Son kullanma tarihi geçmiş 1 milyon dozdan fazla AstraZeneca aşısı imha edildi

Son kullanma tarihi geçmiş 1 milyon dozdan fazla AstraZeneca aşısı imha edildi
NAFDAC, ‘Nijeryalıları zarar görmekten korumak için onları yok etmek gerekiyor’ açıklaması yaptı.

Nijerya, koronavirüse (Covid-19) karşı mücadele kapsamında ülkeye yollanan son kullanma tarihi geçmiş 1 milyondan fazla AstraZeneca aşısını imha etti.

Nijerya Ulusal Gıda, İlaç Yönetim ve Kontrol Merkezi (NAFDAC) Direktörü Mojisola Adeyeye, yaptığı açıklamada, 11-19 Ekim'de ülkeye yollanan 2.6 milyona yakın doz AstraZeneca aşısının çoğunun son kullanma tarihinin geçtiğini belirtti. Adeyeye, ülkede son kullanma tarihi geçmiş 1 milyon 66 bin doz AstraZeneca aşısının imha edildiğini belirterek "Yürütülen birkaç testin ardından aşıyı imha etme kararı verildi. Nijeryalıları zarar görmekten korumak için onları yok etmek gerekiyor" dedi.

‘BUNDAN SONRA SON KULLANMA SÜRESİ AZ OLAN AŞILARI KABUL ETMEYECEĞİZ’

Sputnik’in aktardığı habere göre Nijerya Ulusal Sağlık Hizmetleri Ajansı (NPHCDA) Direktörü Faisal Shuaib, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bundan sonra hükümetin son kullanım süresi az olan aşıları kabul etmeyeceğini dile getirdi. Nijerya Sağlık Bakanı Osagie Ehanire, geçen hafta 'geçen ay tarihi geçmiş yaklaşık 1 milyon Covid-19 aşısının vatandaşlara yapıldığına' dair iddiaları yalanlamıştı.

NE OLMUŞTU?

Dünya Sağlık Örgütü, Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Africa CDC), Küresel Aşı ve Aşılama Birliği (GAVI) ve sağlık grupları ile 29 Kasım'da düzenlediği ortak açıklamada, Afrika ülkelerine bağışlanan Covid-19 aşılarının en az 10 haftalık kullanım süresine sahip bulunması gerektiğini belirtmişti.

Öne Çıkanlar