Vize başvurularında retler arttı: 'Geri dönmeme ihtimaliniz var'

Vize başvurularında retler arttı: 'Geri dönmeme ihtimaliniz var'
Yurt dışına gitmek isteyen Türkiye vatandaşlarının başvurularında gecikmeler yaşanırken, yanıt ise genellikle ret oluyor. Kararlar, ‘geri döneceğiniz şüpheli’ maddesine dayandırılıyor.

Türkiye vatandaşlarının yurt dışına gitmek için yaptığı başvurularda ciddi sorunlar yaşanıyor. Toplanan sayısız evrak, yüksek vize ücretleri, aylar öncesinden alınan randevulara karşın ret oranlarında son yıllarda hızla artış yaşandı. 2020’de yapılan vize başvurularının reddedilme oranı yüzde 13.78 iken bu oran 2021’de yüzde 19’a çıktı. Türkiye’deki ekonomik kriz ve artan siyasi baskılar nedeniyle vize retlerinin çoğunun "geri döneceğiniz şüpheli" maddesine dayandırıldığı belirtildi.

MEMURLAR, AVUKATLAR, ÖĞRETMENLER… HER MESLEK GRUBU VAR

Cumhuriyet’in haberine göre vize başvurusu reddedilenler arasında memurlar, öğretmenler, mühendisler, avukatlar da var. Eğitim ve iş için gidecek olanların da benzer sıkıntılar yaşadığı öğrenildi. Ayrıca 3 bin TL tutarındaki vize ücretlerinin de başvurunun reddi durumunda iade edilmediği ifade edildi. Son yıllarda yeşil ve gri pasaport hakkı tanınan kişilerin kapsamının genişletilmesinin de vize konusunda muhatap ülkeler için soru işareti oluşturduğu belirtildi.

‘RETLERİN NEDENİ VATANDAŞLARIMIZIN O ÜLKEYE YERLEŞECEĞİNE DAİR KAYGI’

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, Schengen vizesi başvurularında yaşanan gecikmeleri değerlendirdi. "Vize retlerinin nedeni ülkemizin ekonomik sıkıntıları nedeniyle Avrupa’ya gitmek isteyenlerin o ülkeye yerleşeceğine yönelik kaygılar olabilir" diyen Özdemir "Bu nedenle yıldırma politikası izleyerek bürokratik engeller çıkardıklarını düşünüyoruz. Bu muamele kabul edilemez. Burada sorun Dışişleri Bakanlığı’nın mağduriyeti ortadan kaldıracak adımları atmaması" diye ekledi.

AVUKAT ATAR: RET SEBEBİ 'GERİ DÖNMEME İHTİMALİ'

Vize başvurusu reddedilen yurttaşlardan avukat Yağmur Berfin Atar ise Kanada vizesine başvurduğunu belirtip "Turistlik amaçla başvurduk ancak reddedildik. Ret sebebi de gidip geri dönmeme ihtimalimizin olmasıymış" diye konuştu. İngiltere’ye vize başvurusu reddedilen öğretmen G.Ö. de daha önce iki kez vize aldığını anlatıp "Maaş tutarım nedeniyle orada harcamaları karşılayamayacağımı düşünmüşler. İtibarsızlaştık, bu can sıkıcı" dedi.

YURT DIŞINDAN GELENLERE ENGEL YOK

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Firuz Bağlıkaya ise Schengen başvurularında yaşanan sıkıntılara ilişkin "Turlarda iptallere varan sonuçlar oluyor" değerlendirmesi yaptı.

Türkiye vatandaşları vize alamazken bazı ülke vatandaşları tarihi geçmiş pasaportlarıyla dahi Türkiye’ye giriş yapabiliyor. Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Almanya, Belçika, Fransa, İspanya, İsviçre, Lüksemburg, Portekiz ve Bulgaristan vatandaşları süresi dolmuş pasaport ve kimlik kartlarıyla Türkiye’ye giriş yapabiliyorlar.

Öne Çıkanlar