Suudi Veliaht Prens hakkında Alman Federal Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu

Suudi Veliaht Prens hakkında Alman Federal Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu
Sınır Tanımayan Gazeteciler, Cemal Kaşıkçı cinayetinin faili olduğu ithamıyla Suudi Veliaht Prensi Selman hakkında Almanya'da suç duyurusunda bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden'ın selefi Donald Trump tarafından sümen altı edilen Cemal Kaşıkçı cinayeti hakkındaki istihbarat raporunu yayımlaması, ama raporda emri veren olarak gösterilen Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman hakkında yaptırım açıklamaktan kaçınması sonrası, veliaht prens hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, Suudi Veliaht Prensi hakkında insanlığa karşı suç işlemekten suç duyurusunda bulunmak için Almanya'yı tercih etti.



Karlsruhe kentindeki Alman Yargıtayı niteliğindeki Federal Adalet Mahkemesi bünyesindeki Federal Başsavcılığa yapılan suç duyurusunda, Prens Selman ile dört üst düzey Suudi yetkili, Müslüman Kardeşler yanlısı, Washington Post köşe yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Türkiye'de öldürülmesi ve 30'dan fazla Suudi gazetecinin keyfi şekilde hapse atılmasından sorumlu tutuldu.

RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire, "Bu gazeteciler yargısız infaz, işkence, cinsel saldırı, baskı, zulüm ve zorla kaybetme kurbanlarıdır" dedi. Deloire, sadece gazetecilerin değil, kraliyet yönetimine karşı konuşan herkesin tehdit altında olduğunu belirtti. RSF Almanya Direktörü Christian Mihr de başvuruları kabul edilirse, Almanya'da ilk kez Suudi Arabistan hakkında insanlığa karşı suç soruşturması açılacağını vurguladı.

SUÇ DUYURUSU 500 SAYFADAN FAZLA

Faillerin hiçbir yerde sığınak bulamamasına dair evrensel hukuk ilkesine dayandığı belirtilen suç duyurusunda, Alman Federal Başsavcılığından Selman ile yardımcılarına isnat edilen suçlarla ilgili resmi soruşturma açması talep edildi.

Bu talep de Almanya'da 30 Haziran 2002'de yürürlüğe giren uluslararası hukuka karşı işlenen suçlar yasasına (Völkerstrafgesetzbuch/VStGB) dayandırıldı.

15–17 Temmuz 1998'de Roma'da yapılan uluslararası konferans sonucunda 1 Temmuz 2002'de yürürlüğe giren, 139 ülke tarafından imzalanan Roma Statüsü'ne Alman yasalarını uyarlamayı amaçlayan VStGB, tıpkı Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) temelini oluşturan Roma Statüsü gibi soykırım, insanlığa karşı suçlar ve savaş suçlarını kapsıyor.

Ancak VStGB'ye göre insanlığa karşı suçlar sivil halka karşı kapsamlı veya sistematik saldırılar bağlamında değerlendiriliyor. Daha önce Federal Savcılık hem failler hem de mağdurlar Almanya'ya sığındığından Almanya'daki savaş auçlarıyla ilgili bazı yargı süreçleri başlatmıştı.

NE OLMUŞTU?

2 Ekim 2018'de nikah işlemleri için gittiği İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'ndan bir daha çıkamayan ve öldürüldüğüne dair kayıtlar bulunan Cemal Kaşıkçı'yla ilgili İstanbul'da kamu davası açılmıştı. 24 Kasım 2020'deki ikinci duruşmada iki iddianamenin birleştirilmesiyle şüpheli sayısı 26'ya çıkarken, cinayet operasyonunda görev alan isimlerden oluşan zanlılara Veliaht Prens dahil değil. Yeni duruşmanın 4 Mart'ta yapılması öngörülüyor.

Cemal Kaşıkçı'yla ilgili Suudi Arabistan'da yürütülen soruşturma ve açılan dava ise Kasım 2019'da sona erdi. 5 kişiye idam, 3 kişiye de toplam 24 yıl hapis cezası verildi. Kaşıkçı ailesinin sanıkları affetmesi üzerine idam cezaları daha sonra hapse çevrildi.

Öne Çıkanlar