Urla kayyımı yola taştı gerekçesiyle ağaçları kestiriyor

Urla kayyımı yola taştı gerekçesiyle ağaçları kestiriyor
Bahçelerini çevreleyen ağaç ve bitki örtüsünün 30 ve 50 santim aralıklarla yolun içinde kalması gerekçe gösterilerek 20- 30 yıllık ağaçlar kesildi.

İzmir'in Urla ilçe belediyesine atanan kayyım yönetimi, Altınköy Çiftlik Evleri’nin bahçelerini çevreleyen tüm ağaç ve bitki örtüleri, yola taştığı gerekçesiyle kayyumun yönettiği Urla Belediyesi’nce kestiriyor.

Altınköy Çiftlik Evleri sakinlerinin bahçelerinin çevresini kaplayan yüzlerce ağaç ve bitki örtüsü, site yolların içinde kaldığı gerekçesiyle kayyum tarafından yönetilen Urla Belediyesi’nce kesilmeye başlandı Bahçelerini çevreleyen ağaç ve bitki örtüsünün 30 ve 50 santim aralıklarla yolun içinde kalması gerekçe gösterilerek kesilmesi, site sakinlerinin tepkisini çekti.

Site kurucularından Turgay Tanak, yaşananları: "Urla’nın en nadide sitelerinden biri olan Altınköy Çiftlik Evleri, üç tarafı deniz ile çevrili olan 270 tane hanenin bulunduğu denize sıfır bir yer. Buranın en önemli özelliği doğa ile barışık yaşaması. Yani mümkün olduğu kadar doğaya saygılı bir site. Bütün yolları, çevresi, bahçesi, her tarafı binlerce çeşit ağaç ile binlerce çeşit kuş ile çevrili olan bir yer. Burası yaklaşık 30 yıldır kullanılan bir site. 30 yıldır bu site gerek imarı ile gerek doğaya saygısı ile herkesin barış içinde yaşadığı bir site. Fakat uzun yıllardır çeşitli şikâyetler ile site içerisindeki insanların ve yerel yönetimlerin çekişmelerinden doğan sıkıntılar ile aşağı yukarı 8-9 tane belediye başkanı geçirmiş bir sitede şu anda maalesef çitlerin 30 cm ve 50 cm geri çekilmesi ile bir doğa katliamı yaşanıyor. Sitenin içerisinde yaşayan bir takım üyelerin de hatalarının sonucunda bu olay meydana geldi. Yollarda bugüne kadar yapılan bütün imar uygulamalarında, parsellerde gerekli yapılaşmalarda hiç kimsenin kendi özel mülkiyetinde olmayan yollara 30 cm, yarım metre, 1 metre gibi geri çekmeler ile bütün çit bitkileri, çit ağaçları hepsi bertaraf ediliyor" şeklinde anlattı.

'BU ALAN ZATEN KORUMA ALTINDA'

Turgay Tanak, bitkilerin işgal olarak değerlendirilemeyeceğini ifade ederek, "Burada işgal var deniliyor. Bunu CİMER’e üyelerden birkaç tanesi şikâyette bulunmuş. Demişler ki; ‘işgal var.’ işgal ne demektir? İşgal, sen onun üzerine bir ev yaparsın, baraka yaparsın, çevirirsin, kapalı alan yaparsın. Bunlar bir işgal değil. Bu sitenin kurulduğundan beri müşterek herkesin kullandığı yollara taşmalar varmış. Ama bunu hiç kimse de bilmiyor. Zamanında nasıl yapıldıysa öyle devam ediyor. Bu alan zaten koruma altında. SİT’in göbeğinde olan özel bir yer. Burada önemli olan yeşili korumak. Binalar zaten hepsi kendi içerisinde ne kadar kullanılacaksa o kadar alanı işgal ediyor ve bunların hepsi tapulu resmi yerler. Bunlar ise gayri resmi olarak yolların zamanında kaldırımların yapılmasıyla kimi yerde yarım metre, kimi yerde 1,5 metre üzerine bitki örtüsü var. Başka hiçbir şey yok.  Bunların geri alınmasının ne oradaki evleri kullananlara faydası var, ne belediyeye faydası var. Hiç kimseye faydası yok. Sadece doğaya zararı var. Tamamen bir doğa katliamı" diye konuştu.

'HAKKIMIZI HELAL ETMİYORUZ'

Site kurucularından Demirkanatlı Mutlu da isyanını şöyle dile getirdi: "Altınköy kooperatifini 1986 yılında 7 arkadaşla beraber kurduk. 30 yıldır ağaç dikeriz. Ayrıca kıyıları korumak için Akköy Çevre Derneği’ni kurduk. 30 yıldır yaptığımızı şimdi belediye bir anda yok ediyor. Yeşil alan ile ve site içi bazı yolların bir kısmı bahçelerin içinde kaldı diye ortalığı düşmanca darmadağın ediyorlar. Neymiş şikayet varmış? Yıllarca Kaymakamlık, Emniyet Müfettişliği ve Avukatlık yaptım. Her problemin çözüm yolları vardır. Belediyelerin görevi hizmet etmektir. Yeşil alanların bir kısmı hudutlarımız içinde kaldı. Yeşil alan olarak kullanmak kaydı ile belediyeye kira verelim dedik. Onu da reddettiler. Yazık değil mi o yeşile? Hakkımızı helal etmiyoruz. Belediye yönetimi Altınköy sakinlerine düşman gibi davranıyor" (İZ GAZETE)

Öne Çıkanlar