PEN International'ın çağrısı: Kürt kadın yazarlar için harekete geçin

PEN International'ın çağrısı: Kürt kadın yazarlar için harekete geçin
PEN International, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olması vesilesiyle Kürt kadın yazarlar Gulgeş Deryaspi ve Meral Şimşek için çağrı yaptı.

Baskı gören ve hapis cezası verilen Kürt yazarlar Gulgeş Deryaspi ve Meral Şimşek için 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mesajı yayınlayan  PEN İnternational, Türkiye'de pekçok kadının uzun hapis cezalarıyla susturulmak istendiğini vvurguladı.

Gazete Duvar'da yer alan habere göre, PEN International İcra Direktörü Romana Cacchioli imzasıyla mesaj yayınlandı. Mesajda 2018’de sansür, kovuşturma, tutuklama, taciz veya şiddet yoluyla dünya çapında kadınların susturulmasına karşı mücadele ederek ve bunları ortadan kaldırarak ifade özgürlüğünü korumayı amaçlayan bir dizi ilkeden oluşan Kadın Manifestosu'nu ortaya koyduğunu, manifestonun hem PEN Merkezleri hem de diğer kuruluşlar için kadınların eğitim, yayın ve edebiyat alanındaki haklarını korumak için önemli bir etken olduğu vurgulandı.

Mesajda şöyle denildi:

"2022 Dünya Kadınlar Günü'nde, ifade özgürlüğü haklarını barışçıl bir şekilde kullandıkları için zulme uğrayan iki kadının Gulgeş Deryaspi ve Meral Şimşek’in durumunu vurgulayarak ve üyelerini harekete geçmeye çağırarak Manifesto'yu inşa ediyor. Bugün, Dünya Kadınlar Günü'nde dünya çapında kadın yazarların devam eden başarılarını kutluyoruz.

Yine de Kürt yazarlar Gülgeş Deryaspî ve Meral Şimşek gibi yazıları nedeniyle Türkiye'de uzun hapis cezalarıyla karşı karşıya kalan pek çok kadın susturulmaya devam ediyor. Bu önemli günde, düşüncelerimiz aynı zamanda tüm savaş mağdurları ve çatışma durumlarında mahsur kalan tüm kadınlarla birlikte. PEN Topluluğu onların yanındadır."
 

Öne Çıkanlar