Roger Waters’in gönderdiği gitar Nudem Durak’a verilmedi

Roger Waters’in gönderdiği gitar Nudem Durak’a verilmedi
Nudem Durak, Pink Floyd üyesi Roger Waters’in kendisi için yaptığı çağrıyı ve gitar gönderdiğini ağabeyinden öğrendi. Elektronik donanım gerekçesiyle akustik gitar Durak'a verilmedi.

 Remzi BUDANCİR


+GERÇEK-Şırnak’ın Cizre ilçesinde, Mem û Zîn Kültür Merkezi’nde müzik yapan Nudem Durak, 14 Mart 2010 tarihinde gözaltına alınıp tutuklandı. 19,5 yıl ceza verilen Nudem  Durak, Bayburt M Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuluyor. Durak’ın durumu İngiliz müzik grubu Pink Floyd üyesi Roger Waters’in, Nudem Durak’ın serbest bırakılması için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a çağrıda bulunması ile tekrar gündeme geldi.

ROGER WATERS’İN GİTARI’NI YOLLADI

Yaptığı çağrıda "O bizim kız kardeşimiz" diyen Waters, Durak’a cezaevinde müzik aletleri sağlanamamasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Waters’ın başlattığı kampanyaya Pete Townshend, Robert Plant, Peter Gabriel ve Brian May gibi yıldızlar destek verdi. Cezaevinde Durak’ın gitarının gardiyanlar tarafından kırıldığını öğrenen Waters, 2017-2018 turnesinde kullandığı gitarını Nudem Durak’a gönderme kararı verdi. Waters’a destek olan sanatçılar gitarın üzerine yazdıkları mesajlarla kampanyaya destek verdi. Roger Waters’in gönderdiği gitar, Nudem Durak’ın ailesi tarafından yaklaşık bir buçuk ay önce Bayburt Cezaevine götürüldü.

ROGER WATERS’İN GİRİŞİMİNİ AĞABEYİNDEN ÖĞRENDİ

Nudem Durak, ailesinin yaşadığı Cizre’den yaklaşık 700 kilometre uzaklıkta olan Bayburt Cezaevinde kalıyor. Aileden uzak olduğu için düzenli görüş yapma olanağı da yok. Pandemi dönemi, ardından bu yıl etkisini arttıran kar yağışı görüşü imkânsız kıldı. Anne ve babası rahatsız olduğu için görüşe gidemiyor. Aileden sadece Nudem’in ağabeyi Ahmet Durak görüşe gidebiliyor. Roger Waters’in başlattığı kampanya ve gitar gönderme haberini Nudem ağabeyi Ahmet Durak’tan aldı.

ŞAŞIRDI, SEVİNÇTEN AĞLADI

+Gerçek’e konuşan Ahmet Durak, bu kampanyadan önce Pink Floyd grubunu bildiğini ancak bire bir Roger Waters’i bilmediğini söyledi. Durak’ın anlattığına göre 19,5 yıl gibi ağır ceza alan ve cezaevinde gelişen hastalıklarla boğuşan Nudem her şeyi bırakmıştı. Dışarıya bir daha çıkamayacağını düşünüyordu. Kampanyanın başlatılmasının ardından cezaevinde Nudem’le görüşen ve yürütülen kampanyaya ilişkin bilgi veren Durak,  o an yaşananları aktardı:  "En son Nudem’in yanına gittiğimde ona durumu açıkladım. İşin gerçeği biz sadece Pink Floyd grubunu tanıyorduk. Bunu Nudem’e söylediğimde bu gurubu bildiğini söyledi. İnanılmaz derecede sevindi. O mutluluğu, o sevinci anlatamam. Nudem’in gözündeki o sevinci görmek lazım. Ne kadar anlatsam, kelimeler kifayetsiz kalır. Birde bu kampanyayı yapanların belirli insanlar olduğunu duyunca duygulandı, ağladı. Çünkü o ana kadar umudunu kesmişti. ‘Ben artık dışarıya çıkabileceğimi sanmıyorum’ diyordu. Zaten hastalanmıştı. Birde 19,5 yıl gibi bir ceza verilmişti. ‘Çıksam da bir şey olmayacak’ diyordu. Bunları duyduktan sonra inanılmaz derecede toparlandı. Umutlandı."

GİTAR AKUSTİK VE ELEKTRONİK OLDUĞU İÇİN VERİLMEDİ

Cezaevinde yalnız olmadığını, hiç tanımadığı birililerinin onun için kampanya başlattığını öğrenen Nudem Durak’a bir de bir gitar gönderilmişti. Üstelik dünyaca ünlü bir müzisyen tarafından. Gitarı Nudem’e verilmesi için cezaevine götürdüğünü anlatan Durak, ancak gitarın yapısından kaynaklı verilmediğini söyledi. "Gitar akustik ve içeriğinde elektronik donanın olduğu için içeri verilmedi. Yanılmıyorsam cezaevi kanuna göre akustik gitar içeri alınmıyormuş. Bize öyle bilgi verdiler. Gitarı alıp içeriye götürdüler. Hatta Nudem’e göstermişler, oda bir defa gitarı çaldı. Sonra o yasadan dolayı gitarı aldılar. Şu anda cezaevi emanete bekletiliyor. Bu hafta görüşüne gittiğimde gitarı geri getireceğiz."

TEKRAR MÜZİK YAPMAYA, YAZMAYA BAŞLADI

Bu dayanışma Nudem’in toparlanmasına yetti. Ağabeyinin anlattığına göre tekrar üretime başlamış bile. "Artık hem yazıyor,  hem de müziğini yapıyor. Bir şekilde ona ayrıca pratik gitarda gönderdim. Tekrar müziğini yapmaya çalışıyor. Çok güzel şiirleri var. Roman üzerinde çalışıyor. Bıraktığı üretkenliğine tekrar başladı. Bu dayanışma ona tekrar ilham kaynağı oldu ve hayata tutunmaya başladı."

NUDEM MÜZİKTEN BAŞKA BİR ŞEY YAPMADI

Genç yaşta cezaevinde olan Nudem’e verilen ceza 19,5 yıl. Söylediği Kürtçe ezgiler ve bir SMS dışında hakkında başka da bir delil yok. Dosyada başka bir delilin olmadığını anlatan ağabeyi Durak, "Net ifade ediyorum, Kürt olduğumuz için bunlarla karşılaşıyoruz" diyerek yargının durumunu hatırlattı. Kürt olduğunuzda bir şekilde yaftalamıyorsunuz diyen Durak,  bir şekilde iki kişi kavga etse bile devreye ‘terör örgütüne üye olmamakla birlikte…’  başlayan maddenin uygulandığını söyledi. Nudem’in sanatçı olduğunu, sıtranlar söylediğini hatırlatan Durak, şunları söyledi: "Biz Kürt olduğumuz kültürüne çok bağlı bir aileyiz. Kimliğimizi, Kürtlüğümüzü seviyoruz. Biz bu coğrafyada doğmuşuz, Kürdüz. Söylediği ezgilerin çoğu kendi kültürüne, ırkına yönelik olduğu için bunları hazmedemediler. İddianameyi hazırlayan savcı FETÖ’den ihraç edilmiş şu an. İşlerine gelmeyen insanları ‘Sen FETÖ’cüsün’ diye içeriye tıkıyorlar, ama bunların içeriye tıktığı insanların davalarını da düşürmüyorlar. Çünkü işlerine geliyor. Hal böyle."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar