Orman Müdürlüğü’nden ağaç kıyımı savunması: Asker istedi, biz de onay verdik

Orman Müdürlüğü’nden ağaç kıyımı savunması: Asker istedi, biz de onay verdik
Şırnak’ta tapulu arazilerde ağaç kıyımına karşı Urfa Orman Bölge Müdürlüğüne itiraz dilekçesi verildi.

Şırnak’ın Cudi, Gabar ve Namaz Dağları ile Çiyayê Bizina ve Besta bölgelerinde, askerler ve korucuların ağaç kıyımı aylardır devam ediyor. Halka ait tapulu arazilerin de bulunduğu ormanlık alanlarda, şimdiye kadar yüzbinlerce ağaç kesildi. Ağaç kıyımına karşı harekete geçen halk, Şırnak Valiliği ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne itiraz dilekçeleri verdi. Ancak verilen dilekçelere ‘ret’ cevabı verildi. 

Halk, itiraz dilekçelerini bu kez Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün bağlı olduğu Şanlıurfa Orman Bölge Müdürlüğü’ne gönderdi. Halkın başvuruya dair yüz yüze görüştüğü Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, devam eden ağaç kıyımına ilişkin, "Asker istedi, biz de onay verdik" dedi. 

Besta’nın Çemê Mezin bölgesinde bulunan tapulu arazisinde ağaçları kesilen ve Urfa’ya giderek Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileriyle görüşen Eşref İnan, başvurudan sonuç alamadıklarını söyledi. Çemê Mezin’de yaklaşık iki aydır kıyımın sürdüğünü aktaran İnan, ağaç kıyımı durdurulmadığı sürece girişimlerini sürdüreceklerini kaydetti. 

'TALEBİNİZ BİZİ AŞAR' 

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre İnan, Şırnak İl Orman Müdürlüğü yetkililerinin kendilerine,"Talep ettiğiniz şey bizi de gücümüzü de aşar" dediğini aktardı. Ardından Şanlıurfa Orman Bölge Müdürlüğü’ne yaptıkları başvuruya değinen İnan, "Dilekçelerimizi tapularımızla birlikte götürdük. Onlara, 'bizden' habersiz bir şekilde ağaçlarımızın kesildiğini söyledik. Ama Orman Müdürlüğü dilekçemizi reddederek, 'Ağaçların kesilmesine onay verdik ve güvenlik bölgesi olduğu için karışamayız. Askerler istedi, biz de onay verdik’ dedi. Çemê Mezin'de ki askerler sadece bir kilometrelik alanda bulunan ağaçları keseceklerini söylemişti. Ancak şimdi bölgenin tamamında tek bir ağaçlık alan bırakmadılar" diye belirtti.

‘TOPRAKLARIMIZ BİZE YASAK’

İnan, yasaklı bölgelerin koruculara serbest olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Topraklarımız bize yasak. Mafya gibi olmuşlar. Bölgede ki ağaç kıyımında bütün devlet kurumları ortaktır. Bizim topraklarımızda ağaçlarımızın kesilip kesilmeyeceğine ancak bizler karar veririz. Orası bizim tapulu topraklarımız. Orada evlerimiz ve hayvanlarımız var. İzin verilseydi, oraya gidip yerleşirdik. Ağaçlarımızı kesip il dışına çıkartıp satıyorlar. Asırlık ağaçları kesiyorlar. Bu kırımın bir an önce durdurulmasını talep ediyoruz. Artık ağaçlarımızı kesmesinler. Bölgede yangın çıkıyor söndürmemize izin vermiyorlar. Bu nedenle kesilmeyen ağaçlar da bu şekilde yanıyor." 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar