'Türkiye Barış Günü'ne, AKP hükümetinin toplumu karşı karşıya bıraktığı nefret suçlarıyla giriyor'

'Türkiye Barış Günü'ne, AKP hükümetinin toplumu karşı karşıya bıraktığı nefret suçlarıyla giriyor'
'21 Eylül Barış Gününde; Türk Tabipleri Birliği hedef gösterilmekte, sokakta vatandaşı döven polisler göreve iade edilmekte, kadın cinayeti işleyenler, tecavüzcüler serbest bırakılmakta.'

ARTI GERÇEK-CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu, 21 Eylül Uluslararası Barış Günü vesilesiyle yazılı bir açıklama yaptı.

Her yıl 21 Eylül’de Birleşmiş Milletler’deki ‘Barış Çanı’nın çalındığını hatırlatan Sezgin Tanrıkulu, bu yılın barış günü temasının "Barışı Şekillendirmek" olduğunu belirtti.

Tanrıkulu açıklamasında, Türkiye’nin ise Barış Günü’ne, salgında halk sağlığı açısından kritik uyarılar yapan ve sağlıkçıların durumlarına dikkat çeken Türk Tabipleri Birliği’nin iktidar cephesinin hedefinde olması, insan hakları ihlallerinde bulunan kolluk kuvvetlerinin görevlerine iade edilmesi ve kadın cinayeti ve cinsel saldırı faillerinin serbest bırakılması gündemleriyle girdiğini dile getirdi.

"Savaşsız, demokratik, çok sesli bir Türkiye ve dünya için mücadele eden tüm insanların Barış Gününü kutluyorum" ifadelerini kullanan Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanvekili Tanrıkulu’nun "Barışı Şekillendirmek" başlığıyla yaptığı açıklama şöyle:

"Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1981 yılında (57. birleşim), Genel Kurulun açılış günü olan her eylülün üçüncü salı gününü  'Uluslararası Barış Günü' ilan etmiştir. 7 Eylül 2001 tarihinde ise 21 Eylül Barış Günü olarak kabul edilmiştir.

Birleşmiş Milletler, Barış Gününde, dünya çapında çatışmaların önlenmesini ve barışın tesisi yolunda bilinçlenmeyi amaçlamaktadır. Her 21 Eylül’de, Birleşmiş Milletler Merkezi’ndeki "Barış Çanı" çalınmaktadır. Savaşlardaki insani kıyımın anısına Japonya tarafından yaptırılan bu çan, dünyanın tüm kıtalarından çocukların bağışladıkları bozuk paralarla üretilmiştir. Çanın üzerine "Yaşasın Tam Dünya Barışı" yazısı kazınmıştır.

Ancak genel olarak 1 Eylül "Dünya Barış Günü" olarak kabul edilmekte ve  kutlanmaktadır.

Bu yılın barış günü teması Birleşmiş Milletler tarafından Birlikte Barışı Şekillendirmek olarak belirlenmiştir.

21 Eylül nedeniyle Birleşmiş Milletler web sitesinde yayınlanan bilgilendirme notunda "Bu yıl birbirimizin düşmanı olmadığımız her zamankinden daha açık hale geldi. Aksine, ortak düşmanımız, sağlığımızı, güvenliğimizi ve yaşam biçimimizi tehdit eden yorulmak bilmez bir virüstür. COVID-19 dünyamızı kargaşaya sürükledi ve zorla bize gezegenin bir bölümünde olanların her yerdeki insanları etkileyebileceğini hatırlattı" denilmiştir.

Türkiye'de ise, 1 Eylül ve/veya 21 Eylül'de 'barış günü',  AKP hükümetlerinin toplumu Corona salgını, ekonomik kriz, çığrından çıkan kadın cinayetleri, nefret suçları ile karşı karşıya bıraktığı bir ortamda kutlanmaktadır.

21 Eylül Barış Gününde:

*Türk Tabipleri Birliği hedef gösterilmekte...

* Sokakta vatandaşı döven polisler göreve iade edilmekte...

* Kadın cinayeti işleyenler, tecavüzcüler gözaltına alınıp/tutuklanıp akabinde serbest bırakılmakta...

Savaşsız, demokratik, çok sesli bir Türkiye ve dünya için mücadele eden tüm insanların Barış Gününü kutluyorum."

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar