emisyon Grubu 5'inci tertip 20 TL ve 5 TL banknotlara konmuştu.

Bankadan yapılan açıklamaya göre; söz konusu banknotlar, üzerindeki imzalar dışında boyutları, ön ve arka yüz kompozisyonları ile genel nitelik ve görünümleri bakımından 1'inci, 2'nci, 3'üncü ve 4'üncü tertipleriyle tamamen aynı özellikleri taşıyordu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar