Rusya'dan Türkiye'ye yeni askeri operasyon resti

Rusya'dan Türkiye'ye yeni askeri operasyon resti
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine planladığı harekât hakkında 'Suriye'de yeni askeri eylemler kabul edilemez' dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde yeni askeri harekat için hazırlık yapması bağlamında söz konusu bölgede yeni askeri faaliyetlerin başlamasına izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad'ı Moskova'da ağırlayan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine planladığı harekât hakkında konuştu: "Suriye'de yeni askeri eylemler kabul edilemez."

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad'la Moskova'daki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Lavrov, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde yeni askeri harekata hazırlanması konusunda "Önemli olan, yeni askeri faaliyetlere izin verilmemesi, daha önce Suriye ile Türkiye arasındaki ilişkilerde bulunan siyasi ilkeler temelinde diplomatik kanallar üzerinden anlaşma sağlanması" dedi.

'RUSYA TÜRKİYE-SURİYE İLİŞKİLERİNİN NORMALE DÖNMESİ İÇİN YILLARDIR ÇALIŞMA YÜRÜTÜYOR'

Sputnik'in aktardığına göre Lavrov, Moskova'nın Şam ile Ankara arasındaki ilişkilerde oynadığı arabulucu rolün sorulması üzerine, Rusya'nın Türkiye-Suriye ilişkilerinin normale dönmesi için yıllardır, Astana formatının kurulduğu andan beri çalışma yürüttüğünü ifade etti.

Lavrov, "ülkesinin terörle mücadelede Suriye’yi desteklemeye devam ettiğini ve Suriye topraklarının birliğini ve bütünlüğünü korumak için yorulmadan çalışmaya devam ettiğini belirtti." Lavrov ayrıca "Batılı ülkelerin Ortadoğu’ya yönelik saldırgan sömürge politikaları izlediğini söyledi. Waşington’un tek kutuplu bir dünya yaratma politikasının bir sonucu olarak küresel gelişmelerin daha karmaşık hale geldiğini" dile getirdi.

Rus bakan, İsrail'in Suriye'de son dönemde artan saldırılarını da kınayarak "İsrail'e Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına saygı duyma çağrısı yapıyoruz" diye konuştu.

Bakan Mikdad, Suriye’nin Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerini tanımasının tarihi ilke ve gerçeklere dayandığını ve önümüzdeki günlerde onlarla diplomatik misyon değişimi olacağını söyledi.

ABD DE ‘ENDİŞELİYİZ’ DEMİŞTİ

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price da dün Washington’ın Türkiye-Suriye sınırında yaşanan gerilimden büyük endişe duyduğunu belirtmişti. Price, "ABD, Suriye’nin kuzeyindeki son saldırılarla ilgili büyük endişe duyuyor ve tüm tarafları ateşkes hatlarını korumaya çağırıyor" demişti.

ABD'den daha önce de Türkiye’nin Suriye’ye yeni operasyon planına karşı açıklamalar gelmişti. 

Öte yandan geçen hafta Ukrayna ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye’deki olası bir Türkiye operasyonuna değinerek "Bizim Esed’i yenmek, yenmemek gibi bir derdimiz yok" demesi gündem olmuştu.


 

 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar