Suriye'de atağa geçen Kaide kolu Heyet Tahrir Şam Halep'te, Ankara destekli Suriye Milli Ordusu Tel Rıfat'ta kontrolü sağlarken, Rusya yönetimi Esad yönetimine desteğini teyit etti. Suriye konusunda Rusya, Türkiye, İran arasında üçlü görüşme de gündemde.
İran Dışişleri Bakanı Arakçi, Suriye'de cihatçı grupların hükümet güçlerine saldırıp Halep'in büyük kısmını ele geçirmesi üzerine önce Şam'ı, sonra Ankara'yı ziyaret etti. Fidan, ortak basın toplantısında cihatçılara değil, Esad yönetimine yüklendi.
"Kaide, Suriye'de bizden yana" lafıyla özdeşleşen Sullivan, HTŞ'nin İdlib'den fırlayıp birkaç gün içinde Halep'i ele geçirmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunurken, "Şaşıracak bir şey yok, çok doğal" manzarası çizdi.
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Halep'in büyük kısmını ele geçiren cihatçıları "güç kullanarak yenilgiye uğratacaklarını" söyledi. Esad, "Terörizm sadece güç dilinden anlar. Onu kim desteklerse, bu dille yeneceğiz" dedi.
Suriye'nin en yakın bölgesel müttefiki İran, cihatçıların son saldırılarından İsrail'i sorumlu tuttu. Önce Şam'ı, sonra Ankara'yı ziyaret etmesi beklenen İran Dışişleri Bakanı, "Siyonist rejim ile tekfirci teröristler arasında fark olmadığını" söyledi.
Suriye'de cihatçıların Esad yönetimine başlattığı saldırılar konusunda ABD'den yapılan ilk açıklamada, "Terör örgütü saydığımız HTŞ liderliğindeki bu saldırıyla hiçbir ilgimiz yok" denildi. ABD, Suriye'nin Rusya ve İran'la ilişkilerini de hedef aldı.
HTŞ şemsiyesi altındaki cihatçıların, İdlib, Hama ve Halep kırsalında Suriye ordusunun yoğun bombardımanına hedef olmalarının ardından başlattıkları 'taaruz' sürüyor. Çatışmalarda dünden beri en az 100 kişinin öldüğü belirtildi.
"Türkiye'nin Suriye muhalefetine destek vermesi ve Suriye'de işgalci ülke gibi hareket etmesinin Erdoğan-Esad görüşmesini engellediğini" söyleyen Lavrentyev, "İdlib'de cihatçılara yardım eden Ukrayna ajanlarını imha etmekten" söz etti.
Olağanüstü Arap-İslam Zirvesi’nin aile fotoğrafında Esad ve Erdoğan da yer aldı. Suudi Veliaht Prensi "İsrail'in Filistinlilere karşı kolektif soykırım işlediğini" söylerken, Erdoğan "İsrail’e silah ambargosu, ticaretin kesilmesi ve tecrit" talep etti.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, Lübnan'dan Suriye'ye geçerek Devlet Başkanı Beşar Esad'la görüştü. İran'ın füzeli misillemeyle "İsrail'e bir ders verdiğini" söyleyen Esad, "her türlü işgale ve katliama karşı direnişin meşru hak olduğunu" belirtti.
VOA'nın "Erdoğan'ın Esad yönetimiyle yakınlaşma çabalarına ilişkin Biden yönetiminin tutumunun ne olduğu" sorusunu yanıtlayan ABD'li yetkili, normalleşmeye karşı çıkmaya devam ettiklerini, SDG'ye desteği de sürdürdüklerini belirti.
Erdoğan'ın Suriye ile normalleşme mesajlarına Esad'ın Özel Danışmanı'ndan yanıt geldi. Şaban, Türkiye Suriye topraklarından çekilme ilkesini kabul etmediği sürece müzakere masasına oturmayacaklarını söyledi.
Suriye'de 15 Temmuz'da düzenlenen genel seçimler sonrası, Devlet Başkanı Beşar Esad, Muhammed Gazi El Celali’yi hükümeti kurmakla görevlendiren bir kararname yayımladı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ankara-Şam hattındaki normalleşme sürecini değerlendirdi. Lavrov, yakın zamanda yeni toplantı planlandığını söyleyerek, Türkiye'nin 'çekilmeyi ele almaya hazır olduğunu ama koşulların henüz belli olmadığını' söyledi.
Şam ile Ankara arasındaki 'normalleşme' sürecinde somut ilerleme kaydedilemezken, Suriye'nin eski Ankara Büyükelçisi Dr. Nidal Kabalan olumlu işaretler gördüğünü söyledi. Kabalan, dışişleri bakanlarının görüşebileceğini belirtti.
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le buluşmasını, 'olası Esad-Erdoğan görüşmesinin de ele alındığı' haberleri takip ederken, SANA bunu yalanlama ihtiyacı duydu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eskisi gibi yüz yüze görüşme çağrılarına "Amaç ne" yanıtını vererek ulusal egemenlik ve uluslararası hukuk vurgusu yapan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in konuğu oldu.
İktidara yakınlığıyla bilinen Daily Sabah gazetesinin "Erdoğan ile Esad Moskova'da görüşecek" iddiasına Ankara'nın ardından Şam'dan da yalanlama geldi. Arabuluculuk rolünü üstlenen Kremlin de görüşme iddiasını teyit etmedi.
Özgür Özel’in Beşar Esad ile yapacağı görüşmede sığınmacılar sorunu ön plana çıkacak. Türkiye’nin Suriye’deki askeri varlığı, ÖSO ve diğer silahlı gruplara desteği de önemli başlıklar arasında olacak.
Erdoğan'ın çağrılarını değerlendiren Esad, Ankara işgal, teröre destek gibi anormalliklere sona verdiğinde ilişkilerin normale döneceğini, ama Türk yetkililerin ne bundan ne bölgeyi mahvedip yüz binlerin canını alan siyasi hatalardan söz ettiğini söyledi.
Suriye'nin Esad yönetiminin kontrolündeki bölgelerinde parlamento seçimleri düzenleniyor. 4 yıllığına 250 üyesi belirlenecek Halk Meclisi'nin öncelikli gündeminin, Esad'ın 2028'de yeniden aday olabilmesi için anayasayı değiştirmek olması bekleniyor.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye'nin Erdoğan'ın çağrısını dikkate almasını isterken, "Şunun altını çizmek istiyoruz. Biz Suriyeli muhalifler konusunda durduğumuz yeri değiştirmiyoruz" dedi.
Şam-Ankara ilişkilerine dair açıklamalara yanıt veren Suriye Dışişleri, normalleşmenin 2011 öncesindeki durumun geri dönüşüne dayandığını belirtti. Suriye'den yasadışı yabancı güçlerin çekilmesi ve terör örgütleriyle mücadele gerektiğine dikkat çekti.
CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, TBMM'de Türkiye'nin Suriye politikasını eleştirdi. AKP'nin özeleştiri yapması gerektiğini belirten Tanrıkulu, "Kürtleri ve oradaki halkların iradesini dikkate almayan bir barış olamaz" dedi.
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları’na göre Suriye’den sığınmacı akınının durması ve geri dönüşün sağlanması için cihatçılarla ilişkinin kesilmesi, Şam’la görüşülmesi ve Kürtlerle barışılması gerekiyor.
Suriye'nin kuzeyindeki Türkiye destekli grupların, Erdoğan ile Esad arasında görüşme sinyalleri ile eş zamanlı olarak 'isyan etmesi' konusunda Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama geldi: "İddialar temel tarih bilgisinden dahi yoksun."
Erdoğan, Suriye lideri Esad ile yeniden 'ailece görüşmeye' hazır olduğu mesajı verdi: "Olmaz diye bir şey kesinlikle mümkün değil yine olur." Bahçeli ile ilgili de konuşan Erdoğan, "Herhangi bir suiistimale de fırsat vermeyi asla düşünmüyoruz" dedi.
Suriye lideri, Putin'in Özel Temsilcisi'yle görüşmesi vesilesiyle Ankara'ya mesaj gönderdi: "Suriye devletinin tüm toprakları üzerindeki egemenliği ve terörün her türlüsüyle mücadele temelinde Türkiye'yle ilişkilerle ilgili her türlü girişime açığız."
Reisi ile Abdullahiyan için İran'a taziye ziyaretinde bulunan Suriye lideri, İran lideriyle görüştü. Direniş Ekseni'nin iki temel direğinin ilişkilerinin önemini vurgulayan Hamaney, ABD'de Gazze'yle dayanışan öğrencilere hitaben açıklama da yayımladı.
Suriye yönetiminin Arap ülkeleriyle normalleşme süreci devam ediyor. Riyad yönetimi, Şam'a 12 yıl aradan sonra büyükelçi atandığını duyurdu. İki ülke ilişkileri, Suudi Arabistan'ın iç savaşta silahlı isyanı desteklemesi nedeniyle kopma noktasına gelmişti.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.