Anayasa Mahkemesi: "Kayyım rektör" demek suç olamaz

Anayasa Mahkemesi: "Kayyım rektör" demek suç olamaz
Ankara Gar Katliamı'yla ilgili katıldığı basın açıklamasında, Mersin Üniversitesi Rektörü'nü eleştirdiği için okuldan uzaklaştırma ve disiplin cezası verilen öğrenci hakkında AYM karar verdi

Anayasa Mahkemesi, rektör Ahmet Çamsarı'nın eleştirildiği eyleme katılan Mersin Üniversitesi öğrencisi İlknur Uyan'a 1 aylık uzaklaştırma ve disiplin cezası verilmesini hak ihlali saydı. Kararda, eylemde dile getirilen 'kayyım rektör' ifadelerinin suç teşkil etmediği belirtildi. 

Mersin Üniversitesi Sanat Tarihi öğrencisi İlknur Uyan, Kasım 2017'de Ankara Gar Katliamı'nın protesto eden öğrencilere açılan soruşturmalara tepki göstermek için Gazeteciler Cemiyeti’nde yapılan basın açıklamasına katıldı. Üniversite yönetimi, basın açıklamasına katılan öğrencilere 'Kayyım Rektör' ifadelerinin kullanıldığı basın açıklaması nedeniyle 'şeref ve haysiyeti zedeleyici ifadeler kullanıldığı' gerekçesiyle soruşturma açtı. Uyan'a da 1 ay okuldan uzaklaştırma ve disiplin cezası verdi. Uyan kendisine verilen ceza üzerine Şubat 2018’de 'idari işlemin durdurulması' talebiyle İdare Mahkemesi'ne başvurdu. 

AYM 'HAK İHLALİ' DEDİ

Yerl mahkemenin başvuruyu "Hukuka aykırılık yoktur" deiyerek reddetmesinden sonra Uyan AYM’ye gitti. Kararı inceleyen AYM, Uyan’ın eğitim hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Resmi Gazete'de yayınlanan karada eğitim hakkının ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması isteyen AYM dosyayı yeniden yargılama yapılması için Mersin 2. İdare Mahkemesi’ne gönderdi. AYM ayrıca İlknur Uyan’a 13 bin 500 TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti. 

Yüksek mahkeme kararında, açıklamanın ifade özgürlüğü kapsamında olduğu belrtildi ve şöyle denildi:  

"Özgür düşüncenin ve eleştirel aklın beşiği olarak görülen üniversitelerde farklı düşüncelere sahip üniversite öğrencilerine daha fazla hoşgörü gösterilmesi gerekmektedir. Söz konusu görüş ve fikirler tartışmalı olsa veya rağbet görmese dahi ifade özgürlüğünün sıkı korumasından yararlanmalıdır."

'KAYYIM REKTÖR' DEMEK İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ SINIRLARI İÇERİSİNDE 

Mahkeme ayrıca , söz konusu açıklamada yer alan 'kayyım rektör' sözlerinin de ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirti.

"Başvuruya konu basın açıklamasında rektörün hükûmete biat ettiği, akademisyenlerin çoğunluğunca seçilen değil iktidar tarafından atanan kayyım bir rektör olduğu şeklindeki ifadeler rektör açısından rahatsız edici ve kışkırtıcı bulunsa bile ifade özgürlüğünün bir dereceye kadar abartıya ve hatta kışkırtmaya izin verecek şekilde geniş yorumlanması gerektiği kabul edilmelidir."

Anayasa Mahkemesi bu gerekçelere dayanarak, yerel mahkemenin ileri sürdüğü argümanların, başvurucunun eğitim hakkına yapılan müdahale için ilgili ve yeterli görülmediğine ve başvuru sahibinin eğitim hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

 

Öne Çıkanlar