Veli-Der: Tarikat yurtlarında yaşananlardan yetkililer sorumlu

Veli-Der: Tarikat yurtlarında yaşananlardan yetkililer sorumlu
Antalya ve Erzurum'da dini eğitim veren yurtlarda meydana gelen ölüm ve tacizlere dikkat çeken Veli-Der üyeleri, yaşananlardan devlet yetkililerin de sorumlu olduğunu belirtti.

Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) İzmir 2 Nolu Şubesi, Antalya ve Erzurum'da tarikat yurtlarında yaşanan olaylara tepki göstermek için Karşıyaka İskelesi karşısında basın açıklaması düzenledi. "Tarikat yurtları kapatılsın, kamulaştırılsın" pankartının açıldığı açıklamada "Okul öncesi dini eğitime hayır" dövizleri taşındı.

Açıklamayı Veli-Der İzmir 2 Nolu Şube Yürütme Kurulu üyesi Sevgi Demirel okudu.

7 Aralık’ta Antalya’da 18 yaşında bir gencin öldürüldüğünü ve 9 Aralık'ta Erzurum'da 7 çocuğun tacize uğradığını anımsatan Demirel, olaylardan birinin bir tarikat yurdunda birinin ise Diyanet’e bağlı bir Kuran kursunda yaşandığını vurguladı. Geçmişte de cemaat yurtları ve kurslarında benzer olayların yaşandığını söyleyen Demirel, "Bu olayların tarikat ve cemaat yurtlarında, kimi zaman Diyanetin Kuran kurslarında yaşanması tesadüf değildir. Dindar ve kindar nesil yetiştirme adına, 4+4+4 uygulamasıyla eğitim sisteminde yapılan değişikliklerle bugünlerin zemini hazırlandı" dedi.

‘YETKİLİLER DE SORUMLU’

Çocukların hoca adı altında hiçbir pedagojik formasyonu olmayan kişilere teslim edildiğinin altını çizen Demirel, "Çocuklarımızın yaşadığı bu kötü olaylardan failler kadar ilgili ve yetkililer de sorumludur. Çocuklarımızın ruh ve zihin sağlığını bozacak, onların geleceğini karartacak ve dolayısıyla ileride, bugün yaşadığımız sorunlardan daha büyük sorunlara neden olacak olan bir diğer konu da, 20'inci Milli Eğitim Şurasında alınan, dini eğitimin 4-6 yaş seviyesine indirilmesi kararıdır. Amaç, küçük yaşlardaki beyinleri ele geçirip, kendi ideolojilerine uygun olarak şekillendirmektir. Yani İradesini şeyhine teslim etmiş, özgür düşünemeyen ve karar veremeyen tutsak beyinler yaratmaktır. Bilimsel olarak yanlış olan bu  uygulamanın hayata geçirilmesi kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

'İSTEĞE BAĞLI OLMALI'

"Din ve inanç konusu vicdani bir konudur, dolayısıyla bu konu vicdanlara bırakılmalıdır" diyen Demirel, "Bu olayların kaynağı olarak gördüğümüz tarikat ve cemaat yurtları kapatılmalı, binaları kamulaştırılarak öğrencilere sağlıklı, nitelikli, güvenli ve ücretsiz barınma hizmeti verilmelidir. Kuran kursları yerine, çocuklarımızın ilgi ve yeteneklerine göre sportif, sanatsal çeşitli sosyal etkinlik alanları açılmalı ve buralardan her çocuğun ücretsiz olarak yararlanmaları sağlanmalıdır. 12 yaş öncesinde çocukların dini eğitim almaları pedagojik açıdan sakıncalıdır ve bu yaş grubuna dini eğitim verilmesinde çocuğun üstün yararı yoktur. 12 yaşından sonra da isteğe bağlı olmalıdır" şeklinde konuştu. (MA)

Öne Çıkanlar