Taliban heyeti ile görüşen Çavuşoğlu açıklama yaptı

Taliban heyeti ile görüşen Çavuşoğlu açıklama yaptı
Taliban heyeti bugün Ankara'ya geldi. Çavuşoğlu heyetle görüşme sonrası 'Kardeşçe düşüncelerimizi paylaştık' açıklaması yaptı.

Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban'ın Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki'nin, bugün Türkiye'de görüşmelerde bulunmak üzere Ankara'ya geldi.

Muttaki ve heyet Ankara’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştüler.

Muttaki liderliğindeki Taliban heyeti, Çavuşoğlu'nun daveti üzerine Doha üzerinden Türkiye'ye geldi. Muttaki ve beraberindeki heyeti taşıyan uçak, yerel saatle 14.20'de Ankara Esenboğa Havalimanı'na indi.

Havalimanının VIP bölümünden çıkan Muttaki ve heyet, daha sonra kendilerini bekleyen araca bindi. Muttaki, dışarıda bekleyen basın mensuplarına el sallayarak selam verdi.

Görüşme sonrası Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, Afganistan’daki son durum hakkında Taliban heyetinden bilgi aldıklarını açıkladı ve "Kardeşçe düşüncelerimizi paylaştık" dedi.

Çavuşoğlu şunları söyledi:

"Türkiye'ye gelmek istediler, bilgi gün akşam geldi, kendilerini davet ettik. İlgili kurumlarımızla beraber bir görüşme gerçekleştirdik. Afganistan'daki son durum hakkında bilgiler aldık. Türkiye olarak düşüncelerimizi paylaştık.

Uluslararası topluma Taliban’la angajmana girme konusunda önerilerde bulunuyoruz. Tanıma farklı, angajman farklı.

Afganistan ekonomisinin çökmemesi gerekiyor.

Terör ile mücadele önemli. Boşluk olursa terör örgütlerinin saldırılarını arttıracağını görüyoruz.

Diğer taraftan da başında beri şu andaki Taliban yönetimine tavsiyeler bulunduk. Batılılar gibi ders verir gibi ön şartlar söyleyerek değil. Taliban dışındaki tüm etnik gruplardan kişilerin de yönetime davet edilmesinin önemini bir kere daha anlattık.

Kadınların iş hayatına katılabilmeleri konusunda tavsiyelerde bulunduk."

Taliban heyeti, Diyanet İşleri Başkanlığı ile de görüşme gerçekleştirecek.

Taliban'ın insani yardım talebinde bulunduğını belirten Çavuşoğlu, yardımların süreceğini dile getirdi.

NE OLMUŞTU?

Muttaki, Doha’da salı günü Batılı diplomatlarla yaptığı görüşmede "Afgan hükümetini zayıflatmanın hiç kimsenin yararına olmadığını anın hiç kimsenin yararına olmadığını, çünkü bu durumun olumsuz etkilerinin dünyada doğrudan güvenlik ve ekonomi ile göçü etkileyeceğini" söylemişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Olağanüstü Liderler Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, "Afganistan'da yeni bir siyasi ve jeopolitik bir hakikatle karşı karşıyayız ülkede güvenlik ve istikrarın bir an önce sağlanması sadece bölgesel düzeyde değil uluslararası ölçekte de kritik önemdedir. Diyalog kanallarını açık tutarak stratejik sabırla ve kademeli bir yaklaşımla Taliban'ı kapsayıcı bir yönetim kurmaya doğru yönlendirmeliyiz" değerlendirmesinde bulunmuştu.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN KABİL'E ZİYARET AÇIKLAMASI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün yaptığı açıklamada Afganistan'ın başkenti Kabil'e bir ziyaret düzenleyeceklerini duyurmuştu.

Yeni kurulacak Afganistan yönetiminin kapsayıcı olması gerektiğinin altını çizen Çavuşoğlu, "Bu konuda telkinlerimizi Taliban yönetimine de başından beri iletiyoruz. Yerinde inceleme, nasıl angajmana gireceğimizi konuşmak bakımından ve Taliban'a telkinlerimizi söylemek adına dört veya beş dışişleri bakanı olarak Afganistan'ı birlikte ziyaret etmeyi kararlaştırdık. Şu anda telefonla bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

Öne Çıkanlar