Rusya, Zaporijya Nükleer Santrali'nden askerlerini çekmeyi reddetti

Rusya, Zaporijya Nükleer Santrali'nden askerlerini çekmeyi reddetti
Bir Rus yetkili yaptığı açıklamada askerleri çekmenin santrali daha da savunmasız hale getireceğini öne sürdü.

Ukrayna'nın güneyindeki Zaporijya kentinde bulunan ve Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya Nükleer Santrali civarında son haftalarda şiddetlenen çatışmalar uluslararası toplumu endişeye sevk ediyor. 

Son olarak Ukrayana'ya giden ve Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres santral ve çevresinin askerden tamamen arındırılması çağrısı yapmıştı. 

Santral mart ayından beri Rus güçlerinin kontrolünde ancak içeride Ukraynalı görevliler çalışmalarını sürdürüyor.

Taraflar bir süredir birbirini santral bölgesini bombalamakla suçluyor. 

Guterres dünkü açıklamasında "Zaporijya'ya olası bir zarar, intihar olur." demiş, Erdoğan da "Zaporijya Nükleer Santrali etrafında devam eden çatışmalardan duyduğumuz endişeyi dile getirdik. Yeni bir Çernobil yaşamak istemiyoruz." ifadelerini kullanmıştı. Zelenskiy de Birleşmiş Milletler'e santral ve çevresinde askerden arındırmayı sağlaması çağrısı yapmıştı.

RUS YETKİLİ ÇAĞRIYI REDDETTİ

Ancak BBC'nin haberine göre Rusya Dışişleri Bakanlığı Enformasyon ve Basın Dairesi Baaşkan Yardımcısı Ivaan Nechayev çağrıyı reddetti. 

Nechayev gazetecilere yaptığı açıklamada " Bu uygulama santrali daha da savunmasız hale getirir" ifadelerini kullandı.

Son olarak hem Ukrayna hem de Rusya birbirlerini santralde provokasyon hazırlığıyla itham etmişti. 

Endişelere rağmen uzmanlar Zaporijya santralinin dünyanın en büyük nükleer felaketlerinden birinin yaşandığı Çernobil'den daha güvenli olduğunu, santralin hem bombardıman hem de doğal afetlere karşı dayanıklı olduğunu vurguluyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar