Washington Post yayınladığı yayın kurulu makalesinde 13 Ekim'de TBMM'de kabul edilen sansür yasasına yer verdi. Makalede, yasanın Türkiye'yi gerileten bir diğer adım olduğu belirtildi, "'Amacı açıkça gelecek seçimler öncesi muhalifleri susturmak" dendi.
Yedi basın ve insan hakları örgütünün oluşturduğu misyon Türkiye'de temaslarda bulundu. ECPMF Temsilcisi Gürkan Özturan, sansür yasasına ilişkin, "Yasa oto-sansüre yol açacak şekilde gözdağı vermek amacını güdüyor" dedi.
Yıkıma direnen Tozkoparan'daki ablukayı takip eden Artı TV muhabiri Meral Danyıldız, polis engellemesiyle karşılaştı. Danyıldız, defalarca gazeteci olduğunu bekletmesine rağmen bir süre polis aracında bekletildi.
Uluslararası Basın Enstitüsü Başkan Yardımcısı Griffen ve Türkiye Koordinatörü Akyavaş, 'Sansür Yasası'nı Artı Gerçek'e yorumladı: Yasa sadece gazetecilere değil, haber alma hakkına da yönelik bir saldırı. Seçimle ilişkili olduğunu düşünüyoruz.
Demokrat Parti hükümetinin son faşizmi ve baskıyı inanılmaz boyutlara çıkarması ve basını boğması, altmış yıl önce Basın İlan Kurumu’nun kuruluş nedeni olmuştu. Yıl 2022… Şimdi besleme olmayan basını, Basın İlan Kurumu eliyle yok etme girişimine dönüştü.
Artı TV kameramanı Bilal Meyveci’yi haber takibi sırasında engelleyen ve tehdit eden İstanbul Güvenlik Şube Müdürü Hanifi Zengin hakkında tahkikat başlatıldı.
PTT’de yaşanan sürgünlere dair konuşan Balcan, ‘Sendikal faaliyet yürüten işçilerin yaşadığı baskılara ve liyakatsiz atamalara karşı yargı önünde hesap soracağız’ dedi.
Basın İlan Kurumu'nun ilan kesme cezalarına dair verdiği ihlal kararının gerekçelerini açıklayan AYM, cezaların basın özgürlüğüne müdahale olduğunu vurguladı.
Birecik’te HDP’nin yaptığı basın açıklamasını haberleştiren gazeteci Kerem Kırpaç, AKP’li belediye başkanı tarafından darp edildi.
Gazeteci Ragıp Duran, herkes açısından son derece önemli bir rol oynayan Kürt medyasının, insanların ufkunu açacak haberler yapmasının iktidarı rahatsız ettiğini belirtti.
TGC’nin bu yılki Basın Özgürlüğü Ödülleri töreninde Kişi Dalı’ndaki ödül tutuklu 16 gazeteciye verilirken, Kurum Dalı’ndaki ödül ise Sansür Yasasına Karşı Direniş ve Dayanışma’ya verildi.
Çankırı’da yayın yapan bir yerel haber sitesinde 5 Temmuz’da yayımlanan habere, 6 Temmuz’da yargıç kararıyla erişim engeli getirildi. Kararda, Basın Ahlak Esasları’na atıf yapıldı.
İktidar medyasının, tutuklanan 16 gazeteciye yapılanları meşrulaştırmaya çalıştığını belirten Medya Ombudsmanı Bildirici, 'Onlara sahip çıkmak için aynı çizgide olmamız gerekmiyor' dedi.
Kentte bulunan 16 kurum, Diyarbakır’da 16 gazetecinin tutuklanmasına dair ortak açıklama yaparak, gazetecilerin biran önce serbest bırakılması çağrısında bulundu.
'Saçmalık' her zaman daha fazla ilgimizi çekiyor. Taammüden öldürülen medyanın ardından çıkan kuru gürültü bu…
DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, basının bağımsız, gazetecilerin özgür olmadığı bir ülkede, herkesin her an tehdit altında olduğunu belirtti.
RSF'nin 2022 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi raporunda, Türkiye ile ilgili ‘Baskıda aşırıya kaçıldığı görüşüyle bazı mahkemelerden olumlu kararlar çıkmaya başladı’ tespiti yer aldı.
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, Mart ayına ilişkin basın özgürlüğü raporunu bugün yayımladı.
Haber bülteni sırasında savaşı protesto eden Marina Ovsyannikova, hayatını değiştiren bu anı ve olacaklardan duyduğu korkuyu anlattı.
Washington Post yazarı Jennifer Rubin, Ukrayna Savaşı, Türkiye’nin de aralarında olduğu otoriter ülkelerdeki sansürü, gazetecilere baskıyı gündeme getirdiğini yazdı.
Türkiye’de gazetecilik yapmanın imkânsız hale geldiğini dile getiren CHP’li Mahmut Tanal, Türkiye’nin Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Afganistan’ın 32 basamak gerisinde olduğunu söyledi.
Türkiye'deki basın özgürlüğüne dair raporda medyanın kontrol altına alınması anlatıldı, “Hükümet, gazetecileri yıldırmak için yargılama sürecini bir enstrüman olarak kullanmaktadır” denildi.
RSF: Dünya genelinde 488 gazeteci mesleği nedeniyle cezaevinde. Bu yıl 46 medya mensubu ise öldürüldü. Gazeteciler için en tehlikeli ülkeler ise Meksika ve Afganistan.
Gazeteci Emrullah Acar, ev baskınıyla gözaltına alınmıştı.
UNESCO'nun raporuna göre 2016'dan 2020 yılına kadar dünya genelinde 400 gazeteci öldürüldü. Raporda ayrıca basın özgürlüğünün tehlikede olduğuna dikkat çekildi.
Muhalif gazetecilerin Anıtkabir'deki törene alınmamasına ilişkin açıklama yapan TGC, iktidarı akreditasyon uygulamasından vazgeçmeye çağırdı.
'Resmi' gerçekliğimize göre, Türkiye’de insan hakları sorunları yok; mahkemeler bağımsız ve tarafsız; basın hür; kötü muamele yok; ekonomik koşullar açısından Batı dünyasının ilerisindeyiz.
Uluslararası basın örgütlerinden oluşan bir heyet, ülkedeki bağımsız gazeteciliğe yönelik ciddi tehditleri araştırmak için Türkiye’ye üç günlük bir misyon gerçekleştirecek.
IPI, Türkiye'de basın özgürlüğünü dair her yıl İngilizce ve Türkçe olmak üzere rapor hazırlayarak AGİT, Avrupa Parlementosu ve Avrupa Komisyonu’na sunuyor.
'Kimse devletten aldığı güçle kamu görevi yapan gazeteciye şiddet uygulayamaz.'
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.