Tuncel'in davasında beraat: Hakim niyet okuma yöntemiyle hareket edemez

Tuncel'in davasında beraat: Hakim niyet okuma yöntemiyle hareket edemez
Tuncel hakkında 2012 yılında Silivri’de görülen KCK Ana Davası duruşması sonrasında yaptığı konuşmadan kaynaklı 2017 yılında dava açılmıştı.

DBP önceki dönem Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel hakkında beraat kararı veren mahkeme heyetinin gerekçeli kararında, "Hakim, niyet okuma yöntemiyle hareket edemez" dedi. 
 
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel hakkında Silivri 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde "Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme ve bunların hareketlerine katılma" iddiasıyla açılan davada verilen beraat kararının gerekçesi açıklandı. 19 Haziran'da görülen karar duruşmasında Tuncel, bir milletvekili olarak duruşma salonu önünde olduğunu ve konuşmasının suç teşkil etmediğini belirtmişti. 
 
Mahkeme heyeti kararında Tuncel’in Silivri Ceza İnfaz Kurumu yerleşkesi içinde bulunan 15'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin duruşma salonu önünde bulunan alana geldiği ve yaptığı konuşmada kalabalığa hitaben ''Yarın saat dokuzda burada buluşuyoruz, biz yarın sabah daha güçlü bir şekilde burada olacağız" şeklinde konuşmasından kaynaklı dava açıldığını hatırlattı. Mahkeme heyeti kararında Tuncel’in çağrısının kişileri kanunsuz ve izinsiz olarak toplanmaları ve gösteri yapmalarına çağrı yaptığı yönünde somut bir çıkarım yapılamadığı, duruşmaların halka açık, aleni bir şekilde yapıldığı, sanığın da orada bulunan kişilere yönelik duruşmaları takip amacıyla çağrı yaptığını beyan etmesi karşısında, iddianame anlatımı itibariyle suç unsurunun varlığından söz edilemeyeceğine dikkat çekti.
 
YARGITAY KARARI ESAS ALINDI
 
Heyet, Yargıtay kararlarına atıfta bulunarak, "Hakim, niyet okuma yöntemiyle hareket edemez. Yorum, ancak kıyas yasağını ve suçta ve cezada kanunilik ilkelerini aşmayacak şekilde yapılabilir" diye belirtti.
 
Tuncel hakkında 2012 yılında Silivri’de görülen KCK Ana davası duruşması sonrasında yaptığı konuşmadan kaynaklı 2017 yılında dava açılmıştı. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar