Selvi: Z kuşağı bir kedi için dünyayı yakabilir

Selvi: Z kuşağı bir kedi için dünyayı yakabilir
'Çevre, insan hakları, hayvan hakları ve sıfır atık konusunda duyarlı olan bu gençler, aynı zamanda yerel değil, dünyalı.'

Hükümete yakınlığıyla bilinen Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için gençlerle yaptığı videolu görüşmesine gelen dislike protestosu sonrası gündeme gelen Z kuşağı hakkında bir yazı kaleme aldı.

Z kuşağı hakkında bilgi veren Selvi, 2023 seçimlerinde belirleyeceği olcağını yazarak siyasi partileri bu konuda uyardı.

Selvi, "Z kuşağının oylarını almaya talip olan siyasi partilerin bu gençleri iyi tanıması gerekiyor. Çevre, insan hakları, hayvan hakları ve sıfır atık konusunda duyarlı olan bu gençler, aynı zamanda yerel değil, dünyalı. "Dünyalı dedik" de "Ülke sevgileri yok" demedik. Ama bir kedinin ölümü için dünyayı yakabilirler." diye yazdı.

Selvi'nin Hürriyet'te "Z kuşağını yakından tanıma" başlığıyla yayımlanan bugünkü yazısının ilgili kısmı şöyle:

YENİ KURTACILARIMIZIN ÖZELLİKLERİ

Z kuşağını öyle uzun uzun anlatmayacağım. Çünkü onlar da ne uzun konuşmayı seviyorlar ne de uzun anlatımlara vakitleri var. Zaten bu yazıyı okuyacaklarından da şüpheliyim. Çünkü daha çok sosyal medya çocukları bunlar.
Hızlı düşünme metodları yüksek.
Toplumsallıktan çok bireyseller.
Bağımsız ve özgür olmayı seviyorlar.
Ama takım çalışmasına da yatkınlar.
Özgüvenleri yüksek.
Bu kuşak için mümkün olmayan bir şey yok. Mümkün olan hemen, imkânsız olan derhal durumu.
Aileleri ile dünyaya bakış açıları arasında fark yüzde 86.7 seviyesinde. Tam bir uçurum var desene şuna.

AŞKLARI DA DİJİTAL

Bizim kuşak için ekmek kavgası olmazsa olmazımızsa, 
Z kuşağı için de teknoloji öyle. O nedenle kimine göre adları dijital kuşak.
Yüzde 87.2’sinin sosyal medya hesabı var.
Sosyal medyada geçirdikleri zaman ortalama 6 saat. Benim buna bir itirazım var. Sosyal medyada 6 saat geçireni Z kuşağı saymazlar.
Yüzde 70.4’ü kendini bireyselde değil dijitalde daha iyi ifade ettiğini söylüyor. Aşkları da dijital bunların.

Yüzde 65’i akıllı telefonu, yüzde 47’si bilgisayarı kullanıyor. Kız arkadaşı terk edince ya da işsiz kalınca bunalıma giren kuşak geride kaldı. Hayatı sosyal medyadan öğrenen bir kuşak.

INSTAGRAM ÇOCUKLARI

Z kuşağının sosyal medya platformları zaman zaman değişiyor. O nedenle şu anda Instagram’a takılıyorlar diyebiliriz. Yüzde 76.2’si Instagram kullanıyor. Onu yüzde 65’le Facebook takip ediyor. Benim için şaşırtıcı olan TikTok kullanımının düşük olması oldu. Yüzde 22’si TikTok kullanıyor. Yüzde 22’si YouTube. Sosyal medya bir dönem YouTuber’lara kazandırdı. Ünlü YouTuber’lardan sinema sektörüne, eğlence dünyasına geçiş yapanlar oldu. Aralarından film yıldızları çıktı. Şimdi moda TikTok. İnternet kullanımı ise yüzde 37.2’yle fena değil.
Sosyal medya Z kuşağının bir kısmı için aynı zamanda bir gelir kapısı. Google’ın, Facebook’un, Amazon’un, Apple’ın dünya devi olduğu bir devirde bizim Z kuşağı arasından TÜSİAD zenginleri çıkarsa şaşırmayın.

BİR NOT DA SİYASETE

Z kuşağının oylarını almaya talip olan siyasi partilerin bu gençleri iyi tanıması gerekiyor. Çevre, insan hakları, hayvan hakları ve sıfır atık konusunda duyarlı olan bu gençler, aynı zamanda yerel değil, dünyalı. "Dünyalı dedik" de "Ülke sevgileri yok" demedik. Ama bir kedinin ölümü için dünyayı yakabilirler.

DISLIKE UYARISI

Bu da benden Z kuşağı gençlere gelsin: Gençler, şimdiden uyarayım dislike atan dislike’lanır.

Öne Çıkanlar