Prof. Dr. Oran: Erdoğan, mağduriyet duygusu çalışmayınca ihaleyi CHP'ye bıraktı

Prof. Dr. Oran: Erdoğan, mağduriyet duygusu çalışmayınca ihaleyi CHP'ye bıraktı
Prof. Dr. Baskın Oran, Artı TV'de Montrö bildirisinin ardından başlayan tartışmaları değerlendirdi.

ARTI GERÇEK- Artı TV'de Ayşe Yıldırım ve Kemal Göktaş'ın sunduğu Detay programında Prof. Dr. Baskın Oran, 'Montrö' gündemini değerlendirdi. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın emekli amirallerin bildirisi üzerinden 'mağduriyet' yaratmaya çalıştığı yorumunda bulunan Oran, "Akp, mağduriyet sayesinde iktidara geldi" hatırlatmasında bulundu.

Montrö Sözleşmesi'ne ilişkin, "Montrö'den iyisi Türkiye'de Şam'da kayısı" ifadelerini kullanan Oran, Erdoğan'ın 'Allah'ın bir lütfu' söylemine atıfta bulundu: "Türkiye 1930'ların sonunda Allah'ın iki lütfuna uğradı. Bunlardan biri 1938'de Hatay'ın Türkiye'ye katılması. Fransa, Hatay'da petrol olup olmadığını kontrol ettikten sonra Türkiye'ye verdi, sebebi de Türkiye'nin Almanya tarafında savaşa girmesini engellemekti. İkinci lütuf ise 1936'daki Montrö Sözleşmesi'dir. İlkokulda bizlere öğretilenin aksine Rusya'nın amacı hiçbir zaman 'güneylere inmek' olmadı. Rusya/Sovyetler'in bir numaralı önceliği güneydeki büyük ülkelerin kuzeye; yani Karadeniz'e girmesini engellemek oldu. Montrö burada devreye giriyor. Bu sözleşme, özellikle 18. ve 21. maddeleri nedeniyle hem Türkiye'ye hem Sovyetler'e muazzam avantaj sağladı."

'ERDOĞAN'IN AMACI, PUTİN'İ RAHATSIZ ETMEK PAHASINA BİDEN'I KORKUTMAK'

"Kanal İstanbul hem Türkiye hem de Türkiye'nin şu anda dış merkez bankası gibi yararlandığı Katar için büyük bir rant projesi" diyen Oran, Montrö'nün de iç politika malzemesi olarak kullanıldığını söyledi. Oran, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'ne pahasına olursa olsun yapacağız' derken amacı; Putin'i rahatsız etmek pahasına Biden'ı korkutmak" dedi.

İktidarın 'darbe' tartışmalarını başlattığı emekli amirallerin Montrö bildirisine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Oran, "Yargıyı ve siyaseti etkileme pozisyonunda olmayan herkesi söylediği ifade özgürlüğüdür" dedi.

'MAĞDURİYET DUYGUSU ÇALIŞMAYINCA İHALEYİ CHP'YE BIRAKTI'

Tarikat evinde namaz kılan tuğramiral gündeminin, emekli diplomatların bildirisi döneminde yaşanmadığını ve emekli amiraller ile emekli diplomatların yazdığı bildiri arasındaki tek farkın bu olduğunu söyleyen Oran, "AKP'nin duyduğu bir rahatsızlık ve bu rahatsızlıktan mağduriyet yaratma var" dedi. "AKP, mağduriyet duygusu sayesinde iktidara geldi" hatırlatmasında bulunan Oran, "Erdoğan, mağruriyet duygusu çalışmayınca ihaleyi CHP'ye bıraktı" dedi.

Öne Çıkanlar