Türkiye Barolar Birliği’nde ne olacak?

Türkiye Barolar Birliği’nde ne olacak?
Ankara Barosu TBB’yi olağanüstü genel kurula çağırdı, İstanbul Barosu da toplantı kararı aldı. Genel Kurul için 10 baronun imzası yeterli. En güçlü adaylar Durakoğlu ve Sağkan.

Derya OKATAN


ARTI GERÇEK - Türkiye Barolar Birliği’nde olağanüstü kurultay çanları çalıyor. Ankara Barosu TBB’yi olağanüstü kurultaya çağırdı, 9 Baro daha imza atarsa yeni kurultay yolda…

TBB’yi olağanüstü genel kurul tartışmasına götüren süreç, Başkan Metin Feyzioğlu’nun Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen Adli Yıl Açılış Töreni’ne katılmasıyla başladı. Davet edilen 51 Baro, törene katılmayacağını açıklamıştı. TBMM Yönetim Kurulu’nda 3 üye Feyzioğlu’nun törene katılmamasına yönelik karar alırken, törene 6 üye katılmamıştı.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki Adli Yıl Açılış Töreni’nin ardından tartışmalar büyüdü. Önce İstanbul Barosu ve Ankara Barosu Yönetim Kurulları, Türkiye Barolar Birliği’nin olağanüstü genel kurula çağrılması hususunda delegelerle toplantı yapma kararı aldı. Ankara Barosu, dünkü toplantıda Türkiye Barolar Birliği’nin seçim gündemli olağanüstü genel kurula çağrılmasına karar verdi. İstanbul Barosu’nun ise alacağı karar bekleniyor.

Antalya Barosu da bu girişime destek verenlerden. Antalya Barosu’nun TBB delegeleri, şubat ayında Metin Feyzioğlu’nun Rize’de siyasi partileri ziyaret ettikten sonra AKP İl Başkanlığında "Milli duruşa ihtiyacımız var" açıklamasını yapması üzerine, olağanüstü genel kurul için kampanya başlatmıştı.

Türkiye Barolar Birliği’nin olağanüstü genel kurula gidebilmesi için 10 baronun imzası yetiyor. Avukatlık Kanunu’nun 115. Maddesi’nde, olağanüstü genel kurul için "Birlik Yönetim Kurulu gerekli gördüğü hallerde veya en az on baronun yönetim kurulları yazı ile isterse Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağırır" şartı bulunuyor.

Ankara Barosu’nun ardından 9 baro daha çağrı yaparsa, Türkiye Barolar Birliği olağanüstü genel kurula gidecek.

Olağanüstü Genel Kurul gündeminin nasıl belirleneceği de tartışma konusu. Olağanüstü Genel Kurul talep edenler gündemi belirliyor. Ankara Barosu’nun genel kurul çağrısında "seçim" talebi yer alıyor.

Eğer 10 baro imzayla Türkiye Barolar Birliği’ni olağanüstü genel kurula çağırırsa bu, Türkiye’de bir ilk olacak. Seçimlerde Feyzioğlu’nun yeniden aday olması halinde, karşısına çıkacak en güçlü adaylar İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu ya da Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan olacak. Feyzioğlu, 2013’ten bu yana TBB Başkanlığını sürdürüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar