Sokağa çıkma yasağının faturası işçiye kesildi

Sokağa  çıkma yasağının faturası işçiye kesildi
Migros ve Şok iki günlük sokağa çıkma yasağının ardından telafi çalıştırma hakkını kullanmaktan imtina etmedi.

Geçtiğimiz hafta sonu yasağın başlamasına 2 saat kala ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından Migros ve Şok işçilerine hafta içi 2.5 saat ücretsiz fazla mesai yaptırıldığı iddia edildi.

Tele1'de yer alan habere göre; 10 Nisan Cuma günü açıklanan sokağa çıkma yasağı ile hafta sonu boyunca zincir marketler de kapalı olduğu için market çalışanları işe gitmedi.

Sokağa çıkma yasağı nedeniyle hafta sonu çalışamayan Migros ve Şok işçilerine hafta içi mesai saatlerine 2.5 sat ücretsiz mesai eklendiği öne sürüldü.

Sosyal medyada uygulamaya tepki gösteren Migros ve Şok işçileri, "Sokağa çıkma yasağından sonra 10-12 saat çalıştırılıyoruz. Sendikamız da buna yepki göstermiyor" diyerek kamuoyuna seslerinin duyurulması için çağrıda bulundular.

TELAFİ ÇALIŞMA SÜRESİ 4 AYA ÇIKARILMIŞTI

Öte yandan işverenlerin telafi çalıştırma hakkı kanunen bulunmakta. 4857 sayılı İş Kanunu'na göre olağan üstü bir nedenden kaynaklı işyerinde çalışma durması durumunda günlük en fazla üç saat, haftalık ise 11 saati geçmemek kaydıyla ücretsiz biçimde çalışma yaptırılabiliyor.

Ancak çalışma yönetmeliğine göre işveren işçiyi bu konuda önceden bilgilendirmek zorunda. Geçtiğimiz 21 Mart'ta telafi çalışma hakkının kullanılabilmesi şartı 2 aydan 4 aya çıkarılmıştı.

Öne Çıkanlar