Tersane işçisi: Arbede kemeri takma değil çıkarma sırasında yaşandı, 35 kişiyi işten attılar
Yalova Sefine Tersanesi'nde çalışan 19 yaşındaki Yasin Demirdağ, 17 Ağustos tarihinde yüksekten düşerek yaşamını yitirmişti.
Olaya dair açıklamada bulunan DİSK'e bağlı Limter İş Sendikası, Demirdağ'a ölümünün ardından tersanedeki iş güvenliği ekipleri tarafından emniyet kemeri giydirilmeye çalışıldığını açıklamıştı. Sefine Tersanesi ise yaptığı açıklamada Yasin Demirdağ’ı suçlamış, "Yasin Demirdağ’ın emniyet kemeri üzerinde olmasına rağmen bunu kullanmadığını" öne sürmüştü.
Yaşanan bu gelişmenin ardından bir dönem iş cinayetinin yaşandığı tersane de dahil Yalova’daki birçok tersanelerde çalışan bir işçi, yaşananları anlattı.
Sol'un haberine göre, arbedenin Yasin’e kemer takılırken değil çıkarılırken yaşandığını belirten işçi, "Güverte ile ambar arasında ‘yaşam halatı’ olması lazım. O halat yokmuş. Düşmede bunun etkisi var" dedi, Yalova tersanelerini işçiler için bir "cehennem" olarak tanımladı.
YAŞAM HALATI OLMASI LAZIMDI, O HALAT YOKTU'
Yaşamını yitiren Yasin’in güverte dolgu işçisi olduğunu, yüksekte çalıştığını, ambarla güverte arasının yaklaşık 20-22 metre olduğunu dile getiren tersane emekçisi, "Güverte ile ambar arasında ‘yaşam halatı’ olması lazım. O halat yokmuş. Düşmede bunun etkisi var" dedi.
Yasin'in kemerinin çıkarılmaya çalışılmasının nedeninin "kemer takmadığı için düştü" denilmesini sağlamak için olduğu iddiası gündeme geldi.
'KEMER TAKMA DEĞİL ÇIKARMA SIRASINDA ARBEDE YAŞANDI'
İşçilerin yaşam halatının çelik olması gerektiği ancak söz konusu tersanede çelik halat yerine ip halat olduğu, olayın da bunun kopması sonucu yaşandığı iddialar arasında.
Olay sonrası sosyal medyaya yansıyan arbede görüntülerine ilişkin de aktarımda bulunan işçi, "Aşağıdaki arbede sonrası yaklaşık 35 işçi işten atıldı. İşçilerin iddiasına göre kemer takma değil çıkarma sırasında arbede yaşandı" dedi.
'YALOVA'DAKİ TERSANELER BİR CEHENNEM'
Bunun dışında Yalova tersanelerine dair "cehennem" nitelemesi yapan işçi, şöyle konuştu:
"Bu bölgede hak, hukuk yok. Sigorta asgariden yatar, elden para alınır. Taşeron sistemi var. Patronlar taşeronlara 'ekibi topla gel' diyor. Sistem bu. Taşeron patronları ise örgütlü. Bir "birlik" kurmuşlar. İşçileri fişliyorlar. Bir yerden çıkarıldın ve tazminatını alamadın, dava açtın. Başka bir tersaneye başvurduğunda taşerondan haber gidiyor ve diyorlar ki "dava açmışsın, seni almayız. Ya da davanı geri çek."