Türkiye Büyükelçisi, İsveç milletvekili Kakabaveh’in Türkiye’ye iadesini istedi

Türkiye Büyükelçisi, İsveç milletvekili Kakabaveh’in Türkiye’ye iadesini istedi
Türkiye'nin İsveç Büyükelçisi, milletvekili Amineh Kakabaveh'in Türkiye'ye iade edilmesini istediğini söyledi.

Aflonbladet gazetesinin haberine göre, Büyükelçi, İsveçli parlamenter siyasilere karşı çeşitli suçlamalarda bulunuyor ve bunların PKK ile bağlantıları olduğunu iddia ediyor.

Büyükelçi Hakkı Emre Yunt'a göre, İsveç'in NATO başvurusunda Türkiye'nin desteğini alması için "İsveç'in PKK ile bağlarını kesmesi" gerekiyor. Kunt, İsveç'in Kürt örgütüyle bağlantıları hakkındaki suçlamalarında çok ileri gidiyor: "PKK'nin bazı milletvekilleriyle bağlantıları var. Riksdag'da sürekli Türkiye aleyhine çalışıyorlar."

Emre Yunt, İsveç hükümetine Türkiye'ye karşı olumsuz bir tavır alması için baskı yaptıklarını söylüyor. Hangi milletvekilinden bahsettiği sorulduğunda büyükelçi şöyle cevap veriyor:

"Sadece Amineh Kakabaveh'den bahsedebilirim çünkü Sosyal Demokrat Parti ile onları desteklemek için bir anlaşması vardı."

Kakabaveh, solcu bir sanatçı olarak Riksdag'a seçildi, ancak partiden ayrıldıktan sonra 2019'dan beri politik olarak bağımsız. Kasım ayında, Riksdag Magdalena Andersson'u Başbakan olarak aday gösterdiğinde oyunu kullandı. 

Sosyal Demokratların parti sekreteri Tobias Baudin 24 Kasım'da yaptığı açıklamada şunları yazmıştı:

"YPG/YPJ veya PYD ile savaşan veya sempati duyan özgürlük savaşçılarının bazı devlet aktörleri tarafından terörist olarak sınıflandırılması kabul edilemez."

Türkiye, YPG'yi PKK ile özdeşleştiriyor ve İsveç'in NATO'ya üyelik başvurusunda bulunmasından bu yana Sosyal Demokratların önerisini gündeme getiriyor:

Hakkı Emre Yunt, "Türkiye'ye karşı hareket etmek ve İsveç'ten terör örgütlerini desteklemek için bir anlaşmaya varmak bir skandal" iddiasında bulunuyor.

Amineh Kakabaveh'in Sosyal Demokratlarla işbirliğini "demokratik olmayan" olarak nitelendiriyor ve Kakabaveh'in uzun yıllardır Türkiye'ye karşı aktif olduğunu vurguluyor ve ekliyor: "İsveç hükümetinin bu konularda alacağı önlemleri görmeliyiz."

Ankara, Erdoğan'ın terörist dediği 30 kadar kişinin Türkiye'ye iade edilmesini talep etti. Büyükelçiye göre, bunlar PKK ve Gülen hareketinin destekçileri.

Büyükelçiye göre bunlardan bazıları İsveç vatandaşı: "Çoğu değil, mülteci statüsü verilmiş olabilir ama eminim henüz vatandaş değillerdir."

Büyükelçi, "Kakabaveh iade edilmesini görmek istediğin kişilerden biri mi?" sorusuna, "Mümkünse, evet. Ama bilmiyorum, İsveç vatandaşı olmalı? Kendi vatandaşlarını sınır dışı etmek zor. Ama bu İsveç hükümetine bağlı" cevabı veriyor.

Hakkı Emre Yunt ayrıca bazı İsveçli milletvekillerini isim vermeden PKK ile bağlantılı olmakla suçluyor: "Örneğin Sol Parti, Riksdag'da PKK'yi temsil ediyormuş gibi davrandı."

İsveç’in eski Türkiye büyükelçisi ve bugün Türkiye'deki uluslararası barış araştırmaları enstitüsü Sipri'de faal olan Michael Sahlin, diğerlerinin yanı sıra büyükelçinin iade edilmesini istediği bir milletvekilinin ismini söyleyecek kadar ileri gitmesine şaşırdığını söyledi:

"Bunun, hükümetin bazı önemli konularda geri adım atmasını daha da zorlaştırdığını düşünüyorum. Bir büyükelçinin bu tür bir ek şartı yerine getirmesi oldukça imkansız olacaktır.

İsveç'teki ilgiyi biraz dağıtmaya ve tartışmayı genişletmeye ve ortak bir Natoram içinde daha da hedefli konuşmalar başlatmaya çalışması gerekir. Bu, Türkiye'deki rejimin itibarını kurtarma meselesidir ve bunun gerçekleşmesi İsveç'in çıkarınadır, ancak kendi payına çok büyük bir köylü fedakarlığı yapmaz. Ancak bazı basit, hızlı çözümlere işaret etmek artık çok zor."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar