Şirketlerin borçları 2020 yılında 1 trilyon doları geçecek

Şirketlerin borçları 2020 yılında 1 trilyon doları geçecek
Coronavirus salgınına karşı dünya genelindeki şirketler finansal destek bulmaya çalışırken, 2020'de neredeyse 1 trilyon dolar yeni borç alacaklar...

Coronavirus salgını, dünyanın dört bir yanındaki şirketlerin zor bir dönemden geçmesine neden oluyor. Bu sıkıntılar, rakamlara da yansıyor. Coronavirus salgınının, dünyanın en büyük 900 şirketine maliyeti ağır olacak.

Reuters'ta yer alan habere göre, bu yıl dünyanın en büyük 900 şirketi, 1 trilyon dolar (6 trilyon 850 milyar TL) gibi rekor bir borçlanma yaşayacak. Bu, geçen yıla oranla yüzde 12 gibi büyük bir artış olacağı ve toplam borç miktarının 9 trilyon 300 milyar dolar olacağı anlamına geliyor.

En büyük 900 şirketle yapılan araştırmaya göre, dünya genelindeki kurumsal borç bu yıl yüzde 12 gibi sert bir artışla 9,3 trilyon dolara yükselecek. Bu artış, neredeyse orta ölçekli ülkeler kadar borçlu olan büyük şirketlerin yıllardır süregelen borçlarına eklenmiş olacak.

COVID-19 HERŞEYİ DEĞİŞTİRDİ

Dünya genelinde kurumsal borç geçen sene de, şirketlerin hisse geri alımları ve temettü ödemeleri ile satın alma ve birleşme faaliyetleri için borçlanmalarının etkisiyle yüzde 8 artarak sert yükselmişti. Ancak bu yıl gerçekleşecek olan artış tamamen farklı bir sebeple olacak: Virüs nedeniyle düşen karlılığın korunması.

Araştırmayı yapan Janus Henderson şirketinde portfolyo yöneticisi olarak çalışan Seth Meyer, "Covid-19 herşeyi değiştirdi. Şu anda amaç sermayeyi korumak ve güçlü bir bilanço inşa etmek" dedi.

Şirketler, ocak-mayıs arasında tahvil piyasalarından 384 milyar dolar borçlandılar. ABD'li şirketler, 3.9 trilyon dolara yakın bir borçla dünyadaki kurumsal borcun neredeyse yarısına sahipken, Almanya 762 milyar dolarla şirket borçlarında ikinci sırada yer alıyor. Alman şirketler arasında 192 milyar dolar ile dünyanının en borçlu şirketlerinden olan Volkswagen de yer alıyor ve şirket bu borç ile Macaristan ve Güney Afrika gibi ülkelerin borçlarının biraz gerisinde yer alıyor.

YARDIMA MERKEZ BANKALARI KOŞTU

En güvenilir şirketlerin dışındakiler, salgın sırasında klasik borçlanma kanallarını kullanamadı. Yüksek risk nedeniyle borç verenler kapılarını kapattı.

Başta ABD Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası ve Japonya Bankası olmak üzere dünya çapındaki merkez bankalarının acil kurumsal borç programları sayesinde şirketler kaynak bulabildi.

VOLKSWAGEN'İN BORCU ÜLKELERLE YARIŞIYOR

Yeni borç endeksine dahil olan şirketler, 2014 yılına oranla yüzde 40 daha fazla. Borçtaki büyüme de kârdaki büyümeyi fazlasıyla geçti. Dünyadaki toplam borcun neredeyse yarısına denk gelen 3 trilyon 900 milyar dolar, ABD'li şirketlere ait. İkinci sırada 762 milyar dolar ile Alman firmaları yer alıyor.

Bunun 192 milyar doları ise tek başına Volkswagen’e ait. Otomotiv devinin borcu, Güney Afrika ve Macaristan gibi ülkelerle yarışıyor.

Buna karşılık endeksteki şirketlerin yaklaşık dörtte birinin hiç borcu yok. Bazılarının ise büyük nakit rezervleri var. Örneğin, Google'ın çatı şirketi Alphabet'in 104 milyar dolar parası var. (REUTERS)

Öne Çıkanlar