Şubat ayında en fazla iş cinayeti sağlık sektöründe gerçekleşti

Şubat ayında en fazla iş cinayeti sağlık sektöründe gerçekleşti
Coronavirus işçi ölümlerinde belirleyiciliğini koruyor.

ARTI GERÇEK- İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG Meclisi) Şubat ayına ilişkin iş cinayetleri raporunu yayımladı. Rapora göre bir önceki ayda en az 138 işçi yaşamını yitirdi. Ölümler en fazla sağlık sektöründe yaşandı ve Coronavirus yine ölüm nedenleri arasında öne çıktı.

İSİG Meclisi’nden rapora ilişkin yapılan açıklamada, Kod 29 gerekçesiyle işten çıkarmalara ve işçi direnişlerine de yer verildi. Konaklama ve inşaat işkolunda işten çıkarmaların yoğun olduğunu belirten İSİG Meclisi, "Yine kronik rahatsızlığı veya yaşı sebebiyle risk altında bulunan işçiler, ücretsiz izin dayatmasını kabul etmeyen işçiler, işyerinde alınmayan önlemlere itiraz eden ya da ücretli izin talebinde bulunan işçiler, sendikalaşma mücadelesi yürüten işçiler ve altı aydan az süredir çalışan işçiler hiçbir hakları verilmeden (çoğunlukla Kod29 gerekçesiyle) işten çıkarıldı. Ek olarak, iş akdi fesih edilmese dahi, üretimin/hizmetin durmasından kaynaklı fiili olarak işsiz kalan işçilerin sayısı dikkat çekicidir. Binlerce restoran ve turizm işçisini fiili olarak işsiz bırakan bu durum, geçici ve güvencesiz çalışmanın olduğu bütün sektör ve alanları etkiledi. Özellikle kayıt dışı istihdamın ana kitlesi olan kadın, çocuk ve göçmen işçiler bu süreçte işsiz ve gelirsiz kaldı" dedi.

‘KARANTİNADAKİ İŞÇİLERE ÇOĞUNLUKLA ÜCRETSİZ İZİN KULLANDIRILDI’

Sektörlerde angarya ve fazla mesai dayatmasının yaşandığını kaydeden İSİG Meclisi salgın tedbirlerinden ise imtina edildiğini vurgulayarak, "Covid-19’a yakalanan işçilerin olduğu işyerlerinin çoğunda, vaka görülmesine rağmen üretim sürdürüldü, işçilerin yaşamı ile oynandı. Pozitif vakaların çıktığı işyerlerinde, karantinaya alınan diğer işçiler herhangi bir test uygulanmadan evlerine gönderildi, karantinadaki işçilere ise çoğunlukla ücretsiz izin kullandırıldı" ifadelerine yer verdi.

‘COVİD-19 BİR İŞÇİ SINIFI HASTALIĞIDIR’

Pandeminin başladığı tarihten itibareb 858 işçinin Coronavirus nedeniyle hayatını kaybettiğini kaydeden İSİG Meclisi, bu sayının sadece faail işçileri kapsadığını işçi aileleri ve emekliler de dahil edildiğinde Türkiye’de yaşanan ölümlerin yüzde 95’inin işçi sınıfı bileşeni olduğunu belirterek, ‘Covid-19 bir işçi sınıfı hastalığıdır’ denildi.

İSİG Meclisi’nin hazırladığı Şubat 2021 iş cinayetleri raporunda yer alan tespitlerse şu şekilde:

En az 183 işçi yaşamını yitirdi.

138 emekçinin 113’ü ücretli (işçi ve memur), 25’i kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.

Ölenlerin 7’si kadın işçi, 131’i erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri ticaret, sağlık ve konaklama işkollarında gerçekleşti.

Ölümler en çok inşaat, sağlık, ticaret/eğitim/büro, tarım, taşımacılık, metal, madencilik, konaklama, tekstil, gemi/tersane ve güvenlik işkollarında gerçekleşti.

En fazla ölüm nedenleri sırasıyla Covid-19, ezilme/göçük, trafik/servis kazası, yüksekten düşme, kalp krizi, intihar, patlama/yanma ve elektrik çarpması.

5 göçmen/mülteci işçi hayatını kaybetti.

Dört çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi ölümleri tarım ve inşaat işkollarında gerçekleşti.

Raporun tamamına ulaşmak için yazıya tıklayın.

Öne Çıkanlar