Firari Sivas Katliamı sanıkları Alman Meclisi'nin gündeminde

Firari Sivas Katliamı sanıkları Alman Meclisi'nin gündeminde
Sivas Katliamı'nın baş sanığının Almanya'da adresi belli olmasına rağmen bulunamaması Alman Meclisi'nde gündeme geldi.

SÜHEYLA KAPLAN


Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nin yakılması ve 35 kişinin ölümüne ilişkin davadan dosyası ayrılan firari sanık Murat Sonkur’un ikamet adresleri Almanya’da tespit edilmesine rağmen bulunamaması Alman Federal Meclisine konu oldu. Sol Parti, Alman Meclis'inde firari Sivas Katliamı faillerine ilişkin hazırladığı sorularda ArtıGerçek'in gündeme getirdiği haberde bulunuyor.

Alman Sol Parti Meclis Grubu "Sivas Katliamı'nın hüküm giymiş İslamist faillerinin Almanya'da ikamet etmeleri" konulu Alman hükümetinin yanıtlamasi istemiyle on yedi maddelik bir soru önergesi hazırladı. 

Sol Parti, Federal Meclis Grubu'nun 16/784 ve 16/2229 No'lu Federal Meclis Matbuatları'nda yer alan soru önergelerinde, hüküm giymiş ve Almanya Federal Cumhuriyeti'nde yaşamakta olan Sivas Katliamı faillerinin Türkiye'ye iadelerinin mümkün olup olmadığı sorusu yöneltilmişti.

Söz konusu failler, Sivas'ta düzenlenen bir Alevi festivaline katılan 33 kişinin, Madımak oteline karşı gerçekleştirilen ve pogroma benzeyen bir kundaklamada öldürülmesinin sorumluluğunu taşımaktadır.

Federal Hükümet, 16/2324 No'lu soru önergesinde, "Sivas'ta, 2 Temmuz 1993'te gerçekleştirilen kundaklamaya katıldıkları iddia edilen ve geçmişte veya halihazırda Almanya Federal Cumhuriyeti'nde ikamet ettikleri kanıtlanmış olan" 24 kişinin ismen bilindiğini ve bu kişilerden 11'inin halihazırda Almanya'da ikamet ettiğini açıklamıştı. Daha sonra Federal Hükümet, 17/7766 No'lu Federal Meclis Matbuatında, Federal Almanya Cumhuriyeti'nde ikamet eden dokuz failin ismen bilindiğini belirtmişti.

Sivas Katliamı ile bağlantılı olarak, Türkiye 31 Mayıs 2013 tarihine dek toplam on kez iade talebiyle başvuruda bulundu. Bu başvurulardan hiçbirinde iade gerçekleşmedi.

Federal Hükümet, 17/7766 No'lu Federal Meclis Matbuatı'nda, dokuz failden sekizinin başvurusu kabul edilmiş ilticacı statüsüyle veya Cenevre Sığınmacılar Konvansiyonu uyarınca tanınmış sığınmacı olarak Almanya'da ikamet etmekte olduğunu, bir kişinin de İkamet Yasası'nın (Aufenthaltsgesetz) 28. maddesinin 1. fıkrasının 1. bendinin 3. altbendi uyarınca oturma iznine sahip olduğunu açıklamıştır.

Federal Hükümet, 17/242 No'lu Meclis Bileşimi Tutanağında yer alan 47 No'lu sözlü soru önergesine verdiği cevapta, 31 Mayıs 2013 tarihi itibarıyla faillerden birinin Alman vatandaşlığına geçtiğini, bir başka failin vatandaşlığa geçme başvurusunun ise reddedildiğini belirtmişti.

Sol Parti tarafindan verilen önergede şu sorular yer aliyor: 

1. Federal Hükümet, Sivas Katliamında yer almış ve Almanya'da ikamet etmiş olan 24 kişiyi ilk başta ismen tanıdığını açıklamışken, (Bkz. 16/2324 No'lu Federal Meclis Matbuatı) sonrasında bu kişilerin sayısının dokuza kadar düşmüş olmasına (Bkz. 17/7766 No'lu Federal Meclis Matbuatı) nasıl bir açıklama getirmektedir (lütfen sistematik bir şekilde ayırarak sıralama yapınız)?

a) 24 kişinin kaçı ne zaman Almanya'dan ayrılmış ve hangi ülkelere taşınmıştır?

b) 24 kişinin kaçı yeni adresi bilinmemek üzere Almanya'dan taşınmıştır?

c) 24 kişinin kaçı ne zaman vefat etmiştir?

d) 24 kişinin kaçının Sivas Katliamıyla ilişkisi olmadığı ortaya çıkmıştır?

e) Eğer böyle bir durum söz konusu ise, 24 kişinin kaçı Türkiye'ye geri dönmüş ve daha önce verilen mahkeme kararı nedeniyle tutuklanmıştır?

2. Federal Hükümetin sahip olduğu bilgiler uyarınca, Türkiye'de Sivas Katliamına katılmış olma nedeniyle hüküm giymiş olan kaç kişi halihazırda Almanya Federal Cumhuriyeti'nde yaşamaktadır?

3. 2 No'lu soruda adı geçen şahıslar için 31 Mayıs 2013 tarihinden sonra kaç adet iade talebiyle yeni başvuru yapılmış, bunların kaçı hakkında karar verilmiş veya eğer reddedilmiş olan başvurular varsa, hangi gerekçeyle reddedilmiştir?

4. Federal Hükümetin sahip olduğu bilgiler uyarınca, Türkiye 2 No'lu soruda geçen kişiler için yaptığı iade başvurularının 31 Mayıs 2013 tarihinden sonra da yürürlükte kalmasını ne ölçüde talep etmiş ve eğer böyle bir durum söz konusu ise ne zaman, kaç vakada ve hangilerinde iade başvurularını geri çekmiştir? 

5. Federal Hükümetin sahip olduğu bilgiler uyarınca, Türkiye'de Sivas Katliamına katılmış olma nedeniyle hüküm giymiş ve Almanya'da ikamet etmekte olan kişiler konusu ne ölçüde, ne zaman ve hangi vesileyle Almanya ile Türkiye arasındaki ikili görüşmeler kapsamında gündeme getirilmiştir?

6. Federal Hükümetin sahip olduğu bilgiler uyarınca, hangi resmî kurumlar ve bakanlıklar geçmişte 2 No'lu soruda adı geçen kişilerin iadesi talebiyle yapılan başvurularla ilgilenmiştir?

7. Federal Hükümetin sahip olduğu bilgiler uyarınca, 2 No'lu soruda adı geçen kişiler hangi oturum statüsüne sahiptir?

8. Federal Hükümetin sahip olduğu bilgiler uyarınca, 2 No'lu soruda adı geçen kişiler hangi ülkelerin vatandaşlığına/vatandaşlıklarına sahiptir (lütfen ülkelere göre sıralayınız)?

9. Federal Hükümetin sahip olduğu bilgiler uyarınca, 2 No'lu soruda adı geçen kişilerin, 31 Mayıs 2013 tarihinden sonra yaptığı vatandaşlığa geçme başvuruları hakkında nasıl karar verilmiştir?

10. Federal Hükümetin sahip olduğu bilgiler uyarınca, 2 No'lu soruda adı geçen ve Almanya'da ikamet etmekte olan kişiler konusu, geçmişte Alman ve Türk resmî kurumları arasında yapılan görüşmelerde gündeme gelmiş midir? Eğer geldiyse, bu bağlamda ne zaman ve tam olarak neler konuşulmuş ve hangi sonuçlara ulaşılmıştır?

11. Federal Hükümetin sahip olduğu bilgiler uyarınca, bu bağlamda hukuki soruşturma açılmış mıdır ve elde edilen sonuçlar nelerdir (lütfen sistematik olarak sıralayınız)?

12. Federal Hükümetin sahip olduğu bilgiler uyarınca, Türkiye'de Sivas katliamına katılmış olmak nedeniyle hüküm giymiş ve Almanya'da ikamet etmiş veya halihazırda ikamet etmekte olan kişilerden, başka bağlantılarla güvenlik kurumlarınca islamist veya diğer aşırı faaliyetler nedeniyle yürütülen soruşturmalar bağlamında bir şekilde adı geçenler var mıdır; eğer varsa, ne zaman, kaç kişinin ve hangi bağlamda adı geçmiştir? 

13. Federal Hükümet, istihbarat örgütleri tarafından elde edilmiş olan bilgiler dahil olmak üzere, Türkiye'de Sivas katliamına katılmış olmak nedeniyle hüküm giymiş ve Almanya'da ikamet etmiş veya halihazırda ikamet etmekte olan kişilerden kimilerinin, başka bağlantılarla İslamist veya diğer aşırı faaliyetler bağlamında ortaya çıkıp çıkmadıkları konusunda hangi bilgilere sahiptir?

14. Türkiye'de Sivas katliamına katılmış olmak nedeniyle hüküm giymiş ve Almanya'da ikamet etmiş veya halihazırda ikamet etmekte olan kişiler, Ortak Ekstremizm ve Teröre Karşı Savunma Merkezi'nde (GETAZ) (Gemeinsames Extremismus- und Terrorismusabwehrzentrum) konu edilmiş midir ve eğer edildiyse, bu hangi bağlamda gerçekleşmiştir? 

15. Federal Hükümetin sahip olduğu bilgiler uyarınca, Türkiye'de Sivas katliamına katılmış olmak nedeniyle hüküm giymiş ve halihazırda Almanya'da ikamet etmekte olan kişiler, Federal veya eyaletlerin Anayasayı Koruma Teşkilatları da dahil olmak üzere eyalet yönetimlerine bağlı bir polis kurumu veya istihbarat örgütü için, ne ölçüde eleman veya muhbir olarak görev yapmıştır veya halihazırda yapmaktadır?

16. Federal Hükümet, Sivas Katliamı kurbanlarının Almanya'da yaşayan yakınlarının güvenliğini, burada bu faillerden bazılarıyla karşılaşmaları mümkün olduğu düşünüldüğünde, hangi yolla sağlamayı düşünmektedir?

17. Federal Hükümet, Türkiye'de hüküm giymiş ve Almanya'da ikamet etmekte olan Sivas Katliamı faillerinden birisinin, basında yer alan haberlere göre, adresinin ortaya çıkarılarak savcılığa bildirildiği her seferde, bir gün içerisinde yeni adresi bilinmeyecek şekilde bir başka yere taşınabilmiş olmasını, bu olayın bir ay içerisinde beş kez tekrarlanmış olmasını nasıl açıklamaktadır https://www.artigercek.com/haberler/madimak-in-bas-saniginin-adresi-belli-ancak-bulunamiyor

a) Federal Hükümet, M.S.'nin Almanya'da ikamet edip etmediği ve ne zamandan beri ikamet ettiği konusunda bilgi sahibi midir? 

b) Federal Hükümetin sahip olduğu bilgiler uyarınca, M.S. hangi oturum statüsüne sahiptir?

c) Federal Hükümet, M.S.'nin Federal veya eyaletlerin Anayasayı Koruma Teşkilatları da dahil olmak üzere eyalet yönetimlerine bağlı bir polis kurumu veya istihbarat örgütü için eleman veya muhbir olarak görev yapmış veya halihazırda yapmakta olduğu konusunda ne ölçüde bilgi sahibidir?

Öne Çıkanlar