Pekin'in, Paris'teki kadın siyasetçilerin öldürülmesine dair sözleri hakkında soru önergesi verildi

Pekin'in, Paris'teki kadın siyasetçilerin öldürülmesine dair sözleri hakkında soru önergesi verildi
İsmail Hakkı Pekin, katıldığı bir canlı yayında, MİT'in Paris'te öldürülen 3 kadın siyasetçi cinayetinde rolünün olduğu konusundaki bilgiyi ağzından kaçırmıştı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili ve Kadın Meclisleri Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Genelkurmay eski İstihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin'in, 16 Şubat 2021 tarihinde katıldığı CnnTürk'teki "Tarafsız Bölge" programında, Paris’te 3 Kürt kadın siyasetçi cinayeti ile Türkiye’nin alakası olduğuna dair ifadeleri üzerine soru önergesi verdi.

Başaran, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını istediği önergesinde;

"- Paris cinayetlerini işleyen katil Ömer Güney’in MİT ile ilişkisi ne düzeydedir?

- 9 Ocak 2013 tarihinde Paris’te bu cinayetlerin yaşanacağından başta MİT olmak üzere herhangi bir devlet birimi haberdar olmuş mudur? 

- Devlet birimlerinin bu cinayetler ile alakası yoksa Genelkurmay eski İstihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin’in bahsettiği "daha evvelden Paris’te yapılanlar" ile kast edilen nedir?

- Paris'te yaşanan bu cinayetlerin aydınlanması amacıyla Pekin hakkında hakkında soruşturma başlatılacak mıdır?

- Avrupa'da cinayetler işleme çağrısı yapan Pekin hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmadıysa başlatılacak mıdır?

- Katil Ömer Güney’in görüştüğü 57 telefon numarası kimlere aittir?

- Katil Ömer Güney’in MİT Erzurum Bölge Başkanlığı ile ilişkisi nedir? Telefon görüşmesi sorgulanmış mıdır? 

- Paris İstinaf Mahkemesi’nin yazdığı yazıya yanıt verilmiş midir? Yanıt verilmesi için herhangi bir girişimde bulunulmuş mudur? 

- Paris cinayetleri ile ilgili ortaya çıkan belgenin MİT’te kim ve ya kimler tarafından hazırlandığı tespit edilmiş midir? Edilmişse bu suikast planını yapanlar kimlerdir?

- Hakan Fidan’ın 2015’te bulunduğu "Paris cinayetlerini MİT içinden bir grup işledi" iddiası üzerine bir soruşturma başlatılmış mıdır? 

- Paris cinayetleri ile ilgili MİT’e ait belge ile ilgili gerekli bilgiler Paris Savcılığı’na iletilmiş midir? 

- MİT evraklarında filigran uygulamasına son verilmesinin amacı nedir? İllegal uygulamaların gizlenmesi mi amaçlanmaktadır? 

- Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez cinayetinin aydınlatılması için herhangi bir çalışma yürütülmekte midir? 

- Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez cinayetlerinin aydınlatılması için soruşturmayı yeniden başlatan Fransa ile bu konuda bir işbirliği yapılacak mıdır?" sorularına yer verdi.

NE OLMUŞTU?

9 Ocak 2013 tarihinde Paris’te yaşanan Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan cinayeti ile ilgili ilk olarak katil Ömer Güney’e ilişkin Fransız Savcısı Türkiye’den, Güney’in görüştüğü 57 telefon numarasının sahiplerinin bulunması konusunda destek istedi. Daha önce Güney’in MİT mensuplarıyla cinayeti planladığına ilişkin ses kaydı olduğu iddia edilen bir dosya basına yansıdı. MİT ise bu cinayetle ilişkilerinin olmadığını ancak konuya dair bir soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Basına yansıyan bir başka bilgiye göre Paris İstinaf Mahkemesi, Türk makamlarına yazdığı yazıda, Güney’in Türkiye bağlantıları ve telefon numaraları hakkında bilgi istedi. Yazıda aynı zamanda Güney hakkında bazı başka bilgi taleplerine de yer verildi. Fransa, geçtiğimiz yıl cinayette MİT’in parmağı olup olmadığını yeniden araştırma kararı aldı.

Bunun ardından, MİT’in bu cinayeti organize ettiğine dair bir belge sızdı. Söz konusu belgede cinayetlerin önceden planlandığına dair ayrıntılı bilgilere yer verildi. Bu belgeden sonra MİT belgelerdeki 'filigran' uygulamasına son verdiğini açıkladı.

Yine basına yansıyan bir bilgiye göre katil Ömer Güney’in telefonunda kayıtlı olan 13 numaradan birinin MİT’e ait olduğu, rehberde 0 442… ile başlayan telefon numarasının MİT Erzurum Bölge Başkanlığı’na ait olduğu tespit edildi.

2015 yılına geldiğimizde basına yansıyan bazı haberlere göre eski MİT Müsteşarı Hakan Fidan, bu cinayetleri MİT içerisinden bazı grupların işlediğini dile getirdi. Ancak bu iddialardan yola çıkarak herhangi bir soruşturma başlatılmadı.

Son olarak Genelkurmay eski İstihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin, 16 Şubat 2021 tarihinde katıldığı televizyon programında Paris’te 3 Kürt kadın siyasetçi cinayeti ile Türkiye’nin alakası olduğuna dair ifadeler kullandı. Pekin, "Yürütme Konseyi var, onun başında şu anda Murat Karayılan var herhalde. Onun altında da ekipler var. Mesela onlar Kandil'den çok fazla dışarı çıkmıyor. Avrupa'da bunların unsurları var. Avrupa'daki unsurlarına bir şey yapmamız gerekiyor. Daha evvelden Paris'te yapıldı ama..." dedi. (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar