Salgın hastalık uzmanlarından WHO ve hükümetlere uyarı: Maymun çiçeği virüsüne daha hızlı yanıt verin

Salgın hastalık uzmanlarından WHO ve hükümetlere uyarı: Maymun çiçeği virüsüne daha hızlı yanıt verin
Pandemi uzmanları, Covid-19 salgınının büyümesine neden olan yanlışları tekrarlamamaları için Dünya Sağlık Örgütü ve hükümetleri uyardı.

Salgın hastalık uzmanları, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) başta olmak üzere küresel sağlık yetkililerine, büyüyen maymun çiçeği virüsünü kontrol altına almak için daha hızlı hareket etme çağrısı yaptı.

Maymun çiçeği virüsü, hastalığın endemik olduğu Afrika kıtası dışında 20 ülkeye yayıldı. Vaka sayısı 200'ü aşarken bilim insanları sağlık yetkililerini harekete geçirmek için seslerini duyurmaya çalışıyor.

Euronews'in haberine göre maymun çiçeği hastalığının Covid-19 kadar tehlikeli ve bulaşıcı olmadığını belirten uzmanlar, yine de bu virüse hastalığına yakalananların nasıl izole olması gerektiğine ve hastalıktan korunma yollarına dair kılavuz, daha gelişmiş test ve temas takibi uygulamaları hazırlanması gerektiğini düşünüyor.

İSVİÇRE’DEN PROF. DR. ECKERLE: VİRÜS DAHA FAZLA YAYILIRSA ALMAMIZ GEREKEN ZOR KARARLAR OLACAK

İsviçre'nin Cenevre Yeni Gelişen Viral Hastalıklar Merkezi'nden Prof. Dr. Isabelle Eckerle, "Eğer maymun çiçeği hastalığı daha fazla ülkede endemik hale gelirse, bir başka kötü hastalığımız ve almamız gereken zor kararlar olacak" şeklinde konuşuyor.

KANADA’DAN VİROLOG RASMUSSEN: YETKİLİLER, KARAR VERME SÜRECİNDE COVİD-19 DÖNEMİNDEKİ HATALARI YAPIYOR

Kanada'nın Saskatchewan Üniversitesi'nden Virolog Angela Rasmussen de maymun çiçeği hastalığının Covid-19'dan farklı olduğunu ancak yetkililerin hastalığa elimizdeki araçlarla kararlı bir şekilde yanıt vermede "aynı hataları" yaptığını söylüyor.

‘DÜNYANIN, ZENGİN ÜLKELERİ VURDUĞUNDA BİR HASTALIĞA KARŞI HAREKETE GEÇMESİ HAYAL KIRIKLIĞI’

Oxford Üniversitesi'nden Yoksullukla İlişkili Bulaşıcı Hastalıklar Profesörü ve Maymun Çiçeği Uzmanı Piero Olliaro ise "Dünyanın yeni bir hastalığa karşı, yalnızca hastalık yüksek gelirli ülkeleri vurduğunda harekete geçmesi hayal kırıklığı yaratıyor" şeklinde konuşuyor

GÖZLERİN ÇEVRİLDİĞİ DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ ‘DEĞERLENDİRME’ AŞAMASINDA

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) maymun çiçeği hastalığının olası bir Uluslararası Halk Sağlığı Acil Durumu (PHEIC) olup olmadığını değerlendirme aşamasında olduğu belirtiliyor. Eğer WHO, maymun çiçeği hastalığını Covid-19 ve Ebola gibi küresel acil durum ilan ederse hastalığı kontrol etmek için araştırma ve finansman süreci hızlanacak.

Öte yandan şu anki çalışmaların orantılı olduğunu ve bu aşamada maymun çiçeği hastalığını PHEIC olarak kabul etmenin uygun olmayacağını düşünen uzmanlar da var.

Küresel Salgın Uyarısı ve Müdahale Ağı (GOARN) Başkanı Dale Fisher, PHEIC'in bulaşıcılık, ciddiyet ve uluslararası büyüme faktörlerine göre en yüksek riskli tehditlere ayrıldığını söylüyor.

Öne Çıkanlar