Putin’e dost 'ihaneti' mi?: Maduro iki ABD’li tutukluyu serbest bıraktı

Putin’e dost 'ihaneti' mi?: Maduro iki ABD’li tutukluyu serbest bıraktı
Muazzam petrol rezervlerine sahip olan Venezuela ile görüşmeler, Biden'in Rus petrol ve gaz ithalatını yasaklayacağını açıklamasının ardından yeni bir aciliyet kazandı.

Foto: AFP / 4 Mart'ta Venezuela’nın başkenti Karakas'ta Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline karşı düzenlenen bir protesto


Amerika’nın Körfez’deki müttefikleri Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, Ukrayna krizinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i destekleyen bir tavır alırken Rusya’ya yönelik yaptırımların petrol piyasasındaki etkisini düşürmeye çalışan ABD Başkanı Joe Biden’a en büyük destek en beklenmedik yerden geliyor olabilir.

Amerika’nın yaptırımları zayıflatma konusunda görüşmeler başlattığı Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Washington’a önemli bir jest yaptı. Amerikalı bir yetkili ve Venezuelalı insan hakları savunucuları New York Times gazetesine, Maduro’nun salı günü en az iki tutuklu Amerikalıyı serbest bıraktığını ve bunun Biden yönetiminin Rusya'nın batı yarımküredeki en sadık müttefikiyle olan ilişkisinde potansiyel bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

‘PUTİN’E DAHA FAZLA ACI VERMEK İÇİN ATTIĞIMIZ BİR ADIM’

Tahliyeler, üst düzey bir ABD heyetini ziyaretinin ardından geldi.

Muazzam petrol rezervlerine sahip olan Venezuela ile görüşmeler, Başkan Biden'in salı günü (dün) işgal nedeniyle Rus petrol ve gaz ithalatını yasaklayacağını açıklamasının ardından yeni bir aciliyet kazandı. Bu hareketin, küresel piyasada ham petrolün bulunabilirliğini daha da sıkılaştırması ve enflasyonun son 40 yılın en hızlı tırmanışı sırasında gaz fiyatlarını yükseltmesi bekleniyor.

Biden, Rus petrolünün yasaklanmasıyla ilgili olarak, "Bu, Putin'e daha fazla acı vermek için attığımız bir adım ancak burada ABD'de de maliyetler olacak" dedi."

‘AMERİKALI İŞ İNSANLARI HAFTALARDIR MADURO HÜKÜMETİYLE GÖRÜŞÜYOR’

"Amerikalı yetkililer, mahkumların serbest bırakılmasının Venezuela ile Trump yönetimi altında yasaklanmış olan ABD'ye petrol satışını yeniden başlatma anlaşmasının bir parçası olmadığını söyledi. Haftalardır Venezuela'da çalışan Amerikalı iş adamları, Maduro hükümetiyle Amerika'nın petrol ticaretini sürdürme konusunda görüşüyorlar."

‘RUS PETROLÜNÜN AÇIĞINI VENEZUELA KAPATABİLİR’

"Venezuela Rus petrolünün yasaklanmasının neden olduğu açığın bir kısmının kapatılmasında etkili olabilir. Ancak endüstri uzmanları, Venezuela petrol kaynaklarının Amerikan gaz fiyatlarını ve enflasyonu hızlı bir şekilde düşürmek için çok az şey yapacağı konusunda uyardı. Ülkenin enerji sektörünün büyük bir kısmını yok eden yıllarca süren yanlış yönetim ve yetersiz yatırımdan sonra, ülkenin üretimini artırmak zaman alabilir.

Kongre'nin önde gelen üyeleri de, hükümeti, Birleşmiş Milletler tarafından sistematik insan hakları ihlalleriyle suçlanan Maduro ile ilişkileri çözme çabalarına karşı çıktılar."

‘MADURO BİZİM İÇİN BİR KANSERDİR VE ONA NEFES OLMAMALIYIZ’

"Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı New Jersey Demokrat Senatörü Bob Menendez, "Nicolás Maduro bizim yarıküremiz için bir kanserdir ve onun işkence ve kanlı saltanatına yeni bir soluk vermemeliyiz" dedi.

Serbest bırakılanlar, 2017 yılında gözaltına alınan Venezuela devlet petrol şirketinin Amerikan şubesinde yönetici olan Gustavo Cárdenas ve Amerikalı iş insanı Jorge Alberto Fernández. Küba asıllı Amerikalı Fernández, avukatına göre Şubat 2021'de Venezuela'ya insansız hava aracı getirdiği için ‘terörizmle’ suçlanan bir turistti."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar