Suruç Davası Avukatı Uçar: Savcılık ve AYM katliam gerçeklerini görmezden geldi

Suruç Davası Avukatı Uçar: Savcılık ve AYM katliam gerçeklerini görmezden geldi
Avukat Uçar, Suruç Katliamı davası sürecince soruşturmayı yürüten savcılık makamı, Urfa 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi ve AYM'nin katliam faillerinin yargılamasının önüne geçtiğini vurguladı.

Yağmur KAYA


ARTI GERÇEK- Suruç Aileleri İnisiyatifi ve dava dosyası avukatları, Suruç Katliamı davası karar duruşması ve duruşmada yaşanılanlar üzerine İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi. 

Karar duruşmasında avukat Sezin Uçar  ve ailelere soruşturma açılmasına tepki gösteren katledilen Çağdaş Aydın'ın babası Feti Aydın, duruşmada avukatların taleplerinin kabul edilmediğini ve ailelere söz hakkı mahkeme heyeti tarafından verilmediğini ve söz konusu duruma tepki gösterdiklerini söyledi. Aydın, "Biz sözde mahkeme heyetini tehdit etmişiz, sözde mahkeme heyetini zorlamışız. 

Mahkemenin açılışıyla birlikte mahkeme heyeti başından beri tavrını koydu. Yani dedi ki siz diğer duruşmalarda konuştunuz 'bu duruşmada söz hakkı tanımayacagız, konuşmayanlar konuşacak'. Çocuğunu kaybeden anneler, eşini kaybeden aileler oraya gelmiş karar duruşması söz hakkı dahi verilmeyeceği söylendi. Jandarma önümüze etten duvar ördü" dedi. 

Katledilen Uğur Özkan'ın babası Mehmet Özkan, "Dünyanın neredesin de görülmüş böyle bir adalet. Bizim içimiz yanmış, evladımızı öldürmüşler başımıza asker yığıyorlar" sözleriyle tepki gösterdi. 

'DURUŞMALAR ORTAKLARI AÇIĞA ÇIKARDI'

Toplantıda söz alan Suruç Katliamı yaralısı Koray Türkay, duruşmaların katliamı gerçekleştirenlerin ve katliama ortak olanların iktidara kadar uzandığını açığa çıkardığı söyledi. Özkan, "Mahkeme heyeti bundan kaynaklı dosyaya eklenmesi istenen dosyaları, kanıtları, ses kayıtlarını ve görüntü kayıtlarını yok saydı, dosyaya eklemedi. Yangından mal kaçırırcasına bu dosyayı kapattı. Kendi insiyatifinde olan birsey olmadığını biz çok iyi biliyoruz. Yukardan gelen talimatla bu dosyanın biran önce kapatılması yönündeydi" diye konuştu.

'TALEPLERİMİZ KABUL EDİLMEDİ'

Karar duruşmasında, mahkeme heyetinin taleplerinin neredeyse hiçbirini kabul etmediğini ifade eden Avukat Uçar, "Bizde kamuoyu da biliyor. Bugün bu katliamdan sorumlun olan sadece Abdurrahman Alagöz ya da iddianamede adı geçen üç kişiyle sınırlı olmadığını, katliamla bağlantısı olan peki çok kamu görevlisinin ve pek çok IŞİD'linin de olduğunu biliyoruz. 

'KATLİAM GERÇEKLERİNİ GÖRMEZDEN GELDİLER'

Mahkemeden bugüne kadar talep ettiğimiz Suruç Katliamı'yla ilgili tüm gerçeklerin açığa çıkartılması ve bütün faillerin yargılanabilmesiydi. Ama gerek katliam soruşturmasını yürüten Savcılık makamı gerek Urfa 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi gerekse yaşam hakkı ihlali nedeniyle yaptığımız başvurularda kabul 'edilemez' kararı veren Anayasa Mahkeme (AYM) katliam gerçeklerini görmezden geldiler ve katliam faillerinin yargılanmasının önüne geçtiler. 

'DÖNEMİN SİYASİLERİ BU KATLİAMIN FAİLİDİR'

Biz her duruşma bunları tartıştık. Ahmet Davutoğlu'nun duruşmada tanık olarak gelmesini istedik. Biz bu bakımdan Ahmet Davutoğlu ve o dönemin siyasileri aslında bu katliamın failiydiler. 

Suruç Katliamı'na ilişkin ve Suruç için yürütülen adalet mücadelesine ilişkin farklı zamanlardaki kamuoyuna açıklamalar yaptık. Bu, Adalet mücadelesinde Suruç Katliamı davasında bir eşik elbette. Bugüne kadar hem Suruç aileleri hem Suruç yaralıları hem de avukatlar bu katliam dosyasını sadece katliam için yürütülen adalet mücadelesi değil;  mahkeme salonlarından, savcılık dosyalarından ibaret görmedik. Sesimizin ulaştığı her yerde 'Suruç için adalet' mücadelesini yükseltmeye çalıştık. Ve bundan sonrada adalet mücadelesine yürütmeye devam edeceğiz" dedi.

Öne Çıkanlar