'Tosuncuk'un teslim olma nedeni için iddia: Parası bitti ve mafyadan yıldı

'Tosuncuk'un teslim olma nedeni için iddia: Parası bitti ve mafyadan yıldı
Türkiye'ye iadesi beklenen Tosuncuk için 'parasının bittiği' ve koruma hizmeti için mafyaya ve resmi görevlilere verdiği rüşvetin 'maliyetini artık taşıyamadığı' iddia edildi.

On binlerce kişiyi dolandırıp yurt dışına kaçan, kamuoyunda ‘Tosuncuk’ lakabıyla anılan Mehmet Aydın’ın üç yıldır yurt dışında yaşadığı lüks hayattan geriye ne kadar para kaldığı, mağdur ettiği kesimlerin merak ettiği ilk konu. Ancak dün teslim olduğunu ve Türkiye'ye dönmek istediğini söyleyen ‘Tosuncuk’un teslim olmasının nedeni olarak üç olasılık konuşuluyor.

KORUNMAK İÇİN MAFYAYA VE RESMİ GÖREVLİLERE PARA VERİYORDU

Hürriyet’ten Musa Kesler’in haberine göre, ilk değerlendirme ‘parasının bittiği’ şeklinde. Hem saklanmak hem de alıştığı lüks yaşantıyı devam ettirmek için bol para harcamak zorunda kalan Aydın, bir süre sonra da bu külfeti kaldıramayacak hale geldi.

Ayrıca, Aydın'ın firardayken yardım aldığı mafya gruplarının baskısından da bunalmış olabileceği konuşuluyor. Aydın’ı takip eden güvenlik birimlerine göre, Aydın yakalanmamak için mafyavari gruplardan destek alıyordu. Bu gruplar bir taraftan onun saklanmasına yardım ederken diğer taraftan da peşine düşecek mafya gruplarına karşı da koruma sağlıyordu. Ayrıca Aydın bazı resmi görevlilere rüşvet de veriyordu. Bu durumun maliyeti ve beraberinde getirdiği stres de artık taşıyamayınca, çareyi teslim olmakta buldu.

ELİNDE KAÇIRDIĞI PARADAN KAT KAT FAZLASI OLABİLİR

Bir başka uzman değerlendirmesine göre de, kaçırdığı paralarla bitcoin yatırımı yapan Aydın’ın yurtdışına kaçtığında 6 bin dolar olan birim fiyatının, 64 bin dolara kadar yükseldiği ve Aydın'ın elinde kaçırdığı paradan kat kat fazlasının olabileceği, bu yüzden de mağdurların parasını ödeyebileceği ifade edildi.

BREZİLYA POLİSİNE TESLİM EDİLMEK İSTEMİYOR

Haberde, Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına dayandırılan bilgiye göre, Mehmet Aydın’ın konsolosluğa teslim olmasıyla ilgili de küçük bir ‘kriz’ yaşanıyor.

Normal prosedürde elçilik veya konsolosluk kendisine bu şekilde teslim olan birini Brezilya polisine teslim ediyor.

Brezilya polisi de ‘mütekabiliyet’ esasına göre veya İnterpol üzerinden teslim olan kişiyi ilgili ülkeye teslim ediyor. Ancak mevcut durumda Mehmet Aydın, Brezilya polisine teslim edilmek istemedi, konsolosluk tarafından doğrudan Türkiye’ye teslim edilmek istiyor. Türkiye makamları ise bu konuda bir çözüm bulmaya çalışıyor.

Öne Çıkanlar