TTB: Normalleştirme adımları biliminin gereklerine göre atılmalı

TTB: Normalleştirme adımları biliminin gereklerine göre atılmalı
Covid-19 süreciyle ilgili 'normalleştirme' adımlarını değerlendiren TTB, adımların halkın ve sağlık çalışanlarının korunması yönünde atılması gerektiğine dikkat çekti.

ARTI GERÇEK - Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını süreciyle ilgili olarak açıklanan 'normalleştirme' adımlarını, basın toplantısı ile değerlendiren Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Sağlık Bakanlığı'nca açıklanan veriler doğrultusunda Covid-19 salgın eğrisinde bir düşüş görülse de, salgının hâlâ devam ettiğine dikkat çekerek, 'normalleştirme' adımlarının epidemiyoloji biliminin gereklerine göre atılması ve rehavete kapılınmaması gerektiği vurguladı.

UYARILARIMIZI KAMUOYU İLE PAYLAŞIYORUZ

TTB Covid-19 İzleme Grubu tarafından yapılan öneriler doğrultusunda değerlendirmelerini ve uyarılarını kamuoyu ile paylaşan  Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Türk Tabipleri Birliği olarak bizler de herkes gibi bu salgının bir an önce bitmesini, sınırlayıcı ortamın sona ermesini istiyor ve bu beklentiyi anlıyoruz. Bununla birlikte, salgının her aşamasında olması gerektiği gibi bu döneminde de bilimsel verilere uygun adımlar atılmasını zorunlu görüyoruz. TTB olarak, gerek Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) son olarak Avrupa bölgesi için yayımladığı 'Covid-19 geçiş sürecinde halk sağlığı önlemlerinin güçlendirilmesi ve uyarlanması' rehberi ve TTB Covid-19 İzleme Grubu tarafından yapılan öneriler doğrultusunda bu aşamadaki değerlendirmemizi ve uyarılarımızı kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.

'KARAR SÜREÇLERİNİ HALK SAĞLIĞI VE EPİDEMİYOLOJİK VERİLER YÖNLENDİRMELİ'

DSÖ’nün söz konusu 'Rehberi' salgın sonrasına geçiş döneminde hareket kısıtlılığı uygulamalarını azaltıp, toplumları kalıcı bir biçimde yeniden açarken dikkatli, kararlı ve istikrarlı bir çıkış stratejisi izlenmesi gerektiğini vurguluyor. Kısıtlayıcı önlemlerin dönüşümünün dikkatle ve kanıta dayalı biçimde yürütülmesi gerektiğini ve kısıtlayıcı önlemlerin azaltılması ve geçişin yönetiminin dört temel bileşeni olduğunu belirtiyor:

  • Karar süreçlerini halk sağlığı ve epidemiyolojik veriler yönlendirmelidir.
  • Sağlık hizmetleri iki ana kulvarda sürdürülmelidir.
  • Salgının sosyal ve davranışsal etkilerini, boyutunu önemsemek gerekir.
  • Salgının bireyler, aileler ve topluluklar üzerindeki yıkıcı etkisini azaltmak için sosyal ve ekonomik destek verilmelidir.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar