Uzmanlardan uyarı: 240 km’lik hatta tek mühendis çalışıyor

Uzmanlardan uyarı: 240 km’lik hatta tek mühendis çalışıyor
‘Tren hattı 1. derece deprem bölgesinde.’

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), İzmir-Ankara Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattında, Demiryolu Yapım Dairesi Başkanlığı’nın Banaz-Manisa arasında tek bir jeoloji mühendisi görevlendirdiğini açıkladı.

Birgün’den Burcu Cansu’nun haberine göre Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, Çorlu ve Ankara YHT faciasını hatırlatarak, "Tek bir jeoloji mühendisi 24 saat aralıksız çalışsa da 240 km’lik alanın denetim ve kontrolünü sağlayamaz. Sorun tespit etse dahi çözüm üretecek zaman bulamaz. Yüksek kar hırsı ile mühendis sayısını teke düşürmek insanların canını göz göre göre tehlikeye atmaktır" diyerek olası bir faciaya ilişkin uyarılarda bulundu. Alan, fay hatlarının yoğun olduğu alandan geçen YHT hattı ile ilgili jeolojik etüt çalışmasının önemine dikkati çekti.

ZEMİNİN JEOLOJİK ÖZELLİKLERİ DİKKATE ALINMALI

Alan, zeminin jeolojik özelliklerinin dikkate alınması gerektiğinin altını çizerek "Hat boyunda menfez, tünel, alt geçit, üst geçit ve köprülerin bulunduğu alanlarda jeolojik-jeoteknik araştırmalar ve mühendislik değerlendirme raporlarına dayanmayan hiçbir proje uygulanmamalıdır" diye konuştu.

İHALE BEDELİ YAKLAŞIK 3.4 MİLYAR

BTS Ankara Şube Başkanı İsmail Özdemir ise Ankara-İzmir YHT hattı projesiyle ilgili, Banaz-Eşme, Eşme-Salihli ve Salihli-Manisa arası etapların aralarında Cengiz, Kolin ve Bayburt İnşaat’ın da bulunduğu konsorsiyumlara 3 milyar 411 milyon liraya ihale edildiğini hatırlattı.

TREN HATTI 1. DERECE DEPREM BÖLGESİNDE

Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesinin özellikle Uşak-İzmir arası kesimi 1.derece deprem bölgesi ve Batı Anadolu fay kuşağı üzerinde olduğuna dikkat çeken Özdemir, hatta ilişkin inşaat çalışmaları denetiminin kontrol mühendisleri aracılığıyla müşavirlik hizmeti veren firmalar üzerinden yürütüldüğünü kaydetti. Bu üç etap içerisinde yalnızca Banaz-Eşme kesiminde müşavirlik hizmet alımı yapıldığını ifade eden Özdemir, şöyle konuştu:

"Yaklaşık 174 km’lik Banaz-Eşme ve Eşme-Salihli etaplarında kontrol amiri, kontrol şefi ve iki kontrol mühendisi ile denetlenmektedir. Bu iki etapta müşavirlik hizmetinin sadece 80 km’lik kısımda alınıyor olması, hattın uzunluğu ve mühendis sayısı değerlendirildiğinde, kontrollerin sağlıklı yapılamayacağı görülmektedir."

BTS’Lİ MÜHENDİSLER GÖREVDEN ALINDI

Özdemir, her üç etabın kontrol teşkilatının ortak özelliğinin kontrol amiri, kontrol şefi ve bir kontrol mühendisinin aynı kişilerden oluşması olduğuna dikkati çekerek proje kapsamında çalışan BTS üyesi 2 mühendisin de görevden alındığını bildirdi.

BTS, Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü’ne yazı yazarak kontrol teşkilatının yeniden düzenlenmesi, kontrol mekanizmasının tekrardan tahsis edilmesi, grup müdürü ve kontrol amiri Özgür Yılmaz ile kontrol şefi Ümit Akay görevden alınması ve müşavirlik hizmeti alınmayan etaplar için kontrol mekanizmasının güçlendirilmesine ilişkin taleplerini iletti.

NE OLMUŞTU?

Ankara’da 2018’in Aralık ayında meydana gelen yüksek hızlı tren kazasında, 9 kişi hayatını kaybetmiş, 100’e yakın kişi de yaralanmıştı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar