MNG'den Ghosn açıklaması: Onun için kiralandığını bilmiyorduk

MNG'den Ghosn açıklaması: Onun için kiralandığını bilmiyorduk
Nissan ve Renault'nun eski CEO'su Ghosn'un İstanbul üzerinden Lübnan’a kaçmasıyla ilgili MNG Jet, 'Ghosn'un adı resmi belgelerde yoktu' açıklaması yaptı.

ARTI GERÇEK - Japonya’da maddi usulsüzlük suçlamasıyla yakalanan ve ev hapsinde tutulan Nissan Motor Co. ve Renault’nun eski CEO’su Carlos Ghosn’un İstanbul aktarmalı olarak Lübnan’a kaçmasıyla ilgili aralarında MNG Jet Havacılık A.Ş.'nin operasyon müdürünün de olduğu yedi kişi dün gözaltına alınmıştı. Polisteki işlemleri biten şüpheliler adliyeye sevk edildi. MNG Jet'ten de iddialarla ilgili açıklama yapıldı.

MNG Jet’in Carlos Ghosn'un Japonya'dan kaçışında jet charter servislerinin yasadışı kullanımıyla ilgili olarak suç duyurusunda bulunulduğunun duyurulduğu açıklamada,  "Bay Ghosn adı iki uçuş için de resmi belgelerde mevcut değildir. Jetler, MNG Jet'e ait olmamakla beraber MNG Jet tarafından işletilmektedir" denildi.

Ghosn, ev hapsinde tutulduğu Japonya’dan 29 Aralık gecesini 30 Aralık gecesine bağlayan gece bir kontrabas kılıfı içinde firar ederek Lübnan'a kaçtı. Lübnan asıllı Fransa-Brezilya vatandaşı olan 65 yaşındaki Ghosn'u, Japon yetkililer son olarak İstanbul'a giden özel bir jetin Osaka yakınlarındaki Kansai Uluslararası Havalimanı'ndan pazar günü saat 23.00'da ayrıldığını belirledi. Osaka'dan başlayan kaçış İstanbul'da kiralanan özel uçakla birlikte Beyrut'ta son buldu. Detayların ortaya çıkması ile birlikte Atatürk Havalimanı görevlilerine konu ile bilgi verilmediği ortaya çıktı.

GHOSN'U BEYRUT'A GÖTÜREN UÇAK REZA ZARRAB'IN ESKİ UÇAĞI

Uluslararası medyada, Ghosn’un Beyrut’a götürüldüğü uçağın ise TMSF’ye ait Challenger 300 tipi jet olduğu konuşuluyor. TMSF yetkililerinden ise henüz uluslararası medyadaki bu iddialara ilişkin açıklama gelmedi. 

TMSF’ye ait Challenger 300 tipi uçağın ilk sahibi ise ABD’de gözetim altında tutulan, Türkiye’de firari konumda bulunan Reza Zarrab... İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma kapsamında, Reza Zarrab ve yakınlarının mal varlıklarına ‘yabancı devlet lehine siyasal ve askeri casusluk’ suçu nedeniyle 2 Aralık 2017’de el konulmuştu.

MNG'DEN ÖNCE YALANLAMA GELMİŞTİ

Carlos Ghosn’un kaçışında MNG’ye bağlı özel jetin kullandığı iddialarına karşı, TV 100’e konuşan MNG Holding’in patronu Mehmet Nazif Günal bu iddiayı yalanlamıştı. Bugün ise MNG'den açıklama geldi.

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, MNG Jet Genel Müdürü Can Şaşmaz imzalı olarak yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: 

"1 Ocak 2020 çarşamba günü, MNG Jet, Carlos Ghosn'un Japonya'dan kaçışında jet charter servislerinin yasadışı olarak kullanımıyla ilgili olarak suç duyurusunda bulundu.

Aralık 2019'da, MNG Jet, biri Dubai'den Osaka'ya ve Osaka'dan İstanbul'a ve diğeri İstanbul'dan Beyrut'a olmak üzere ayrı güzergahları giden iki ayrı özel jeti, iki farklı müşteriye kiralamıştır. İki jet kiralamasının birbiriyle bağlantısının bulunmadığı görülmektedir. Bay Ghosn adı iki uçuş için de resmi belgelerde mevcut değildir. Jetler, MNG Jet'e ait olmamakla beraber MNG Jet tarafından işletilmektedir.

MNG Jet, medya aracılığı ile bu jetlerin resmi belgelerde isimleri beyan edilen yolcuların değil, Bay Ghosn yararına kullanıldığını öğrendikten sonra bir iç soruşturma başlatmış ve Türkiye'de bu olaya dahil olanların cezalandırılması amacıyla 1 Ocak 2020'de suç duyurusunda bulunmuştur.

Yetkililerce sorgulanan bir şirket çalışanı kayıtlarla oynadığını itiraf etmiş ve olayda MNG Jet yönetiminin bilgisi ya da izni dışında tek başına hareket ettiğini kabul etmiştir.

MNG Jet, konuyla ilgili olarak yetkililerle tam bir iş birliği içindedir ve şirketin hizmetlerini yasadışı şekilde kullananların ve/veya buna imkan sağlayanların gerektiği gibi soruşturulmasını beklemektedir.

MNG Jet, jet bakımı, operasyonu ve charter hizmetleri çözümleri sunan uluslararası bir şirkettir. Türkiye merkezli şirket, dünya çapında en iyi uluslararası standartlarda hizmet vermektedir."

YEDİ ŞÜPHELİ ADLİYEYE SEVK EDİLDİ

Öte yandan, Carlos Ghosn’un İstanbul aktarmalı Lübnan’a kaçmasıyla ilgili İstanbul'da başlatılan soruşturmada gözaltına alınan yedi kişi, adliyeye sevk edildi. 

Dünyanın konuştuğu olayda eski Ghosn'un kaçışıyla ilgili İstanbul'da dört pilot, MNG Kargo firmasının ticaret ve operasyon müdürü ve yer hizmeti veren özel şirketin iki çalışanı gözaltına alındı.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı şüpheliler için 24 saatlik ek gözaltı süresi verdi. İşlemleri süren şüpheliler, karakoldan çıkarılarak Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirildi. Burada sağlık kontrolünden geçirilen şüpheliler, önce karakola ardından adliyeye sevk edildi. 

Konuya ilişkin olarak İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Japonya'dan yasa dışı yollarla Atatürk Havalimanı'na eski Nissan CEO'su Carlos Ghosn'un Türkiye üzerinden Lübnan'a kaçmasına imkan sağlamak iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında, özel bir hava yolu şirketinde görevli pilotlar N.P, Ö.B.B, S.K, B.K.S, şirket yöneticisi O.K ve yer hizmetleri şirketinde çalışan F.K, ile İ.M.H. Cumhuriyet Savcılığı talimatlarıyla İl Emniyet Müdürlüğümüz ekiplerince gözaltına alınmıştır."

INTERPOL HAKKINDA KIRMIZI BÜLTEN ÇIKARDI

Uluslararası Polis Teşkilatı (Interpol), ev hapsinde tutulduğu Japonya'dan Lübnan'a kaçan Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance'ın eski Yönetim Kurulu Başkanı Carlos Ghosn hakkında kırmızı bülten çıkardı.

Lübnan Adalet Bakanı Albert Serhan, yaptığı yazılı açıklamada, "Lübnan Temyiz Mahkemesi Başsavcılığı, eski Nissan CEO'su Carlos Ghosn ile ilgili Interpol'den kırmızı bülten notunu teslim aldı" ifadelerini kullandı.

Ghosn, 31 Aralık'ta görevini kötüye kullanma suçlamasıyla ev hapsinde tutulduğu Japonya'dan, Lübnan'ın başkenti Beyrut'a geldiğini duyurmuştu.

Gelecek haftadan itibaren basın organlarıyla da iletişime geçebileceğini belirten Ghosn, "Şu anda Lübnan'dayım. Artık taraf tutup, suçlamalar dayatan Japon yargısının rehinesi değilim. Ben adaletten kaçmadım. Kendimi zulüm ve siyasi baskılardan özgürleştirdim" açıklamasında bulunmuştu.

Japonya ve Lübnan arasında suçluların iadesine ilişkin bir anlaşma bulunmuyor.

İLK AÇIKLAMASI: ZULÜMDEN KAÇTIM

Kaçışın ardından Ghosn yaptığı açıklamada, "Adaletsizlik ve zulümden kaçtım. Şu an Lübnan'dayım" diye konuştu.

Carlos Ghosn, 8 Ocak'ta gazetecilerle bir araya gelecek. Japonya ve dünya kamuoyu Ghosn'un Japonya'dan Lübnan’a nasıl kaçtığını açıklayıp açıklamayacağını merak ederken, firari başkanın ağır eleştirilerde bulunduğu Japon adalet sistemi hakkında da konuşması bekleniyor.

Fransa’da yayın yapan TF1 kanalı Ghosn'un Lübnan'a firar ettikten sonraki ilk görüntülerini paylaştı. Servis edilen görüntülerde Ghosn ve eşi Carole, Beyrut’taki evleri olduğu sanılan bir yerde masa başında yeni yıl kutlaması yaparken görülüyor.

CARLOS GHOSN'UN TUTUKLANMA NEDENİ NEYDİ?

Renault-Nissan ve Mitsubishi ittifakının eski CEO'su Carlos Ghosn, 2011'den itibaren beş yıl boyunca maaşını toplam 5 milyar yen (yaklaşık 234 milyon lira) düşük göstererek, zimmetine para geçirme suçlamasıyla 19 Kasım 2018'de Tokyo'da tutuklanmıştı.

Şirketin iyileştirilmesine yönelik fabrikaların kapatılması dahil katı yeniden yapılanma önlemlerine öncülük eden Ghosn, 2001'de hisse sahipleriyle yapılan toplantıda Nissan CEO'luğuna getirildi, 2005'te de Renault'nun CEO'su oldu. Yakıt veri manipülasyonu skandalının vurduğu Mitsubishi şirketi de 2016'da Nissan-Renault'nun sermaye ortaklığına katıldı.

Soruşturmayı yürüten savcıların Ghosn'un son beş yıla ait geriye dönük muhasebe kayıtlarını inceledikleri ve Ghosn'un maaşını düşük göstererek gelirini gizlediğine kanaat getirdikleri kaydedilmişti.

Şirketin de bu duruma göz yumduğu gerekçesiyle Nissan'ın da söz konusu davaya dahil edildiği açıklanmıştı.

TUTUKLANACAĞINI ANLAYINCA KAÇIŞ PLANI YAPTI

Fransız Hükümeti, Japonya'yı masumiyet karinesine ve Carlos Ghosn'in haklarına saygı duymaya çağırmıştı. Ghosn da, Nissan şirketinin kendisine tuzak kurduğunu iddia etmişti.

Bir süre cezaevinde kalan Carlos Ghosn, 13.8 milyon dolarlık kefaletle Tokyo’da ev hapsine alındı. Japonya’nın başkenti Tokyo’da, Japon istihbaratının gözetimi altında nisan ayında çıkacağı mahkemenin gününü bekleyen Carlos Ghosn’a avukatları, "Tutuklanacaksın" deyince harekete geçildi. 13.8 milyon dolarlık kefaletini yakan Ghosn için kaçış planı hazırlandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar