Onur ayı (Pride) için açıklama yapmak istediler, gözaltına alındılar

Onur ayı (Pride) için açıklama yapmak istediler, gözaltına alındılar
Pride için İstanbul Yeldeğirmeni'nde basın açıklaması yapmak isteyen LGBTİQ+'lara polis müdahale etti. 5 kişi gözaltına alındı.

İstanbul'un Kadıköy ilçesine bağlı Yeldeğirmeni'nde Pride için basın açıklaması yapmak isteyen LGBTİ+'lara polis müdahale etti. Basın açıklaması esnasında polis LGBTİQ+ bayraklarını çekiştirerek darp etti. 

Bianet’ten Tuğçe Yılmaz’ın haberine göre; açıklama için duyuru yapılmamasına rağmen polisler 15.00’dan itibaren Yeldeğirmeni'nde beklemeye başladı. 18.00’dan sonra yapılan açıklama için 5 polis arabası, 200'den fazla ise polis Yeldeğirmeni sokaklarında yerlerini aldı.

Açıklama başlar başlamaz ise yapılan eylemin "yasal" olmadığı söylenerek üç kez anons yapıldı ve ardından polislerin LGBTİ+'lara yönelik fiziksel ve sözel şiddeti başladı.

‘TEHDİT, BASKI, SINIR YASAK UMRUMUZDA DEĞİL’

Saldırı nedeniyle okunamayan açıklamanın tam metni şöyle:

"Biz LGBTİQA+ lar yine yeni yeniden sokaklardayız. Bağırışlarımız, kahkahalarımız ve sloganlarımız bu sokaklarda yankılanıyor. Kimliklerimiz, yönelimlerimiz, yönelimsizliklerimiz, tüm varoluşlarımızla buradayız. Tehdit, baskı, sınır yasak umrumuzda değil; pusulamız kesişimsel kuir ve transfeminist politikalarımızla buradayız; bedenlerimiz, dilimiz, arzularımızla buradayız. Direnişimizle buradayız!

‘EŞİTLENECEKSİNİZ’

"Sözümüz toplumun tüm kesimlerine: Bizler LGBTİQA+ lar olmadan, ne eşitlikçi bir anayasa ne de barışçıl bir toplumsallık tahayyülü gerçekleşebilir. Tekrar ediyoruz: Anayasada cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği tanınacak, eşitleneceğiz, eşitleneceksiniz! İsteseniz de istemeseniz de eşitleneceksiniz. Ataerkil fobik cinayetler cezasız kalmayacak, hormon ve barınma gibi erişemediğimiz haklara da erişeceğiz.

KAYYIMLAR, KHK'LER, TUTUKLANAN VEKİLLER

"Türkiye'de ve işgâl altındaki Kürdistan'da saçma sapan birinin hükümdarlığı altında yaşamayı reddediyoruz. İradesi elinden alınarak kayyum atanmış halklarımız; muktedirlerin kararları ile KHK'larla işlerinden atılan, dernekleri kapatılan dostlarımız, adaletsiz yere tutsak edilen vekillerimiz; canından olan yoldaşlarımızın sesleri kulaklarımızda, enerjileri coşkumuzda, cesaretleri direnişimizde. Her birimiz, her birimize güç oluyoruz, birlikte güçlüyüz. Gücümüzü direnişimizden alıyoruz, direnmeye devam ediyoruz. Onur ayımız kutlu mutlu olsun!"

Açıklamayı yapan LGBTİQ+'lar ve polisler, gözaltılardan sonra açıklamanın yaptığı alandan ayrıldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar