Artvin'in Cankurtaran mevkisinde mesire alanı için ormanın kesilmesini engellemeye çalışan Reşit Kibar'ın öldürülmesi ve saldırıdan son anda kurtulan Dursun Ali Koyuncu'nun tutuklanması Hopa'da protesto edildi.
Reşit Kibar'ın, ağaç kesimini engellemek isterken öldürülmesi sonrası, orman işletme müdürlüğüne tüm ihalelerin iptali için dilekçe verildi. Açıklamada "Katliamın en büyük sorumlusu önlem almayan Borçka Kaymakamı ve validir. Sabrımız kalmadı" denildi.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Metin Lokumcu’nun ölümüne ilişkin davanın karar duruşması için çağrı yaptı: "Sabah 9’da herkesi Trabzon Adliyesi’ndeki bu önemli davaya ve Metin Lokumcu’nun hatırasına sahip çıkmaya davet ediyorum."
Hopa'da mesire alanı projesi için ormanın kesilmesine engel olmaya çalışan Reşit Kibar'ın öldürülmesinin ardından Hopalı gençler kereste atölyelerinin faaliyetlerini durdurdu. "Sizi burada istemiyoruz" diyen gençler, işyeri sahiplerine üç gün süre verdi.
Artvin'de bir kişinin ölümüyle sonuçlanan silahlı saldırı sonrası mesire projesinden çekilen Yapısoy Beton'un sahibi Yunus Merttürk'ün, geçmişte ruhsatsız beton santrali işlettiği ortaya çıktı. Ayrıca taş ocağı için arazi bedeli ödemediği belirlendi.
Artvin Hopa'da mesire alanı projesi için orman kesimine engel olmaya çalışırken öldürülen Reşit Kibar için Eskişehirli çevreciler protesto gösterisi yaptı. Eylemde, "Doğamızı koruyacak ve bu mücadelenin sonuna kadar takipçisi olacağız" mesajı verildi.
Reşit Kibar'ın cenazesi Hopa Merkez Cami'nde kılınan namazının ardından Çifteköprü Köyü'nde defnedildi. Saldırıda yaralanan Koyuncu, "Fikret Merttürk'ün 'silah benim ben kime istersem ona sıkar' dedi" açıklamasında bulundu.
Hopa'da ağaç kesimini durdurmak isteyen halka ateş açan Muhammet Ustabaş, Reşit Kibar'ı öldürdüğü gerekçesiyle tutuklandı. Olayda adı geçen diğer şüpheli Fikret M. ise adli kontrolle serbest bırakıldı.
Ekoloji Birliği Eşsözcüsü Süleyman Eryılmaz, Hopa'daki silahlı saldırının geçmişteki ekoloji mücadelesi kurbanlarının ruhunu taşıdığını belirtti. "Aynı anlayış Metin Lokumcu'yu ve Büyüknohutçu çiftini katletti, şimdi de Reşit Kibar'ı" dedi.
Hopa'da ağaç kesimini engellemeye çalışırken öldürülen Reşit Kibar için eylem yapıldı. Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan "Rant uğruna doğayı katledenler, kiralık katilleriyle can almaya başladı" dedi.
Artvin'in Hopa ilçesine bağlı Cankurtaran bölgesinde mesire alanı projesi için orman ihalesini alan Muhammet Ustabaş, ağaç kesimini engellemek isteyen köylülerin üzerine ateş açtı. Saldırıda bir kişi öldü, iki kişi yaralandı.
Artvin'de etkili olan sağanak, sel ve taşkına neden oldu. Park halindeki bir otomobil, taşan dereye düşerek, metrelerce sürüklendi.
ARTVİN'in Borçka ilçesine 8 köye ulaşım sağlanan yol güzergahında yamaçta tehlike oluşturan kayalar, iş makineleriyle temizlendi. Risk taşıyan dev kayaların düşürülme anları kameraya yansıdı.
Karadeniz'de Hidroelektrik Santraller (HES) ve maden projeleri, bölgenin ekosistemini ve tarımsal faaliyetlerini tehdit ediyor. Polen Ekoloji Kolektifi üyesi Cemil Aksu, "Mücadele edersek kazanabiliriz" dedi.
Cengiz Holding, Cerattepe'de durdurulan faaliyetlerin ardından Arhavi’de 1930 hektar alanda maden aramaya hazırlanıyor. Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan ve Vaminon Hareketi’nden Muhammet Yılmaz, mücadeleyi Artı Gerçek'e anlattı.
Türkiye’nin ilk ve tek biyosfer rezerv alanı Artvin’in Borçka ilçesindeki Macahel bölgesindeki ağaç kesimlerine, köylüler tepki gösterdi. Yeşil Artvin Derneği Başkanı Karahan, “Türkiye’nin tek biyosfer rezerv alananında gördüğümüz manzara çok kötü" dedi.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Artvin'de yapılan operasyonla 502 kilogram uyuşturucuya el konulduğunu duyurdu.
Cengiz Holding’in 10 köyü tehdit eden maden projesi, Arhavi’de yürüyüşle protesto edildi. Rize'den gelenler, 'Cengiz seni toprak bile kabul etmez' yazılı dövizler taşıdı. Vaminon Hareketi’nden Pişmişoğlu, "Maden şirketlerini Arhavi'de durdurmalıyız" dedi.
Cerattepe'de faaliyetleri mahkeme kararıyla durdurulan Cengiz Holding şimdi de Arhavi'de 1930 hektar alanda maden arayacak. Arhavililer de buna karşı büyük yürüyüş düzenlemeye hazırlanıyor.
Cengiz Holding’in Cerattepe'deki bakır madeninin 'ÇED olumlu' kararının Anayasa Mahkemesi ve Rize İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmesinin ardından Artvin Valiliği maden faaliyetinin durdurulduğunu duyurdu.
Ekolojist Sami Firoz Arhavi'nde 10 köyü kapsayan alana maden arama ruhsatı verilmesini 'felaket' olarak niteledi. Firoz, "Devlet kârı düşünürken, insan ve doğayı gözardı ediyor. Dağlar ve dereler bizimdir, dokunmayın” dedi.
Artvin'de 44 yıldır akordiyon çalıp Türkçe ve Gürcüce şarkılar söyleyen 'Akordiyoncu Mehmet' düğünlerin, festivallerin vazgeçilmezi haline geldi. 'Akordiyoncu Mehmet'in iki albümü de bulunuyor.
Şavşat'ta 28 köyü etkileyecek Hanlı HES Projesi için bilirkişi heyeti yeniden keşif yapacak. Avukat Yıldırım, "Bir taraftan keşif bedeliyle, bir taraftan da halkı hukuksuzluğa teşvik ederek süreci şirket lehine çalışıyorlar" dedi.
Arhavi halkı, Mehmet Cengiz'in sahibi olduğu Eti Bakır'ın kazandığı maden arama ihalesine karşı protesto düzenledi. Bölge sakinleri, madenin doğaya ve yaşam alanlarına zarar vereceğini belirterek projeye tepkilerini dile getirdiler.
Artvin'in Arhavi ilçesinde maden ocağı projesine karşı tepkiler sürüyor. Pilarget Derneği'nden Bilgin Algül, "Maden çalışması su kaynaklarımıza ve doğamıza zarar verecek. Göç etmek istemiyoruz ama mecbur kalacağız" dedi.
Anayasa Mahkemesi'nin ardından Rize İdare Mahkemesi de Cengiz Holding'in Cerattepe'deki madencilik faaliyetleri için verilen ÇED olumlu kararını iptal etti. Kalın, "Hemen üretimin durdurulması, bir ay içerisinde şirketin alanı terk etmesi gerekir" dedi.
Artvin'de, baraj nedeniyle taşınan Yusufeli ilçesinin yeni yerleşim yerindeki Yeniköy köyünde, heyelan sonucu yamaçtan kopan kayaların düştüğü boş evde, hasar meydana geldi. O anlar cep telefonu kamerasına yansıdı.
Artvin Hopa’da çay üreticileri, çay alımlarında ve çay fiyatlarındaki belirsizliğe tepki gösterdi. Çiftçi Harun Aksu "Devlet tamamen bizi ÇAYKUR eliyle özel sektörün inisiyatifine terk etmiş durumda ve mağdur durumdayız. Sahip çıkanımız da yok" dedi.
ÇAYKUR'un yaş çay alım fiyatını maliyetin altında açıklaması ve alım kontenjanını düşürmesi, üreticilerin tepkisine neden oldu. Çay üreticileri, "Madem çay alım yerleri kapatılacak kadar doluluk oluyor, her sene neden ÇAYKUR zarar açıklıyor?" diye sordu.
19 TL olarak açıklanan yaş alım fiyatı üreticinin maliyetlerinin altında kalırken, paket çay son zamla 150 TL'yi buldu. Üreticiler duruma tepkili: 'Artık ne diyeceğimizi bilmiyoruz. Neden yetkililer ses çıkarmıyor?
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.