Sahnelenmesine saatler kala Kürtçe oyunun gösterimi yasaklandı

Sahnelenmesine saatler kala Kürtçe oyunun gösterimi yasaklandı
Gaziosmanpaşa Kültür Merkezi'nde sahnelenmesi planlanan Bêrû adlı Kürtçe oyun, 'kamu güvenliği' gerekçesiyle Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı tarafından yasaklandı.

Yağmur KAYA


ARTI GERÇEK- İstanbul'da Gaziosmanpaşa Kültür Merkezi'nde sahnelenecek olan Kürtçe tiyatro Bêrû, Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı tarafından yasaklandı.

İBB Şehir Tiyatrolarının "Tiyatrolara Destek Projesi" kapsaminda bugün Gaziosmanpaşa sahnesinde oynayacak olan Bêrû adlı Kürtçe oyun "Kamu Güvenliği" gerekçesi ile Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı tarafından, oyuna birkaç saat kala yasaklandı. 

Akşam 20.30'da sahnelenecek olan oyunun son hazırlıkları yapılırken saat 16.00'da polis oyunculara kaymakamlığın kararına dair tebligatı ileterek imzalamalarını istedi, ancak oyuncular imzalamayı reddetti. 

Oyunun "Genel kamu düzenini bozacağı" savunulan kararda, "İlçe sınırları içinde huzur ve güvenliğinin, kişi dokunulmazlığının tasarrufa müteallik emniyetin kamu esenliği sağlaması amacıyla toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununun 17'inci maddesi hükümleri doğrultusunda adı geçen Jiyana Nû tiyatrosunun BERU isimli tiyatro oyununun Gaziosmanpaşa ilçesi sınırları içerisinde tüm açık kapalı anlarda süresiz olarak yasaklandığı" belirtildi.

Yasağı, Kürtçeye ve Kürt kültürüne olan tahammülsüzlük olarak gören tiyatrocu Rugeş Kırıcı, oyunun yasaklanmasına "Kürt tiyatrosu engellenemez" diyerek tepki gösterdi. 

Öne Çıkanlar