Mülteciler, salgına rağmen İzmir sokaklarına terk edildi

Mülteciler, salgına rağmen İzmir sokaklarına terk edildi
Halkların Köprüsü Derneği, mültecilerin Çanakkale ve İzmir gibi illere getirilerek bırakıldığını ve kaçak yollarla karşıya geçmeleri beklenildiği açıkladı.

AKP iktidarının Şubat ayında aldığı, 'Avrupa'ya geçmek isteyen mülteciler engellenmeyecek'  kararının ardından tek taraflı sınırın açılmasının ardından Edirne sınırına yığılan  mültecilerin son durumu hakkında açıklama yapan Halkların Köprüsü Derneği, Twitter hesabından yaptığı açıklamalarla, son birkaç gün içinde Osmaniye, Malatya gibi illere gönderilen mültecilerin tekrar otobüslerle sahil bölgelerine taşındığını duyurarak durumun vahametine dikkat çekti.

'KORONAVİRÜS ALARMINA KADAR UNUTULMUŞLARDI'

Hükümetin sınırları açma kararının, Avrupa Birliği'ne (AB) gözdağı, pazarlık ve blöf amaçlı olduğunu belirten Halkların Köprüsü Derneği, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgının ülke gündemine girene kadar, mültecilerle ilgili bir şey yapılmadığını salgın alarmıyla birlikte yeniden hatırlanan binlerce mültecilerin, Edirne sınırından otobüslerle Anadolu'nun farklı kentlerindeki Geri Gönderme Merkezleri'ne veya kamplara, kalan 500 kadar mültecinin ise Edirne'de bir yurda yerleştirildiğini açıkladı.

'İZMİR OTOGARI VE SAHİL BÖLGESİNDE BEKLETİLİYORLAR'

Ancak yaşanan son gelişmeyle son birkaç gün içinde Osmaniye, Malatya gibi illere gönderilen mültecilerin tekrar otobüslerle sahil bölgelerine taşındığını belirten dernek, yaptığı açıklamada, mültecilerin Çanakkale ve İzmir gibi illere getirilerek bırakıldığını ve kaçak yollarla karşıya geçmeleri beklenildiği belirtildi.

Üstelik bu durumun salgın nedeniyle ilan edilen sokağa çıkma kısıtlamaları ve yasakları günlerde yapıldığına dikkat çeken Halkların Köprüsü Derneği, "Bir kısmı sahil bölgesinde, bir kısmı ilçelerde kalan mültecilerle sokağa çıkmadan dayanışmaya çalışıyoruz. Sürekli sahada olan biz Köprü için de bu kabullenilmesi zor bir durum. En son dün aldığımız haber, mültecilerden yaklaşık 200 kadar bir grup tekrar bildikleri kentlere dönmek için İzmir otogarına geliyorlar ancak şehirlerarası taşımacılık çok kısıtlı olduğu için alınmıyorlar. Şimdilik otogar civarında bekleyen mülteciler için çare arıyoruz" açıklaması yaptı.

(HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar