Uluslararası İstatistik Enstitüsü'nden TÜİK'e yapılan ilk somut uyarı ne anlama geliyor?

Uluslararası İstatistik Enstitüsü'nden TÜİK'e yapılan ilk somut uyarı ne anlama geliyor?
ISI, herhangi bir gerekçe gösterilmeden TÜİK Başkanı’nın değiştirilmesini eleştirdi. Eski TÜİK Başkanı Aydemir, siyasi müdahale endişelerini dile getiren yazının bir uyarı olduğunu belirtti.

International Statistical Institute (ISI)'nin yayınladığı TÜİK açıklamasını yorumlayan Eski TÜİK Başkanı ve DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Birol Aydemir, "ISI (Uluslararası İstatistik Ensütüsü) yaptığı açıklamada endişelerini dile getiriyor. Uluslararası arenada iststistik kurumlarının bağımsizlığı önemlidir. Kurumların bağımsızlığında en önemli gösterge başkanın görevden alınamamasıdır. Belli bir süre için göreve gelen başkan bu görevini icra ettiği süre boyunca görevden alınamaz" dedi.

ALTI YILDA ALTI BAŞKAN GÖREVDEN ALINDI

halktv.com.tr'de yer alan habere göre, "2011 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile TÜİK Başkanı olarak atandım. Benim dönemimde başkanlar görevden alınamıyordu. Son Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçildikten sonra kanunlar değiştiğini" ifade eden Aydemir, "Altı yılda altı kere TÜİK başkanı görevden alındı. Her başkan değişiminde de hiç bir gerekçe belirtilmediğini" hatırlattı.

ISI ve IAOS'nun TÜİK başkanının görevden alınmasını eleştirdiğini söyleyen Birol Aydemir, bir sonraki adımda ise Türkiye'nin Birleşmiş Milletler nezdinde, Avrupa İstatistik Ofisi tarafından eleştirilmeye başlanacağını söyledi.

Aydemir, tüm bu sürecin devamında TÜİK'in açıkladığı istatistik rakamlarının güvenirliliğinin gündeme geleceğini belirtti.

TÜİK VE İKTİDARA YAPILAN İLK SOMUT UYARI

International Statistical Institute tarafından yapılan uyarının Türkiye'ye yatırım yapacak olan firmalar açısından çok önemli olduğunun altını çizen Birol Aydemir, TÜİK'in güvenirliğinin sarsılmasının nelere mal olacağını şöyle ifade etti:

"Artık verilerine güvenilmeyen TÜİK sonuçta uluslararası arenada bir çok toplantıya çağrılmaz. Türkiye'nin her alanda kaybettiği kredibiliteyi bu alanda da kaybetmiş oluruz. International Statistical Institute tarafından kaleme alınan bu yazı şimdiden TÜİK'e ve iktidara yapılan ilk somut uyarıdır.

International Statistical Institute (ISI) yayınladığı yazıda TÜİK'in bağımsızlığının, verilerin güvenirliliğinin asıl iktidar için önemli olduğunun altı çiziliyor. Türkiye'ye gelecek olan uzun vadeli doğrudan yabancı sermaye para getirmeden önce ülkenin ekonomik durumuna bakar. Ülkenin iç hacmi, yatırımlar, büyüme ve enflasyon oranları yatırımcılar için çok önemlidir. TÜİK verilerine o ülkeye nasıl yatırım yaparsınız? Bu uyarı yazısı çok önemlidir."

ULUSLARARASI İSTATİSTİK KURUMU'NDAN TÜİK UYARISI

Uluslararası İstatistik Kurumu, TÜİK Başkanı Dinçer'in hiçbir gerekçe gösterilmeden görevden alınmasına ilişkin bir açıklama yayımladı. Yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'deki yüksek enflasyon oranlarına dikkat çekilerek, "Uluslararası İstatistik Kurumu ve Uluslararası Resmi İstatistik Birliği, böyle bir dönemde Sait Erdal Dinçer'in Türkiye İstatistik Kurumu başkanlığından alınmasından derin endişe duymaktadır" ifadelerine yer verildi.

TÜRK MAKAMLARI NESNEL İSTATİSTİKLER SAĞLAYABİLECEĞİNE DAİR GÜVENCE VERMELİ

TÜİK başkanlığı da dahil olmak üzere atama ve görevden alma prosedürlerinin şeffaflığına ilişkin tekrarlanan endişelerin durumun güvenilirliğini önemli ölçüde zedelediğinin altının çizildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"TÜİK'in çalışmalarında profesyonelliğin ihlal edildiğine dair hiçbir kanıt sunulmamakla birlikte, ISI ve IAOS, diğer benzer durumlarda olduğu gibi, resmi istatistiklerin üretilmesinde siyasi müdahale olarak gördüğümüz şeye karşı net bir duruş sergilemelidir. Türk makamlarının, TÜİK'in uluslararası standartları tam olarak karşılayan nesnel istatistikler sağlayabileceğine dair güvence vermesini bekliyoruz. Bu, yalnızca hükümete değil, genel olarak Türk toplumuna da hizmet eden ve güvenilir istatistiklere dayanan mali piyasalar da dahil olmak üzere uluslararası toplum tarafından saygı duyulan Türkiye'nin resmi istatistiklerine olan güveni sağlamanın aracı olacaktır."

International Statistical Institute (ISI)

International Statistical Institute (ISI) Türkçe çevirisi ile Uluslararası İstatistik Enstitüsü, profesyonel bir istatistikçiler birliğidir. 1853'ten beri uluslararası istatistik kongreleri yapmaktadır. 1885 yılında kurulmuştur. Enstitünün hükümet, akademi ve özel sektörden yaklaşık 4.000 seçilmiş üyesi bulunmaktadır.

International Association for Official Statistics (IAOS)

International Association for Official Statistics (IAOS) Türkçe çevirisi ile statistikler Derneği, 1985 yılında kurulmuş bir dernektir. Uluslararası İstatistik Enstitüsü'nün özel bir bölümü olarak oluşturulmuş ve geliştirilmiş uluslararası bir sivil toplum örgütüdür. Bu nedenle, resmi istatistik alanında bilimsel veya mesleki ilgisi olan gerçek ve tüzel kişiler derneğidir.

Öne Çıkanlar