'Türkiye'nin resmi krizi dördüncü çeyrekte başladı'

Albayrak, 'ekonomideki küçülme geçici' dese de ekonomistler farklı görüşte: Başkanlık sistemi ilk meyvesini durgunluk ve yüksek enflasyon olarak verdi...

'Türkiye'nin resmi krizi dördüncü çeyrekte başladı'

ARTI GERÇEK - TÜİK'in geçen yıla ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarına göre, Türkiye ekonomisi 2018'in dördüncü çeyreğinde yüzde 3 küçülürken yılın tamamında yüzde 2,6 büyüme kaydetti.

Geçen yıl hizmetler sektörünün katma değeri yüzde 5,6, tarımın yüzde 1,3 ve sanayinin yüzde 1,1 artarken, inşaat sektörünün ise yüzde 1,9 azaldı.

BÜYÜME RAKAMLARI: 2018 SON ÇEYREKTE DARALMA

Türkiye'nin 2018'in son çeyreğinde yüzde 3 daralmasını değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, büyümedeki yavaşlamanın geçici bir durumu yansıttığını ve toparlanma eğiliminin başladığını söyledi.

Ancak, ekonomistler aynı görüşte değil, üstelik Türkiye'nin resmi olarak ekonomik durgunluğa dördüncü çeyrek verisiyle birlikte girdiği ve gelen verilerin Türkiye'nin 2019 hedeflerinden çok uzak olduğu belirtiliyor.

ALBAYRAK'A GÖRE, BÜYÜMEDEKİ YAVAŞLAMA 'GEÇİCİ'

TÜRKİYE'NİN RESMİ KRİZİ DÖRDÜNCÜ ÇEYREKTE BAŞLADI

Büyüme verilerini değerlendiren ekonomistlerden Ümit Akçay, Twitter mesajında, "Türkiye’de 2018-2019 ekonomik krizi resmî olarak 2018 dördüncü çeyrekte başladı, ekonomi yüzde 3 küçüldü" değerlendirmesi yaptı.

YEP HEDEFİ OLAN 3,8'İN ÇOK ALTINDA

Ekonomist Mustafa Sönmez ise, "Son çeyrekte hanehalkı tüketimi yüzde 9, yatırımlar yüzde 14 geriledi. Küçülmeyi yüzde 3'te tutan net ihracat artışı oldu. 2018 için açıklanan yüzde 2.6 büyüme, YEP hedefi olan 3.8'in çok altında.
Devlet harcamalarını yüzde 3,5 artırmasına rağmen, son çeyrek küçülme yüzde 3. Bu veri, IMF, OECD tahminlerinin de gözden geçirilmesini gerektirecek" dedi.

BAŞKANLIK SİSTEMİNİN İLK MEYVESİ: DURGUNLUK

Ekonomist Uğur Gürses de, değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi: "Başkanlık sistemi ilk meyvesini; ekonomik durgunluğu, resesyonu ve yüksek enflasyonu getirdi. Türkiye ekonomisi 2018'in dördüncü çeyrekte yüzde 3 küçüldü. 2019'un ilk çeyreği de benzer durgunlukta geçiyor."

TÜRKİYE ARTIK RESESYONDA

Yalçın Karatepe de Twitter mesajlarında şunları dile getirdi:

"Nasıl tanımlarsanız tanımlayın, Türkiye artık resesyonda. Son iki çeyrektir ekonomi küçülüyor. Enflasyon ise hala çok yüksek. Açıklanan veriler gösteriyor ki, stagflasyon sadece ders kitaplarında okutalan bir konu değil. İthalatın çok azalmış olması, artan ihracatın stoklar kullanılarak yapıldığını gösteriyor. Artık ithalat yapmadan ihracat çok zor. Vatandaşta harcayacak para kalmadı diyorduk. Hanehalkı harcamaları son çeyrekte yüzde 8,9 düşmüş. Ekonominin çarklarını döndürmek için 2019'da da kamu harcamalarını artırmaya devam edecekler demektir."

büyüme ekonomi tüik Berat Albayrak mustafa sönmez GSYH Uğur Gürses dördüncü çeyrek Ümit Akçay