Munzur Vadisi'nin 'kesin korunacak hassas alan' ilan edilmesinin ardından rapor hazırlandı

Munzur Vadisi'nin 'kesin korunacak hassas alan' ilan edilmesinin ardından rapor hazırlandı
Kararla birlikte Munzur Vadisi'ni tehdit eden projelerin önüne set çekildi.

2 bine yakın faunanın tespit edildiği Dersim içerisinde yer alan Munzur Vadisi, ‘kesin korunacak hassas alan’ ilan edildi. Kararla birlikte yöre halkı ve çevre örgütlerinin yıllardır HES’lere karşı verdiği mücadelede önemli bir kazanım elde edilmiş oldu.

1971 yılında Bakanlar Kurulu ile Milli Park ilan edilen Munzur Vadisi, çeşitli dönemlerde müdahalelere maruz kaldı. Bölge 42 bin 676 hektarlık alanı kapsıyor.Munzur Vadisi'nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca 'kesin korunacak hassas alan' ilan edilmesinin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü'nden 3 uzman, bölgeye gelerek, keşif çalışmalarını tamamlayıp, rapor hazırladı. 

Munzur Vadisi Milli Parkı'nın önemine değinen avukat Barış Yıldırım, "Munzur Vadisi havzası, 1971 yılında Bakanlar Kurulu tarafından 'milli park' ilan edilmişti. Burada 5 ayrı ekosistem kesişiyor. Akarsu, orman, kaya, mera ve bozkır ekosistemi bulunuyor. Bu ekosistem çeşitliliği, beraberinde zengin florastik ve faunastik habitat üretiyor. Bu havzada saptanmış 2 bine yakın fauna çeşidi var. Bölgemizde, Avrupa’nın yaşamı koruma sözleşmesi olan 'Bern Sözleşmesi’ne göre, koruma altında bulunan pek çok yaban hayatı türü var. Yöremizde çengel boynuzlu dağ keçisinin güçlü şekilde habitat bulduğunu ifade etmek isteriz. Yine Munzur suyunda, ultra su samurları bulunmakta. Munzur ırmağında 2017 yılında yapılan tespitlere göre, dünyada sadece bu suda yaşayan kırmızı benekli Munzur alası bulunmakta. Bölgede Anadolu parsının yaşadığına dair işaretler olduğu biliniyor, buna ilişkin veriler var" dedi.

Bakan Kurum’un açıkladığı kararın tarihi olduğuna dikkat çeken Yıldırım, "Alınan karar, ilimiz ve ülkemiz bakımından, dünyanın kültürel ve doğal mirası bakımından, son derece tarihi bir karar. Kesin korunan hassas alanlarda fauna ve floranın habitatlarına hiçbir şekilde müdahale edilemiyor. Bu alanlarda hiçbir projeye, yapılaşmaya izin verilmiyor. Kesinlikle yapılaşma yasağı var. Dolayısıyla bu kapsamda faaliyet yürütülmesi, bizler bakımından büyük sevinçle karşılandı. Munzur Vadisi havzası sadece fauna ve flora bakımından değil aynı zamanda yöre inancı bakımından da son derece kutsiyet taşıyan saha" diye konuştu.

HES PROJELERİNİN ÇED RAPORLARINA İPTAL 

'Kesin korunacak hassas alan' ilanının ardından Munzur Vadisi Milli Parkı'nda yapılması planlanan Konaktepe-1 ve Konaktepe-2 barajları ile hidroelektrik santrali (HES) projeleri için başvuruda bulunan şirketin çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) raporunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca iptal edildiği kaydeden Yıldırım, şunları söyledi:

"Munzur Vadisi Milli Parkı sınırlarında geçmişte yürütülmek istenilen Konaktepe Barajı ve Konaktepe HES 1 ile Konaktepe HES 2 projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yapılan ÇED başvurusu bakanlık tarafından iptal edildi. HES ve baraj projeleri için açtığımız davada Danıştay 13'üncü Dairesi lisans iptal kararı vermişti. Bilahare Munzur Vadisi Milli Parkı sınırlarında baraj ve HES projelerine onay veren üstün kamu yararı kararı da açtığımız davada Ankara 3'üncü İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti." (DHA)

Öne Çıkanlar