Türkdoğan: Mafyayı dışarı salanlar bir gencin talebini karşılamadı

Türkdoğan: Mafyayı dışarı salanlar bir gencin talebini karşılamadı
İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, ölüm orucu eyleminin 297'nci gününde yaşamını yitiren Mustafa Koçak'ın 'adil yargılanma' talebinin karşılanmamasına tepki gösterdi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, 'adil yargılanma' talebiyle Kırıklar 1 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde başlattığı ölüm orucunun 297'nci gününde yaşamını yitiren Mustafa Koçak'ın durumuna dair daha önce, Adalet Bakanlığı'na yaptıkları görüşme başvurusunun yanıtsız bırakıldığını söyledi.

'ADALET BAKANLIĞI TÜM BAŞVURULARI GÖRMEZDEN GELDİ'

İçişleri Bakanlığı yetkililerinde, kendilerine 'Grevciler eylemleri bırakırsa talepleri değerlendirilecek' denildiğini belirten Türkdoğan, "Eylemdekiler, 'bizim taleplerimiz kabul edilirse grevi bırakırız' demişlerdi. Devletin söylemine güvenmedikleri için kabul etmemiş ve ilk adımı devletten beklemişlerdi" diye konuştu.

'YETKİLİLER OLUMLU ADIM ATMADI, MUSTAFANIN YAŞAMINI YİTİRMESİNE NEDEN OLUNDU'

Grup Yorum üyesi Helin Bölek’in yaşamını yitirmesi ardından bir kez daha hem Adalet Bakanlığı hem de İçişleri Bakanlığı’na görüşme başvurusunda bulunduklarını ancak hiçbir geri dönüş alamadıklarını dile getiren Türkdoğan, "Yetkililer olumlu adım atmadı. Maalesef, Mustafa’nın yaşamını yitirmesine neden olundu" dedi.

'TEK TALEBİ ADİL YARGILANMAYDI'

Ölüm orucu eyleminde olanların taleplerinin insani ve hukuki olduğunu ifade eden Türkdoğan, "Mustafa’nın tek talebi Adli Tıp Kurumu’na (ATK) sevk edilmesi ve verilecek raporla tahliye edilmesiydi. Mustafa ‘beni beraat ettirin’ falan dememişti. Mustafa tahliye olup, adil yargılanmak istiyordu" diye belirtti. Koçak’ın sadece bir itirafçı beyanıyla ağır cezaya mahkum edildiğini anımstan Türkdoğan, "Bu cezanın verilmesi ve Koçak’ın talebinin kabul edilmemesi insani ve hukuki değil" diye konuştu.

'ATK'YE SEVK EDİLSEYDİ KURUM TAHLİYESİNİ TALEP EDECEKTİ'

Ölüm orucu sürecindeki hukuk mücadelesini de anlatan Türkdoğan, "Mustafa ATK’ye sevk edilseydi, ATK onun tek başına yaşayamayacağına karar vererek, tahliyesini talep edecekti. Tıbben başka söyleyebileceği bir şey yoktu. Ama Adalet Bakanlığı bunu yapmadı. Hem Cezaevi Savcılığı'na hem de dosya Yargıtay aşamasında olduğu için avukatları Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı'na başvurular yaptı. Bunlara rağmen harekete geçilmedi" dedi.

İTİRAFÇI BEYANIYLA CEZAEVİNDE KALDI

Tüm çağrılara yanıt vermeye Adalet Bakanlığı kadar Ergenekon davalarından cezaevinde yatanlara da seslenen Türkdoğan, onların da tıpkı Mustafa Koçak gibi itirafçı ifadeleriyle cezaevlerinde tutulduğunu hatırlatarak tepkisini dile getirdi:

"İnfaz kanunuyla mafyayı hapisten dışarı salan bu iktidar, bir gencin adil yargılanma talebini karşılamadı. Yazıklar olsun demekten başka diyecek bir şey yok. Özellikle Ergenekon davalarında 5-6 yıl hapis yatanlara seslenmek gerekiyor; çünkü onlar şu an iktidar ortağıdır. Onlarda itirafçı beyanlarıyla cezaevinde kaldılar. Aynı şey bir gencin başına geldi, kulaklarını tıkayarak, sessiz kaldılar. Bu sesi duymadıkları için bu çocuk yaşamını yitirdi. Yazıklar olsun." (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar