Reuters uzmanlara sordu: Murat Uysal kim?

Reuters uzmanlara sordu: Murat Uysal kim?
Merkez Bankası'nın yeni Başkanı Uysal'ın geçmişiyle ilgili uzman görüşü alan Reuters, Uysal'ın düşük faiz yanlısı olduğunu yazdı. Uysal'ın tezine ilişkin ise intihal iddiaları var...

ARTI GERÇEK - Merkez Bankası'nın yeni başkanı olarak atanan Murat Uysal'ın geçmişi ile ilgili olarak ekonomistlerden demeç alan Reuters haber ajansı, Uysal'ın düşük faiz yanlısı yani "güvercin duruş" taraftarı olduğunu yazdı.

Haberde, yeni Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın, faiz oranlarının masaya geleceği bir sonraki Para Politikası Kurulu toplantısına kadar üç haftası olduğunun da altı çizildi.

Reuters'ın konuştuğu ekonomistler ve bankacılar, 48 yaşındaki Murat Uysal'ın faizler konusundaki düşüncesinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yakın olduğunu söylüyor.

İsmini vermeden ajansa konuşan Türkiye'den bir bankacı, "Uysal'ın faiz düşürme kararına olumlu baktığını biliyoruz zaten bu yüzden başkanlığa atandı" diyor.

Bankacılık sektöründe yaklaşık 20 yıl görev yaşan Murat Uysal, Halkbank ve iştiraklerinde üst düzey görevlerde bulundu.

PİYASALARIN NABZINI YOKLAMAYI BİLİR

Onunla aynı sektörde çalışan bankacılar, Uysal'ın, döviz piyasası, iç borç ve vadeli işlemler piyasasına hakimiyeti konusunda takdir gördüğünü söylüyor.

Ajansa konuşan üst düzey bir yetkili, "Uysal, piyasaların nabzını yoklamayı bilir. Bankacılığın ve merkez bankacılığının nasıl işlemesi gerektiğini bilir" diyor.

Reuters'ın konuştuğu yine adını vermek istemeyen bir ekonomist ise Murat Uysal'ın para politikası konusunda göreceli bir tecrübesizliği olduğunu savunuyor.

Yeni Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal (en sağda) üç yıldır başkan yardımcılığı görevinde bulunuyordu.


"O bir ekonomistten çok bankacı" diyen aynı ekonomist, "Önsezim o ki, Uysal, para politikası konusundaki bilgisini, Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı görevine atandıktan sonra elde etti" görüşünü dile getiriyor.

Ajansa, atamayı değerlendiren bir başka kaynak ise, Murat Uysal'ın iletişim yeteneğinin öne çıkacağı görüşünü paylaşıyor.

Aynı kaynak, "Onun düşük faizi savunduğu bir sır değil" diye ekliyor.

ATAMA AÇIKLAMASINDA BAĞIMSIZLIK VURGUSU

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, cumartesi günü yayımlanan, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile görevden alındı.

TCMB'den atamaya ilişkin yapılan açıklamada, bağımsızlık vurgusu yer aldı ve Uysal'ın "fiyat istikrarını sağlamaya odaklı para politikası araçlarını bağımsız şekilde uygulamaya devam edeceği" belirtildi.

1971 doğumlu olan Murat Uysal'ın üniversitedeki ekonomi eğitiminin üzerine, bankacılık alanında yüksek lisansı bulunuyor.

Üç yıldır Merkez Bankası Yardımcılığı görevi yapan Uysal, yüksek lisansını, "Türkiye ve Dünya'da Enflasyon ile Mücadele" üzerine yaptı.

TEZİNİN İNTİHAL OLDUĞU İDDİALARI MEVCUT

Merkez Bankası'nın yeni başkanı Murat Uysal'ın yüksek lisans tezinin intihal olduğu iddia edildi. 

Akademisyen Can Okar'ın iddiasına göre Uysal, Marmara Üniversitesi'ndeki yüksek lisans programını bitirmek için yazdığı tezde üç farklı makaleden "kopyala-yapıştır" yaptı. Bu kaynakların Mishkin (2000), "Inflation Targeting in Emerging Market Countries", Kadıoğlu ve çeşitli kaynaklar (2000), "Inflation Targeting in Developing Countries" ve Altınkemer (2001), "How Did They Manage the Floating Crisis?" olduğu iddia edildi. 

Okar'ın ifadelerine göre Uysal'ın İngilizce tezinin giriş bölümünün tamamı Frederic Mishkin'in makalesinden alıntılanmış. Akademisyen, metinlerin aynı olduğunu göstermek için şu karşılaştırmayı paylaştı: 

 

Uysal'ın tezinin girişiyle Mishkin'in makalesinin neredeyse kelimesi kelimesine aynı olması dikkati çekiyor. Okar, tezde Mishkin'in yazımının aynı şekilde ilerleyen bölümlerde de kullanıldığını ama hiç sayfa altında kaynak gösterilmediğini ifade etti. Kaynakça bölümünde Mishkin'in ismi ve makalesi yer alıyor. 

Tezde kelimesi kelimesine kopyalanan bir başkan makaleninin de Ferya Kadıoğlu, Nilüfer Özdemir ve Gökhan Yılmaz imzalı "Inflation Targeting in Developing Countries" isimli makale olduğu olduğu ifade edildi. Okar, bu isimlerin tezin yazıldığı süreçte Merkez Bankası çalışanları olduğunu ifade etti.

Okar, tezde bu makalenin 7 sayfa boyunca kelimesi kelimesine intihal edildiğini aktardı. Kadıoğlu ve diğer isimler kaynakçada gösterilse de makalenin neredeyse yarısının kopyalanmasına rağmen sayfalarda kaynak veya bir not bulunmuyor. 

Tezde kullanılan bir başkan makalenin Melike Altınkemer'e ait "How Did They Manage the Floating Crisis?" olduğu ifade edildi. Okar, başka bir Merkez Bankası çalışanı olan Altınkemer'in araştırmasının kelimesi kelimesine kopyalanmasına rağmen kaynakçada yer almadığını bildirdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar