TOKİ müteahhidi battı, arkasında yüzlerce mağdur bıraktı

TOKİ müteahhidi battı, arkasında yüzlerce mağdur bıraktı
Diyarbakır'da, TOKİ tarafından dar gelirliler için yapılan konutlarda derin çatlaklar oluştu. Açık kanalizasyonlar nedeniyle çocuklar hastanelik oluyor.

Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesi Üçkuyular Mahallesinde, 'Sur mağdurları' ve dar gelirli vatandaşlar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 808 adet TOKİ konutları yaptırıldığ açıklandı.

Ancak, müteahhit firmanın bir süre önce konkordato ilan ettiği ve ardından iflasını verdiği, bu nedenle tam olarak tamamlanmayan evler, 2 ay önce TOKİ yönetimi tarafından sahiplerine teslim edildi.

Ancak, evlerie yerleşmek isteyenlerin konutlara gitmesiyle binaların tam olarak bitirilmeden sahiplerine teslim edildiği ortaya çıktı.Duvarlarında derin çatlakların oluştuğu evlere doğalgaz bağlanmazken, açık kanalizasyonlar nedeniyle de çocukların hastanelik olduğu öğrenildi.

Diyarbakır Söz gazetesinin aktardığı habere göre, iflas eden müteahhit firma ortadan kaybolurken, binada da asansörlerin çalışmadığı, kullanılan kötü malzeme ve işçilik nedeniyle banyo ve lavabo sularının oturma alanlarına sızdığı belirtiliyor.

 

'SİTE YÖNETİMİ BU AY 1 MİLYONUN ÜSTÜNDE PARA TOPLADI'

İhbar ve semt sakinlerin başlattığı eylem üzerine bölgeye giden Söz Haber'e konuşan ev sahipleri, çevre düzenlemesinin yapılmadığını, Emlakbank tarafından atanan yönetim tarafından bu ay daire başı bin 200 lira, toplamda 1 milyonun üstünde para toplandığını söyledi. Elektrik şebeklerinin ise binalara dadanan hırsızlar tarafından tahrip edildiği tespit edildi.

SİTE YÖNETİMİNE YÜRÜDÜLER AMA MUHATAP BULAMADILAR

Sorunlarını dile getirmek için site yönetimine yürüyen ev sahipleri, bir kez daha karşılarında bir muhatap bulamadı. Binada görevli çalışanlarla tartışan yurttaşlar aylardır muhatap bulamamaktan yakındı.

Mağdur ev sahiplerinden Medine İçli, "Bir ay önce buraya taşındım. Mutfak kapısı kırık, yapılmadı. Lavabolarım kırık ilgilenen yok. Lavabo suları alt katta oturan komşularımız üstüne akıyor. Bin 245 lira bu ay çevre düzenlenmesi için bizden para alındı. Asansörler çalışmıyor, kış geliyor, doğalgazımız yok. Su aboneleri yapılmadı. Bu sorunlarla nereye kadar gideriz bilmiyorum. Para ödüyoruz ama yapmıyorlar. Bekçi olduğu halde hırsızlar evlere dadandı" diye isyan etti.

'BURADA HER ŞEY SOYGUNLA YAPILIYOR'

Birevde olması gereken demirbaş her şey için ekstra ücret istendiğini belirten mağdur ev sahiplerinden Rukiye Yılmaz, "Burada taşındığımızda elektriklerimiz yoktu. Yönetim her daire başı oturanlardan 100 lira aldı ve elektriklerimiz o şekilde bağlandı. Burada her şey soygunla yapılıyor. Elektrik ve su bağlanması için bile bizden ekstra para alınıyor. Asansörümüz yok hastamız olduğunda mağdur oluyoruz. 5. Katta oturuyorum, rahatsızım ve merdivenleri çıkamıyorum. Bu ay herkesten çevre düzenlemesi için bin 200 lira toplandı. 808 daire var. 1 milyonun üzerinde para toplandı bu paralara ne oldu? Havuz yapacağız dediler hani nerede? Ağaçlar kurudu. Sulayan yok. Etrafı görüyorsunuz pislikten geçilmiyor. Çocuklarımız hep hasta oldu" dedi.

'İSTANBUL’DAN YENİ MÜTEAHHİT GELECEKMİŞ'

Dertlerini anlatacak bir yetkili bulamadıkları için tüm sorunlarla tek başına mücadele eden ev sahipleri, resmi olmayan ağızlardan yapılan 'İstanbul’dan başka bir müteahhit gelecekmiş onu bekliyorlarmış' açıklamasına da tepki gösterdi.

"Müteahhidi beklemek mecburiyetinde miyiz? Önümüz kış evde bebeklerimiz çocuklarımız var. Doğalgazımız yok. Herkes bu ay bin 200 lira çevre düzenlemesi ödeme yaptık. Ayriyeten 110 lirada normal aidat ödedik. Artık ödeyecek gücümüz kalmadı. Ne olacak sonumuz? Kapıcı parası ödüyoruz ama ortada kapıcı yok" diyerek seslerinin duyulmasını istedi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar