Yüzde 98 engelli tutuklu Güven'e alaturka tuvalet işkencesi

Yüzde 98 engelli tutuklu Güven'e alaturka tuvalet işkencesi
Yüzde 98 engelli raporuna rağmen tutuklanan Bekir Güven için imza kampanyası başlatıldı. Kendi başına yemek yemekte zorlanan Güven'nin alaturka tuvalet kullanmak zorunda bırakılıyor.

Seda TAŞKIN 


ARTI GERÇEK- Beş yıl önce "huntington" hastalığı (sinir sisteminin temel elemanı nöronları hedef alan hareket kaybına neden olan hastalık) teşhisi konulan yüzde 98 engelli raporu bulunan Bekir Güven, 2015 yılında yaptığı sosyal paylaşımlar nedeniyle tutuklanmıştı. Ömer Altıntaş isimli bir kişi Change.org sitesi tarafından Güven’in serbest bırakılması talebiyle imza kampanyası başlattı. Kampanyaya bir saat içinde iki bin kişi destek verdi. 

İmza kampanyasında Güven’in yüzde 98 engelli raporu olmasına rağmen ve 24 saat yakınlarının bakımına muhtaç olmasına rağmen infazının ertelenmediği ifadelerine yer verildi. Pandemi koşulları gereği tek kişilik hücrede 14 günlük karantinaya tabi tutulan Güven’in tutulduğu hücrede de masa ve sandalye olmadığına dikkat çekildi.

Kendi başına yemek yemekte ve yutkunmakta zorlanan Güven’in yatağında oturarak yemek yemek zorunda kaldığının belirtildiği açıklamada, "Tuvalet ihtiyacını sadece oturarak karşılayabildiği için hücresinde bulunan alaturka tuvaleti kullanmak zorunda kalması insanlık onuru ile bağdaşmamaktadır" ifadelerine yer verildi. 

İmza kampanyasında şu ifadelere yer verildi:

"Bekir Güven’in hastalığı ve engelli hali raporla tespit edilmiştir, ailesinin desteği ve bakımına muhtaçtır. Öz bakım becerisi bulunmamaktadır. Bedensel kısıtları ve hapishanenin olumsuz şartları sınır sistemi rahatsızlığı bulunan Bekir Güven üzerinde travmatik etkiler yaratmaktadır. Bekir Güven’in sağlığından kaygı duyuyoruz, kesinleşmiş cezasının infazının ertelenmesi için gerekli yasal başvuruları yaptık."

Ne olmuştu? 

Eşim Bekir Güven’e 2015 yılında sosyal medya paylaşımından dolayı 2016-2017 yılında soruşturma açıldı ve hakkında örgüt propagandası suçundan 22 ay ceza verildi. Ceza onaylandıktan sonra avukatların dalgınlığa gelince itiraz etmeyi unuttular ve ceza kesinleşti. Bir de Cumhurbaşkanı’na hakaretten bir yıl bir ay cezası var o ceza da İstinaf’da şu anda. 24 saat bakıma ihtiyaç duyan Bekir Güven, beş gün önce tutuklanarak Eskişehir H Tipi Cezaevine kondu.

Öne Çıkanlar