TTB: Covid-19 ölümleri DSÖ kodlarına göre raporlanmıyor, sayılar az gösteriliyor

TTB: Covid-19 ölümleri DSÖ kodlarına göre raporlanmıyor, sayılar az gösteriliyor
Türkiye’de Covid-19 vaka sayısı ile ölümler arasındaki uçurumu araştıran TTB, Sağlık Bakanlığı’nın ölümleri raporlamada DSÖ’nün kodlarını kullanmadığını tespit etti.

ARTI GERÇEK - Doğrulanmış Covid-19 vakalarının artış gösterdiği Türkiye’de, ölüm sayıları buna paralel bir grafik göstermiyor. Ölümlerin gizlendiği iddiaları tartışılırken, vaka ve ölüm sayıları arasındaki örüntü*nün dünyanın diğer ülkelerinde gözlenenden farklı olmasının nedenlerini araştıran Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 ölümlerinin raporlanmasında Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) önerdiği uluslararası kodları kullanmadığını belirtti.

TTB Merkez Konseyi’nden yapılan açıklamada, pandemi durumlarında, "mortalite sürveyansı"nın salgının yaygınlık derecesini izlemek, önlemler ve etkilerini ölçmek için vazgeçilmez bir rehber olduğu belirtildi. Mortalite sürveyansının en önemli araçlarından birinin ölüm belgelerindeki ölüm nedenlerinin takip edilmesi olduğunu ifade eden TTB, şöyle devam etti:

‘ÖLÜM SAYILARI EPİDEMİYOLOJİK DAĞILIMLA UYUMLU DEĞİL’

"Türkiye’de COVID-19 pandemisinin ölümler üzerinden değerlendirilmesinde soru işaretleri bulunmaktadır. Son günlerde açıklanan ölüm sayıları epidemiyolojik dağılımlara uyum göstermemekte; doğrulanmış olgu sayıları ile ölüm sayıları arasında paralellik bulunmamaktadır. Kuşkusuz ölüm sayılarının artış göstermemesi çok memnuniyet verici bir durumdur, ancak dünyanın diğer ülkelerinde gözlenen örüntü ile örtüşmemesi dikkate alınması gereken bir durumdur.

COVID-19 YERİNE ‘DOĞAL ÖLÜM’, ‘BULAŞICI HASTALIK’ YAZILIYOR

"Birliğimize bağlı hekimlerden yapılan bildirimler, bilgisayarlı tomografisi ve/veya klinik bulguları hastalığı desteklediği halde, PCR testi pozitif olmayan hastaların yaşamlarını yitirdiklerinde kayıtlara COVID-19 olarak geçmediği, bunun yerine  ‘viral pnömoni’, ‘doğal ölüm’ veya ‘bulaşıcı hastalık’ olarak geçebildiği biçimindedir."
Oysa Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) hem virüs tanımlanmış hem de klinik ve epidemiyolojik olarak COVID-19 tanısı konulmuş ancak, laboratuvar testi ile kesinleştirilmemiş olası/kuşkulu olgular için iki ayrı kod belirlediğini hatırlatan TTB, Ölüm Bildirim Sistemi’nde (ÖBS) yapılan incelemede bu kodlara uyulmadığının görüldüğünü aktardı. 

ÖLÜM SAYILARI AZ GÖSTERİLİYOR

DSÖ’nün belirlediği kodlar şöyle:

U07.1: Covid-19, virüs tanımlanmış (laboratuvar testi kesinleştirilmiş olgular) 

U07.2: Covid-19, virüs tanımlanmamış (olası/kuşkulu)

Ölüm Bildirim Sistemi’nde U07.1 kodunun karşılığında "MERS COV HASTALIĞI", U07.2 kodunun karşılığında ise "AVİAN İNFLUENZA ENFEKSİYONU" bulunduğunu belirten TTB, "Bu kodların DSÖ gibi uluslararası kuruluşların önerdiği biçimde kullanılmaması Covid-19 pandemisi sırasında ölüm sayılarının az gösterilmesine yol açmakta, böylece sorunun boyutunun tam olarak belirlenememesi ve alınması gereken halk sağlığı önlemlerinin yeterli düzeyde alınamaması riskini doğurmaktadır" dedi.

TTB, Sağlık Bakanlığı’nı DSÖ’nün önerdiği kodları kullanmaya ve Şubat ayından itibaren ölüm kayıtlarını gözden geçirmeye çağırdı. 


*Örüntü, çoğunlukla uzaysal ve geometrik karaktere sahip, iki veya üç boyutlu bir nesne olarak düşünülebilir. Diğer bir ifadeyle örüntü, ilgilenilen varlıkla ilgili gözlenebilir veya ölçülebilir bilgilere verilen isimdir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar