İstanbul’da 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü yapıldı: Tek adam gidecek biz kalacağız

İstanbul’da 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü yapıldı: Tek adam gidecek biz kalacağız
Polis ve barikat engelini aşarak Cihangir'de bulunan kapalı otopark önünde toplanan kadınlar, slogan ve zılgıtlar, alkışlarla 20. Feminist Gece Yürüyüşü'nü gerçekleştirdi.

YAĞMUR KAYA 


+GERÇEK- Polis ve barikat engelini aşarak Cihangir'de bulunan kapalı otopark önünde toplanan kadınlar, slogan ve zılgıtlar, alkışlarla 20. Feminist Gece Yürüyüşü'nü gerçekleştirdi. 

20 YIL ÖNCE İLK FEMİNST YÜRÜYÜŞ

Cihangir Caddesi üzerinde Kürtçe ve Türkçe okunan "Feminist İsyan Bitmeyecek!" başlıklı basın açıklamasında ise şu ifadelere yer verdi: 

20 yıl önce Taksim Mis Sokak’ta bir grup feminist bir araya gelerek savaş çıkaran devlet başkanlarının hepsi erkek tesadüf mü dedik ve ilk feminist gece yürüyüşü’nü başlattık. Bugün bu gece, 8 Mart 2022’de yine erkeklerin çıkardığı savaşın ve yoksulluğun gölgesinde on binlerce kadın bir aradayız feminist bir dünya kurmadan bitmeyecek bu isyan diyoruz.

'ÖRGÜTLEDİK, DAYANIŞMAYI KURDUK'

Yıllar içerisinde sadece sayıca çoğalmadık, bu sokakları aşan bir feminist mücadeleyi örgütledik, dayanışmayı kurduk. Bizi ezen patriyarkaya, hayatlarımızı sömüren kapitalizme, bizi hizaya sokmaya çalışan heteroseksizme karşı başka bir dünyanın mümkün olduğunu gördük. Kadınlara ve LGBTİ+’lara karşı saldırılar her taraftan yükselirken, İstanbul Sözleşmesi’nin feshinden nafaka hakkının gaspına, homofobi ve transfobiyi alenen örgütleyenlerden bizleri makbul kadınlar yapmaya çalışarak tüm ev ve bakım işlerini üstümüze boca edenlere, yoksulluğun ve savaşın faturasını bizlere çıkaranlara karşı mücadelemizi sürdürüyorsak, direniyorsak, umut edebiliyorsak feminizm sayesinde. Burada bugün toplanan, bugün dünyanın dört bir yanında toplanan feministler sayesinde.

'İSYAN EKSİLMEYECEK'

İddiamız sadece bugünü kutlamak için değil, sadece kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığı kaldırmak için değil, sadece eşitlik için değil. Dünyayı değiştirmekte gözümüz var. Feminist bir dünya kurana kadar bu sokaklardan isyan ve mücadele eksilmeyecek.

İstanbul Sözleşmesi’ne ve 6284’e saldırılar kadın cinayetleri, erkek şiddeti ve trans cinayetlerinin önünü açıyor. Erkek-devlet ve patriyarka işbirliğiyle bize yönelen bu saldırılar karşısında bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok diyoruz.

Varlığımız aile ile tanımlandıkça, "aile değiliz, kadınız, feminist isyandayız!" demeye devam ediyoruz. İktidarın LGBTİ+lara yönelen homofobik, transfobik, nefret dolu sözlerine; LGBTİ+ların iş, barınma ve hatta yaşam hakkının yok sayılmasına dayanışmamızla ve mücadelemizle cevap veriyoruz.

'EMEĞİN SÖMÜRÜLMESİNİ KABUL ETMİYORUZ'

Ev içi işleri karşılıksız yapmamızı bekleyen, bize en güvencesiz, en düşük ücretli işleri dayatan, kadın emeğini sermayeye ucuz işgücü haline getirenlere karşı; "emeğimiz bizimdir, emeğimizin sömürülmesini kabul etmiyoruz!" diyoruz.

Salgının, ekonomik krizin tüm yükünü bize yükleyenlere, bizi yoksullaştıranlara karşı evlerde, fabrika önlerinde, ofislerde, şantiyelerde, meydanlarda direnmeye devam ediyoruz. "Mağdur' olduğunu söyleyen erkekleri güçlendirmek adına nafaka hakkımızın gasp edilmesini kabul etmiyoruz.

'KADINLARIN HAPSEDİLMESİNİ, KAYYUMLARI KABUL ETMİYORUZ'

Patriyarkaya karşı mücadele eden kadınların ve kadın siyasetçilerin hapsedilmesini, KHK’larla, kayyumlarla kadın örgütlerinin ve kadın danışma merkezlerinin kapatılmasını kabul etmiyoruz.

Kadın sığınakları ve kreşlerin yetersizliğine, ŞÖNİM’lerin niteliksizliğine, kadınların karakollardan geri gönderilmesine, öldürülmemek için öldürmek zorunda kaldıklarında da onlarca yıl hapis cezası verilmesine isyan ediyoruz.

'BAŞKALDIRIYA DEVAM EDECEĞİZ

Sesimizi, sözümüzü, eylemimizi şiddetle, polisle bastırıp mahkemelerde yargılamaya çalışanlara itaat etmiyoruz. Korkmuyoruz. 'Ritimli zıplayarak' patriyarkaya başkaldırmaya devam ediyoruz.

Diyoruz ki; patriyarkanın, kapitalizmin, ırkçılığın, savaşın, işgalin, dini baskının, emek sömürüsünün olmadığı eşit ve özgür bir dünya kurmadan feminist isyan bitmeyecek! Yaşasın feminist mücadelemiz!"

YÜRÜYÜŞ ÖNCESİNDE YAŞANANLAR

Alana ulaşmak isteyenlerden gözaltına alınanlar oldu.

Kadınlar tüm engellemelere rağmen Sıraselviler Caddesi'nde bir araya gelerek Feminist Gece Yürüyüşü'nü yapacaklarını söyledi.

Cihangir'in tüm sokakları polis tarafından tutuldu.

İstanbul Valiliği'nin 20’inci Feminist Gece Yürüyüşü’ne saatler kala Beyoğlu’nda yapılacak toplantı, yürüyüş ve açıklamaların yasaklandığını açıklamasına rağmen yüzlerce yurttaş Sıraselviler Caddesi'ne ulaşmak için direnç gösterdi.

Çukurçeşme sokağında bulunan kolluk kuvvetleri, Sıraselviler Caddesi'ne çıkmak isteyen kadınlara engel oldu. İstiklal Caddesi'ne ve yürüyüşün yapılacağı caddeye çıkan tüm sokaklar barikatlarla kapatıldı. Kolluk, kadınların ve LGBTİ+ların geçişine izin vermedi.

Mor Mekan'da bir araya gelen kadınların etrafı abluka altına alındı.

"Onlar gidecek biz kalacağız" sloganıyla Taksim'de ara sokakta bir araya gelen kadın ve LGBTİ+lar, Feminist dünya kurmadan, haklarını almadan Feminist isyanın bitmeyeceğini söyledi. Eşitlik ve özgürlük isteyerek hep bir ağızdan haykıran kitle, sokakları ve meydanları terk etmeyeceklerini vurguladı.

Sıraselviler Caddesin'e doğru yürüyüşe geçen kadınların önünü polis kapattı. Barikatı aç diye slogan atan kadınlar, öldürülen kadınların isimlerini okuyarak "Burada" diye bağırdı.

Kitle hep bir ağzından Kadın ve Trans cinayetlerinin politik olduğunu haykırdı.

BİBER GAZIYLA MÜDAHALE 

Yürüyüşe geçmek isteyen kadınlar polisin biber gazlı müdahalesiyle karşılaştı.

KADINLAR BARİKATLARI YIKTI

Polise karşı kitlesel direniş gösteren kadınlar sonunda barikatlları yıktı.

Kadınların ve LGBTİ+ların Taksim ara sokaklarda yürüyüşü barikatları aşmalarının ardından devam ediyor. "Yaşasın 8 Mart, yaşasın Feminst mücadelemiz" diye haykıran kitle, yasağa ve barikata ve yüzlerce kolluğa rağmen direnişini sürdürüyor.

'FEMİNİST İSYAN' PANKARTI ASILDI

Cihangir'de binlerce kadın ve LGBTİ+, "Feminist İsyan" yazılı pankartı binanın duvarına  astı. Feminist İsyan denilerek sokaklarda isyanın bitmeyeceği vurgulanıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar